Борсите глобално поемат надолу след срещите на централните банки и

...
Борсите глобално поемат надолу след срещите на централните банки и
Коментари Харесай

Централните банки отново потопиха пазарите

Борсите световно поемат надолу след срещите на централните банки и индустриални данни от Китай. Стратезите чакат паричната политика да продължи да се стяга през първата половина на 2023 година В Европа е по-сложно заради големите равнища на издаден държавен дълг, които се чакат идната година.
Борсите в целия свят още веднъж се оцветиха в алено, откакто централните банки алармираха, че покачването на лихвите няма да бъде спринт, а маратон. Вчера Федералният запас повишение на лихвения % с 50 базисни пункта, само че акцентът беше по-високата последна цел от базисен лихвен % към 5. Днес се чакат решенията на Европейската и Английската централна банка, които изостават в съпоставяне със Съединени американски щати.

Индексът на борсата във Франкфурт - DAX, губи над 1.5% преди съвещанието на ЕЦБ. Ситуацията в Париж е сходна - CAC 40 се намалява с към 1.2%. Американските акции, които през вчерашния ден затвориха по-ниско, се чака още веднъж да отворят със спад към 1% съгласно котировките на фючърсните показатели. Ситуацията в Азия не е по-розова, откакто данните за икономическата интензивност в Китай демонстрират по-висок спад в продажбите на дребно и по-нисък растеж в промишлената интензивност.

Реклама
Данните, че инфлацията през ноември в развитите страни се намалява леко, съумяха да върнат оптимизма на пазарите. През ноември акциите световно съумяха да записват известно възобновяване. Световният показател MSCI World записва растеж над 7% за 30 дни, в Съединени американски щати S&P 500 - към 5.5%. Причината е, че вложителите чакаха, че с достигането на пика на възходящите цени централните банки може да понижат скоростта, с която стягат паричната си политика. На друга предавка

Първоначалните упования на вложителите, че банките ще се откажат от повишението на лихвите, когато инфлацията се забави, се оказаха неверни. " Времевата рамка за реализиране на задачата за инфлация от 2% може да бъде по-дълга, в сравнение с пазарните бикове признават ", споделя в писмо до клиентите Ниладри Мукерджи, ръководещ шеф в Merrill Lynch.

Лихвите може да останат по-високи за повече време, макар че темпът на повишението им може да се забави. Според Джим Карън, портфолио управител в Morgan Stanley, залозите, че финансовите условия ще се облекчат (по-високи цени на акциите и по-ниски лихвени проценти), са залози против Федералния запас, че няма да може да се оправи в борбата с инфлацията заради аргументи като поддържане на ниска безработица. " Нищо не подсказва, че казусът е подобен, въз основа на срещата през декември. Всъщност е тъкмо противоположното ", споделя Карън в подкаст на банката.

В Европа обстановката е малко по-деликатна. Според Barclays идната година чистото издаване на облигации на държавните управления в еврозоната може да доближи към. От голямо значение ще бъде с изключение на какви ще бъдат лихвите на Стария континент по какъв начин ще реши да работи Европейската централна банка, защото може сама да подкопае битката си с инфлацията, в случай че продължи да бъде заемодател от последна инстанция непременно. Къде е краят
Реклама
Някои стратези като Джонатан Кози, макростратег в Merrill Lynch, считат, че през първата половина на 2023 година Федералният запас към този момент ще промени тона си и спре стягането на паричната политика. " Важно е, че Европейската централна банка може да изостане от Фед с ястребово завъртане (отпускането на политиката), защото геополитическият риск покачва риска нагоре за инфлацията, а ценовата непоклатимост е нейният главен мандат ", прибавя Кози.
Свързани публикации Дори световна криза може да не успее да намали инфлацията 9 декември 2022, 06:47 Изкуството е актив, само че защищава ли от инфлация 2 декември 2022, 06:53 Zoom загуби 90% от цената си по отношение на пика по време на пандемията 28 ноември 2022, 10:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР