Булмаркет груп се надява след 5 години да има 10%

...
Булмаркет груп се надява след 5 години да има 10%
Коментари Харесай

Русенската "Булмаркет" купува румънска жп компания за 17 млн. евро

" Булмаркет груп " се надява след 5 години да има 10% от румънския жп пазар. За три години до 2023 година групата влага 60 млн. евро в жп. Местното сдружение е " Булмаркет рейл карго ", което има 17-18% пазарен дял и се подрежда на второ място след държавното БДЖ.
Българската " Булмаркет груп " купува румънска жп компания Vest Trans Rail. Сделката е за 17 млн. eвро, като предварителният контракт към този момент е подписан. Това беше обявено пред " Капитал " от основателя на русенската група Станко Станков, разрастваща действия в областта на биогоривата и търговията с пропан-бутан.

Румънската компания държи все още 5% пазарен дял. При завършването на договорката " Булмаркет груп " ще придобие в началото 80% от компанията, а останалите 20% следващата година. Станков се надява договорката да мине до декември, като чакат утвърждение от румънското Комисия за защита на конкуренцията.

Целта на придобивката е в границите на 3 до 5 години българската група да държи 10% от жп пазара в северната съседка. Инвестициите на " Булмаркет груп " в жп бранша не стопират до такава степен, като изчисленията демонстрират, че от предходната година до края на 2023 година те ще възлизат на 60 млн. евро.
Реклама Анатомия на договорката
Сделката на процедура уголемява жп бизнеса им в Румъния. Към момента русенската група към този момент има един жп оператор в Румъния, който стартира работа през втората половина на 2021 година - " Юнайтед рейлуейс ", също част от " Булмаркет груп ". Той разполага с 5 локомотива и 0.8-1% пазарен дял.

Сега се избира придобиване, защото това ще разреши по-бързо нахлуване на пазара, а задачата е в идващите 3 до 5 години общо двете компании да имат 10% от товарния жп бранш, изяснява Младен Станков, който управлява " Булмаркет ДМ " и бизнеса, занимаващ се с търговията с минерални горива и логистичните интервенции.
Младен Станков, който управлява " Булмаркет ДМ " и бизнеса, занимаващ се с търговията с минерални горива и логистичните интервенции Фотограф: Цветелина Белутова
Изборът пада на Vest Trans Rail, защото българската компания работи с тях и са сътрудници, като по едно и също време с това сдружението демонстрира успеваемост и положителни резултати, споделя Младен Станков. Компанията има 35 локомотива и към 400 вагона - за горива и генерални товари, като метали и цимент. Според фирмени бази данни приходите на Vest Trans Rail за 2021 година са 17.5 млн. евро, а чиновниците 156. Според медийни изявления мажоритарният притежател на румънската компания Йон Гаресеану е преговарял за продажба на бизнеса и с полски претендент през 2019 година

Жп историята на " Булмаркет груп " стартира от България. Местното сдружение е " Булмаркет рейл карго " и сега по калкулации на Младен Станков има 17-18% пазарен дял и се подрежда на второ място след държавните " БДЖ - Товарни транспорти ".
Реклама
Жп експанзията в региона продължава и в Сърбия, където тази година е добито жп сдружение с лиценз, което обаче не е правило активност, като за него се закупува преносим състав.
Русенският колос
Дейността на българската група е ситуирана главно на площадката на някогашния комбинат за тежко машиностроене в Русе, намиращ се на брега на Дунава, и в Сливо поле.

В групата има над 20 компании в две съществени посоки. " Булмаркет груп " е шапката на всички сдружения, занимаващи се с търговията с минерални горива и логистичните действия, като " Булмаркет ДМ ", " Булмаркет рейл карго ", " Булмаркет автотранспорт ", " Порт Булмаркет " и така нататък

Второто направление се занимава с производството, с покупките и продажбата на зърно, произвеждане на биодизел, фармацевтичен глицерин и остатъчните артикули. Това са първият цех за биодизел в Сливо поле " Астра биоплант ", заводът за сурови растителни масла и шрот " Олео протеин " и вторият цех за биодизел и фармацевтичен глицерин " Оберьостерайхише биодизел България ". Както и наетият цех " Хай протеин " в Провадия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР