БВП на България расте с 4.8% на годишна и с

...
БВП на България расте с 4.8% на годишна и с
Коментари Харесай

Ръстът на икономиката се ускорява до 4.8% през второто тримесечие

БВП на България пораства с 4.8% на годишна и с 1.1% на тримесечна база, демонстрират експресните данни на Национален статистически институт Основният мотор остава потреблението, минусът при вложенията се усилва Икономиката на еврозоната е повишена през второто тримесечие малко под първичните прогнози
Българската стопанска система е траяла да пораства, само че тази на еврозоната регистрира малко по-слаб резултат по отношение на пъвоначалните прогнози. Това демонстрират експресните оценки за растежа на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие на годината, които бяха оповестени в сряда.

Българската стопанска система е повишена с 4.8% през второто тримесечие на годината по отношение на същия интервал на 2021 година, съгласно данните на. Ръстът е малко по-висок от междинния за Европейския съюз, чийто БВП се усилва с 4% на годишна база. Основен мотор още веднъж е крайното ползване, до момента в който вложенията не престават да са на минус. Резултатът е добър на фона на високата инфлация и упованията за закъснение на темпа на напредък. Данните обаче нормално след това търпят проверки.

На тримесечна база Брутният вътрешен продукт пораства с 1.1%. Резултатът надвишава последните упования на Европейската комисия от юли, които бяха за нарастване от 0.3%. В номинално изражение за интервала април-юни Брутният вътрешен продукт доближава 38.3 милиарда лева
Реклама Потреблението - главният мотор
По-високият резултат не е неочакван поради положителните данни за промишленото производството през последните месеци и рекордния. През тримесечието. Въпреки това главен мотор на стопанската система остава вътрешното ползване, което се форсира до 5.3% на годишна база макар растящите потребителски цени.

Инвестициите обаче не престават да се движат в негативна територия и понижават с над 7% по отношение на сравнимия интервал на 2021 година Резултатът е ненапълно предстоящ на фона на икономическата и политическа неустановеност, която прави фирмите внимателни, както и ниското равнище на обществени вложения в страната.

Вносът нараства по-бързо от износа на годишна база, по тази причина чисто има негативен принос. Експресните данни на Национален статистически институт целят да показват най-ранната картина на стопанската система и след това те постоянно биват поправени. Ръстът през първото тримесечие да вземем за пример се оказа 4%, откакто беше ревизиран с половин процентен пункт надолу.
Реклама Еврозоната - първи сигнали за изстудяване
Големите европейски стопански системи също не престават да порастват, само че се забавят, демонстрират последните данни на Евростат. Брутният вътрешен продукт на главния ни търговски сътрудник Германия на практика е в застой по отношение на предходното тримесечие, само че към този момент съумява да избегне спад макар опасенията.

, защото не престават да се появяват признаци, че инерцията се забавя. Брутният вътрешен артикул (БВП) се е покачил с 0.6% на тримесечна база в интервала сред април и юни, като предварителните данни бяха за растеж от 0.7%, заяви Евростат в сряда. На годишна база покачването е 3.9% при първи оценки за 4%. В същото време заетостта за интервала се е повишила.
Ще се осъществен ли отрицателните прогнози
Със почналото нарастване на лихвите от страна на огромните централни банки и рискът от дефицит на газ в Европа, пристигнаха и предизвестията на икономистите, че следва нова световна икономическа рецесия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР