Държавата и общината вече изляха близо 45 млн. лв. в

...
Държавата и общината вече изляха близо 45 млн. лв. в
Коментари Харесай

Стадионите на Пловдив: скъпа и незавършена мисия

Държавата и общината към този момент изляха близо 45 млн. лева в обектите на двата най-големи футболни клуба в града - "Ботев " и "Локомотив ". Но парите не стигат и те няма да бъдат приключени скоро. Без разбор милионите на данъкоплатците отиват в спортни уреди, които няма да се употребяват.
Държавата и община Пловдив изляха 45 млн. лева за стадионите на двата най-големи футболни клуба в града - " Ботев " и " Локомотив ". До тук резултатът е стартирани поправки, при противоречиви публични поръчки и неразбираем период за довеждане докрай на задачите обекти. Така две години откакто последният кабинет на Бойко Борисов задели 37 млн. лева от парите на данъкоплатците, с цел да се хареса на футболните агитки в Пловдив, смисълът на финансирането е незнаен. По аналог с построената отново по времето на ГЕРБ спортна зала " Колодрума ", който нарастна до 50 млн. лева и през днешния ден се употребява извънредно рядко.

Задачата къде да отидат държавните милиони беше решена през март 2020 година от Общинския съвет на Пловдив: 25 млн лева (с ДДС) за стадион " Христо Ботев " и 12 млн. лева (с ДДС) за стадион " Локомотив ". След което общината разгласи няколко публични поръчки, като тази за " Христо Ботев " потегли по съществуващия план от времето на Цветан Василев, а тази за " Локомотив " беше и за планиране, и за строителство.
Реклама
Пловдив реши, че през 2022 година ще даде свои съвсем 6 млн. лева за двата обекта - за " Ботев " за седалки, терен и делене на плана на стадии (защото очевидно държавните средства няма да стигнат), а за " Локомотив " - още планиране и инфраструктура.

Извън двата клубни стадиона, ободряване, само че с частни средства се чака да има и на още един стадион - " Тодор Диев " ( " Спартак " ), където концесионер се е заел да вложи над 5 млн. лева
Най-много за " Ботев "
Поръчката за ремонт на стадион " Христо Ботев " отива в консорциума " Колежа ", в който 99% се държат от транспортната ПИМК, а остатъкът - от " Валмекс ". Кандидатите са били пет. Но до финала остава единствено спечелилият (отстранени са " Хидрострой ", обединяване сред " Парсек груп " и " Пътстройинженеринг ", ГБС и " Щрабаг " ). Този метод беше употребен дълги години от ръководещите в публични поръчки, в които имат любимец.
Стадион " Христо Ботев " има потребност от съществени вложения. Фотограф: Надежда Чипева
Договорът е подписан през декември 2020 година и е за 43.6 млн. лева (без ДДС), от които 21 млн. лева (без ДДС) са обезпечени от страната. Накратко, строителството стартира при налични единствено половината пари. За в този момент остава неразбираемо от кое място и по кое време ще дойдат останалите средства. Официално срокът за осъществяване на поръчката е 730 дни или тъкмо две години. Проектант на стадион " Христо Ботев " е арх. Георги Савов (архитектурно студио " Вамос " ), работил по подготвителната база на " Ботев " в Коматево, стадиона на ЦСКА, Касовия център на Българска народна банка в Пловдив и други
Реклама
Или, подготвен стадион на " Ботев " няма на хоризонта в околните години.
" Локомотив " малко по-близо, само че отчасти
По същото време, когато беше финализирана публичната поръчка за " Ботев ", се подписва и договорът за стадион " Локомотив ". И в нея остава единствено един участник - старозагорската компания " Рудин ". Пак на техническия стадий са отстранени останалите трима претенденти - " ГБС - Пловдив ", " Артстрой ", ДЗЗД " Спортклуб - Лаута " с водещ сътрудник " Некст Лоджистикс ", от групата на ПИМК.

Проектант на стадиона е софийската " ИНЖпроект " ООД, които съгласно контракта са подизпълнители на " Рудин " по правенето на плана.

Задачата за стадион " Локомотив " е създаване на три трибуни - северната ( " Бесика " ), южната (сектор за почитатели на гостуващите отбори) и източната ( " Спортклуб " ). След построяването и стартирането им в употреба, стадионът ще получи 3-та категория от УЕФА, а след привършване и на последната естрада - 4-та категория.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Свят 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Свят 3 Свят Реклама
В момента се работи по първата естрада - " Бесика ", където се събират най-запалените почитатели на отбора. От разрушаването ѝ през 2013 година (когато спонсор на тима е Веселин Марешки) с концепцията да се построи отначало, естрада липсваше, а на нейно място бе издигната краткотрайна структура.

Още и още общински пари

През август 2021 година община Пловдив заделя от бюджета си малко над 300 хил лева за двата стадиона. През октомври пък общинският съвет единомислещо приема решение да отдели 5.7 млн лева (с ДДС) от бюджета за 2022 година за обектите.

Първо, за стадион " Христо Ботев " и наложилото се препроектиране. Проектантът му арх. Георги Савов сподели пред " Капитал ", че това не трансформира проекта от 2014 година, само че поради неналичието на пари, се постанова разделянето му на стадии, съобразявайки всеки от тях с наличните средства. Действието ще разреши оборудването въпреки всичко да се употребява досега, в който се откри останалата част от финансирането и стадионът се приключи, разяснява Савов. Според него спомагателните разработки ще са подготвени до началото на февруари, след което ще може да продължи работата на изпълнителя по стадиона. На този стадий стадионът ще може да се употребява единствено за срещи от вътрешното състезание, защото няма да дава отговор на условията на 4-та категория от УЕФА (както се възнамерява, когато е готов).
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Според заместник-кмета Пламен Райчев се изчаква цялата техническа документи и тогава щяло да стане ясно защо ще стигнат средствата и какъв брой още са нужни. Не дава елементи по какъв начин и от кое място ще се търси в допълнение финансиране.

Втората порция общинско финансиране е за седалки и тревно покритие за стадиона на " Ботев ". Те не са планувани в публичната поръчка, защото тя е единствено за строителство. А закупените в предишното седалки се оказва, че не дават отговор на сегашните правила на УЕФА. Арх. Савов отбелязва, че те би трябвало да са негорими, каквито наличните не са. Затова предишния декември е оповестена социална поръчка за седалки за 2 млн. лева (без ДДС), само че тя бързо е прекъсната поради механически неясноти. Така че седалките очевидно остават задача за след месеци.

За стадион " Локомотив " пък общината дава пари за механически планове. Там ще отидат 2.82 млн. лева от тези 5.7 млн. лева, за правенето на планове за стадиите от реконструкцията, които не са обхванати от публичната поръчка, реализатор по която е " Рудин ". Следва да се изготви проект за четвъртата естрада, както и за благоустрояване и инфраструктура на стадиона. Окончателната разбивка и изискванията за разходване на средствата ще бъдат заложени в общинския бюджет за тази година.

За момента и двата стадиона са стопанисвани от общината. В изявление пред " Капитал " от октомври 2020 година кметът Здравко Димитров декларира, че " след построяването им ще останат на нейно предписание ". Проста сметка демонстрира обаче, че ръководството на стадионите ще съставлява голям разход за общината - защото това обуславя заплащането на налог здания, такса боклук, годишните амортизационни отчисления и още, и още.

Нещо повече, в обосновката за възлагане на различен пловдивски стадион на концесия - този на Спартак " Тодор Диев ", който по седящи места е два пъти по-малък от стадионите " Локомотив " и " Христо Ботев ", като съществена причина е посочена точно " неналичието на задоволително средства в общинския бюджет за поддържането и стопанисването на стадиона ".

Относно бъдещото ръководство на стадионите обаче, заместник-кметът Пламен Райчев разяснява следното: " След привършване на строителните действия, тяхното приемане и въвеждане на стадионите в употреба, общината ще потърси форми, при които да даде стадионите за стопанисване и ръководство на техните ползватели - футболните клубове " Локомотив " и " Ботев ".
И още игрища
Стадион " Тодор Диев " в действителност може изненадващо да се окаже най-бързо осъвременен. В момента текат ремонтни действия след подписания на 2 януари 2020 година концесионен контракт за строителство сред община Пловдив и " ПФК Спартак - 1947 " АД с мажоритарен притежател Динко Миленчев (съсобственик на гейминг клубове " Империя " ).

Договорът е за 35 години с опция за удължение от 140 месеца. Средствата за настоящия ремонт са обезпечени напълно от концесионера. Общата стойност на концесията по контракт е 5,57 млн лева (без ДДС), а най-дългият период, заложен за осъществяване на ремонтните действия върху стадиона е до 5 години след приемане правото на градеж (с изкл. на двете мини футболни стадиони, които се предвиждат).

От формалния уебсайт на клуба излиза наяве, че планът планува 8200 седящи места, разпределени в 3 бранша, огромно електронно табло, ремонт на остарялата козирка и създаване на нова, с която 80% от местата ще са покрити, и съвременно LED осветяване. Така стадион " Тодор Диев " ще дава отговор на всички условия за осъществяване на мачове от Първа лига и Европейски клубни шампионати.

Стадион " Марица " е различен общински стадион в кв. " Кършияка ", който на база решение на Общински съвет от 1994 година се употребява от ПФК " Марица ". От клуба споделят, че положението на стадиона сега е приемливо, като покрива критериите за Втора професионална лига. Те споделят още, че последните осъществени поправки това лято са замяна на цялото тревно покритие на терена, осъществено напълно единствено от тим. А благодарение на Общината и след изменение на бюджета, признато от общинския съвет през август 2021 година, са отделени 59 хиляди лева, с които са ремонтирани трибуната, съблекалните и баните.

" Стадиона има потребност от непрекъсната поддръжка и поправки, тъй като е строен доста от дълго време, като сумата която е нужна за възстановяване положението и поддръжка на стадиона, е 3-4 млн лева " това обявиха от ПФК " Марица " пред " Капитал ". Текущото състояние на стадиона е и повода от отбора да са имали упования да бъдат отпуснати средства за стадион " Марица " от делегираните от страната 37 млн. лева Въпреки че не получиха нищо от тях, наподобява, че вяра има. Заместник-кметът Пламен Райчев разяснява, че след провеждането на социална поръчка за закупуване на нови седалки за стадион " Христо Ботев ", кметът Здравко Димитров възнамерява да направи предложение до общинския съвет за част от в този момент наличните седалки да бъдат предоставени на ПФК " Марица " и да се извърши ремонт на трибуните на стадиона.
Емблемата на пловдивския спорт Официално открит през 1954 година, градският стадион (носещ тогава името " Девети септември " ) има 55 000 седящи места, които го трансформират в най-големия стадион в България (за съпоставяне Националния стадион има 44 000 седящи места). През годините през стадион " Пловдив " са минали всички български тимове, само че и Барселона, Байерн, Ювентус и редица други. Един от несъмнено най-славните му спортни моменти е семейството на международното състезание по лека атлетика за юноши и девойки през 1990. Но в мощните си години стадионът е бил притегателна мощ освен за спорт, само че и за музика - концертът на Металика през 1999 година е основното събитие, което мнозина помнят.Стадионът е реконструиран на два стадия, като първият е през 1968-а, а вторият, почнал през 1988-а, по този начин и не завършва поради измененията, настъпили в страната. Към днешна дата стадионът не има Акт 16 удостовери заместник-кметът Пламен Райчев. Той сподели още, че теренът се изгода за тренировки от някои от детско-юношеските тимове на общинските футболни клубове, употребява се и лекоатлетическата писта от общинските клубове, както и залата за художествена гимнастика.През годините няколко пъти се подвига тематиката за реорганизация на стадиона, даже бяха показани и планове, само че до дейности не се стига. Когато страната отпуска въпросните 37 млн. лева, в общественото пространство се завърта концепцията средствата да се насочат напълно към стадион " Пловдив ", а не към терените на двата клуба, които по сходство на други европейски тимове могат да споделят терена на градския стадион. Това обаче по този начин и не се случва. Райчев споделя, че общината не планува реорганизация на стадион " Пловдив ", като в бюджета за 2022 година няма планувани средства за такава активност. Положението там остава " Опасно. Спри! ", както гласят табелите, опасали стадиона. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инфраструктура
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР