Британска HUI има намерение да изгради съоръжение, което от отпадна

...
Британска HUI има намерение да изгради съоръжение, което от отпадна
Коментари Харесай

Нова оферта за ток от пластмаса. Този път в Симитли

Британска HUI има желание да построи оборудване, което от отпадна пластмаса да създава сила. Технологията ще бъде употребена за първи път в Полша, където сега тече процедура по Оценка на въздействието върху околната среда. Проектът в Симитли ще е тест за опциите на оборудването и дали може да се приложи в по-голям мащаб.
Малкият планински град Симитли може да се окаже първото място в България, където боклуци от пластмаса ще се трансформират в сила. Писмо за желание за създаване на такава апаратура е било подписано през ноември сред небезизвестния кмет на общината Апостол Апостолов и английската компания Hydrogen Utopia International (HUI). Самата технология е нова, като за първи път се чака да бъде приложена в Полша до края на тази година.

Накратко, посредством нея пластмасови боклуци се преработват и се трансформират в синтетичен газ. А от него може да се получат както електрическа енергия и пара, по този начин и водород. Подобен план би коствал към 25 млн. евро, а възможната инвестиция ще бъде направена от HUI.
Как се прави
Технологичното решение, наречено Distributed Modular Gasification (DMG), е благосъстоятелност на английската компания Powerhouse Energy, която следва да пусне първия си план в енергийния парк Protos в Чешър. Според съглашение, подписано предходната есен, HUI получава лиценз да употребява технологията в Европа, а Powerhouse Energy си резервира правата за Острова. HUI обаче е развила в допълнение дизайна благодарение на инженерни сътрудници като Linde, Electron и SWECO. Това дава по-голяма еластичност на оборудванията и им разрешава да създават по-широк кръг артикули.
Реклама
Накратко, посредством технологията отпадна пластмаса се подлага на термохимичен развой (пиролиза), в края на който се получава синтетичен газ, или така наречен сингаз - примес от метан, водород, въглероден оксид и въглероден диоксид. Самият сингаз може да се употребява вместо природен газ в разнообразни индустриални процеси - да вземем за пример в циментовите фабрики или в металургията, само че от него също може да се създават електрическа енергия и водород. А като спомагателен артикул от целия развой се получава и топлинна сила.

Голямото преимущество на инсталацията е, че може да преработва всевъзможен тип пластмаса. Това разрешава да се употребява както пластмаса, която не може да се рециклира, по този начин и такава, която е към края на виталния си цикъл, като това става, без в околната среда да се отделят " неприемливи нездравословни излъчвания ", настояват от HUI.

По информация от уеб страницата на Powerhouse Energy като боклук в края на процеса се получава инертна пепел, която е 5-10% от размера на вкараната за преправка пластмаса. Други останки са натриев хлорид, филтърен кек от пречистването на газовете и отпадна вода.

DMG инсталацията е модулна, като един модул може да преработва 40 тона отпадна пластмаса дневно. Продуктът е 45 тона сингаз (разликата идва от това, че в процеса се прибавя вода), а съгласно настройките от него се получават или 85 мВтч електричество, или композиция от 50 мВтч електричество и към 3 тона водород. Той е с доста висока непорочност (99.999%) и може да се употребява като транспортно гориво.
Основната цел на инсталацията е да оползотворява отпадъчната пластмаса. В същото време се създава и сила Източник: HUI Реклама Защо Симитли
За подписаното писмо за желание със Симитли беше обявено от самата HUI, която е осъществила контакта с общината. " Компанията ни работи единствено от година и се опитваме да проучим разнообразни пазари. Симитли е ново премеждие. Това беше първият град, който консултантите ни идентифицираха като евентуална локация - поради връзката му с добива на въглища, които ще би трябвало да бъдат сменени с чиста сила ", сподели основният изпълнителен шеф на HUI Александра Бинковска за " Капитал ". Тя посочи, че към момента изследват пазара и решението за създаване на инсталацията в Симитли следва да се вземе. Ако планът бъде изпълнен сполучливо обаче, той ще послужи като проява на опциите, а очакванията са, че технологията ще може да бъде приложена и в по-големи мащаби - да вземем за пример в района на Стара Загора.

За момента се обмисля вид, при който оборудването в Симитли ще бъде ситуирано покрай депото за боклуци на града. От общината не дадоха отговор на въпросите на " Капитал ", само че в известието на HUI се показва, че администрацията ще спомага на компанията да откри и да купи подобаващ имот за инсталацията си и ще окаже помощ за приемането на нужните позволения и утвърждения съгласно закона. При визитата си в България през ноември Бинковска даже е разгледала няколко евентуални терена.

За самата пластмасова суровина за инсталацията обаче компанията ще разчита най-много на компаниите, които събират разделно боклуци. " В случай че е належащо да сортираме боклуци ръчно, това ще бъде част от плана ни ", сподели Бинковска. И добави: " В идеалния случай отпадъците ще идват от България, тъй като те са проблем във всички страни. Основната ни цел е да оползотворяваме отпадъчната пластмаса по екологичен метод, само че технологията разрешава да произвеждаме и зелено гориво от нея. "

Системата е гъвкава, като водород може да се създава единствено в случай че има ползване - да вземем за пример за рейсове и камиони. " Не считаме да складираме водород, а инсталацията ще се настройва съгласно търсенето за деня ", изясни Бинковска.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Промишленост 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
Най-напреднал е планът на HUI в полския град Конин, където компанията към този момент е купила земя, а сега тече процедура по Оценка на въздействието върху околната среда и приемане на строително позволение. Очакванията са инсталацията там да проработи в края на 2022 година
Инвестиция
За плановете си компанията ще разчита на композиция от лични и заемни средства, както и на финансиране от европейския Фонд за обективен преход (засега област Благоевград не е в българския проект - бел. авт.) и държавни дотации. Евентуална инвестиция в Симитли ще бъде направена посредством българско дъщерно сдружение по този начин, както HUI работи и в другите страни. Половината от финансирането ще бъде обезпечено от HUI, а за останалите 50% компанията ще разчита на европейски средства. По думите на Бинковска на идващ стадий може да се включат и други вложители и заинтригувани страни.

В Конин да вземем за пример се възнамерява да бъде построено оборудване с 10 модула, в което инвестицията е към 250 млн. евро. Компанията чака да получи 60 млн. евро от Фонда за обективен преход и още толкоз от полското държавно управление. Остатъкът ще бъде финансиран от HUI, частни сътрудници и заеми. Бинковска посочи, че като сътрудник в плана взе участие и локалната община, която ще купува топлинна сила и водород от инсталацията.

Компанията чака да печели от такси за преправка на отпадъците, които се заплащат от фирмите, които ги доставят. Друг източник на доходи ще бъде продажбата на енергоизточници - сингаз (или производни), електричество и топлинна сила. Според разбор, направен от Progressive Equity Research, възвращаемостта на инвестицията според от мащаба на плана варира сред 8.8% и 12.3%.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Младият инвеститорHydrogen Utopia International (HUI) е основана във Англия през октомври 2020 година от Александра Бинковска с финансовата поддръжка на четири вложителя. Компанията има дъщерни сдружения в Полша и Гърция, приготвят се и в още няколко страни. Самата Бинковска е бизнесмен и екоактивист, създател на фондацията Plastic Neutrality Pledge. Има опит в сфери като превоз, туризъм, медии и креативен промишлености. Наскоро HUI направи първично обществено предложение на акции на платформата за растящи компании на борсата Aquis. По данни към 7 януари пазарната капитализация на сдружението е 52.8 млн. паунда. Основен акционер е Бинковска с дял 42.45%, а общо шефовете на компанията държат 42.99%. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР