:- Банките ще продадат портфейли с лоши кредити за 1-1.5

...
:- Банките ще продадат портфейли с лоши кредити за 1-1.5
Коментари Харесай

Втори опит за милиард от сделки за потрфейли лоши заеми

:

- Банките ще продадат портфейли с неприятни заеми за 1-1.5 милиарда лева през тази година
- Причините са регулаторният напън, нов счетоводен стандарт и положителната кондиция на колекторите
- Сред предстоящите върхове е договорка за 250 млн. евро на Уникредит Булбанк Още по тематиката
Колекторската асоциация: Дълговете стават по-малки и по-лесни за обслужване

Двойно е намалял размерът на фирмените просрочия, предоставени за събиране на колекторите. Домакинствата не са свръхзадлъжняли.
29 мар 2018
Deloitte: Пазарът на необслужвани заеми в ЦИЕ е достигнал пика си

Фокусът се измества от корпоративни неприятни задължения към ипотечни
27 фев 2018
Необслужваните заеми са намалели до 10% в края на предходната година

Секторът завърши 2017 година с облага от 1.2 милиарда лева
1 фев 2018
Олаф Зал: Банките ще продадат неприятни заеми за 1 милиарда лева през тази година

Членът на директорския ръб на норвежката B2Holding пред " Капитал "
26 яну 2018
Голямото пречистване на ОББ

Банката избра EOS Matrix за покупател на рекордния портфейл за 460 млн. лева необслужвани потребителски заеми
12 яну 2018
Рекордно разтоварване на 460 млн. лева

Пазарът на неприятни заеми се раздвижва от нахлуване на нападателен състезател и готвена продажба на огромен пакет от ОББ
15 дек 2017
Да печелиш от задължения

Продажбите на портфейли от вземания от страната банките мощно подвигнаха приходите и облагите в колекторския бранш
30 юни 2017
Пазарът на банкови портфейли: От потребителски към фирмени заеми за 1 милиарда лева

Колекторските сдружения са купили " неприятни " отговорности за 900 млн. лева през 2016 година
14 мар 2017
Нов връх на пазара на задължения

Колекторските организации изкупиха неприятни отговорности за 1 милиарда лева, прогнозите за 2017 година са за удвояване
11 яну 2017

Банките, а и всички компании, не обичат да виждат думата неприятен до името си и това е разбираемо. Едва ли единствено това беше спънка дълги години от началото на рецесията пазарът на необслужвани заеми да не се развива, само че сигурно влияеше той да не е изключително в светлината на прожекторите. С оздравяването на стопанската система и узряването на банкерите за концепцията, че разчистването на балансите единствено по себе си е положително, това последователно се промени. През 2016 година размерите продадени вземания се удвоиха до над 900 млн. лева, за което повлия подготовката на бранша за стрес тестванията. Това увеличи упованията за 2017 година, само че с подобряването на пазара на труда и кредитирането част от банките взеха решение, че могат да се оправят на лични мускули, заради което сумата на продадените портфейли остана под 800 млн. лева През тази обаче прогнозите са пазарът да е радикално друг и да доближи нови върхове.

Консервативните упования са за продажби на банкови портфейли за към 1 милиарда лева, само че не се изключва и сумата да надвиши 1.5 милиарда лева Причините са освен в регулаторния напън, с който Българска народна банка се пробва да смъкна % неприятни заеми в системата от сегашните към 10% до равнище, близо до средноевропейското - 4.5%, само че и влезлият в действие нов интернационален счетоводен стандарт МСФО 9, който непосредствено утежнява финансовите индикатори на банките с по-рискови активи в балансите.

Индикации, че точно това ще е посоката, в която ще се развива пазарът, дават и първите покупко-продажби за годината - през март завърши процедурата за най-големия продаван до момента портфейл на ОББ за 460 млн. лева, а до три месеца се чака да бъдат затворени още две огромни покупко-продажби. В ход е търг за пакет на УниКредит Булбанк за 250 млн. евро, което е част от огромния паневропейски проект на италианската група за пречистване на кредитния й портфейл. Другата течаща продажба е на пакет със 126 млн. евро задължения към Пиреос Банк, която специалистите четат като пречистване преди предстоящото влизане в банката на нов притежател.

250 млн. евро вкупом

След като през предходната година на два пъти провежда огромни търгове за портфейли, през тази УниКредит Булбанк счита да разтовари 250 млн. евро вкупом, като желанията са договорката да завърши преди лятото. Първоначално институцията е опипвала пазара за портфейл от към 100 млн. евро, само че откакто се е убедила в способността на колекторската промишленост да поема и по-големи порции дълг, освен това на положителни цени, поради мощната конкуренция в сектора, е взето решение за повдигане на размера.

Според информацията за търга, която е неофициална, само че е сверена през няколко източника, пакетът неприятни вземания е разграничен на две: 150 млн. евро са корпоративните отговорности, главно на дребни и междинни предприятия, а останалото са потребителски заеми - необезпечени и обезпечени, в това число с ипотеки, вземания.

Намерението на продавача е да откри един покупател и на двата пакета, което стеснява кръга на евентуалните претенденти до огромните колектори като " ЕОС Матрикс " или АСВ. Интерес обаче демонстрират и други компании и фондове, които пробват да провеждат нужният запас от порядъка на няколко десетки милиона лв.. Според експерти от бранша интригата ще бъде освен в цената, която ще се реализира на търга, само че и в потенциала на купувача откъм чиновници по събиране на вземания. Затова и съревнованието ще е сред колектори, които към този момент работят по сходни като напреднала възраст на задълженията и вид задължени лица.

Потърсени от " Капитал ", от банката не дадоха информация за проведената продажба.

Разчистване преди продажбата

Другата едра договорка, която е в по-напреднал етап и се чака да завърши през май, е от Банка Пиреос. Портфейлът е за 126 млн. евро, от които 120 млн. евро са корпоративните вземания от стотина на брой клиента, а останалото е ритейл. Просрочията са огромни: над 4-5-годишни, а обезпеченията, където има такива, са разпръснати из провинцията. Това води до прогнози, че покупната цената на портфейла ще е ниска - към 3% от номинала. Консултант на процедурата е PwC, а интерес не липсва и поръчки за присъединяване са подали най-малко 5 компании.

Впечатленията на осведомени с продажбата са, че след огромното отсрочване през предходната година в този момент към този момент има бързане тя да завърши скоро, с цел да може да се придвижи продажбата и на самата банка. За притежателя й, гръцката Piraeaus, тече период, в който би трябвало да се освободи от нестратегически активи, и моментът, когато стопанската система и M&A вложенията са в напредък, се счита за подобаващ за сходна договорка. Най-голямата гръцка банка към този момент излезе от няколко свои поделения в района като Сърбия и Румъния.

Още портфейли

Макар още да няма задвижени търгове, изследванията на колекторите демонстрират, че най-малко две банки биха пристъпили към огромни покупко-продажби с портфейли след средата на годината. Очаквания има към Пощенска банка, която би могла да провежда пакет за към 100 млн. евро. Подобен портфейл може да предложи и ОББ като втора фаза от разтоварването на салдото, почнало с покупката от белгийската KBC.

Засега няма съответни настройки за огромна договорка от SG Експресбанк, в която унгарската OTP към този момент стартира дю дилижънс за покупка на цялата банка. Причината е, че френската институция работи по консервативни правила, водещи до по-здрав кредитен портфейл.

Няма упования за едри пакети и от Райфайзенбанк, която от няколко години действа с чести търгове за дребни размери. В колекторската промишленост сочат за образец електронната й система за продажби, която обезпечава равнопоставеност сред участниците и дава експедитивност и успеваемост. Освен това по-малките порции дават достъп до пакетите и на по-малки играчи, което усилва конкуренцията и води до високи цени. Експерти споделят като куриоз договорка, предходна на 25% от номинала, което е съществено достижение.

Защо пазарът е в взрив

Дали ще доближат милиард, или ще надвишават тази психическа граница, посоката, в която ще пораства пазарът на трансферирани банкови отговорности, е ясна и аргументите за това са няколко. От една страна, банковият регулатор пресира институциите на пазара да адресират казуса с неприятните заеми в балансите си, с цел да се освободят от неспецифични действия и да се концентрират върху това, за което са основани - кредитирането. Причината е, че неприятните заеми са доста повече от междинното за Европейския съюз и рейтинговите организации не пропущат да бележит това като негатив.

От друга страна, колекторските организации се развиха и укрепнаха като сериозен състезател, който има достъп до на ниска цена финансов запас от чужбина и е построил фрагменти и експертиза в събирането на вземания. Освен елементарните потребителски вземания към този момент се работи интензивно и с фирмени отговорности, като идващото равнище на експертиза е по този начин нареченият turnaround мениджмънт. При него бизнесът на длъжника се оздравява, до момента в който генерира запас за погашение на задължението. Прохожда и капиталовият метод в работата с поетите като обезпечения парцели, които се реконструират или дострояват, с цел да се продадат в бъдеще с добавена стойност.

Колекторската промишленост разполага и с институционална поддръжка по линия на Виенската самодейност, което значи, че покупки на портфейли може да се финансират не както до момента - със средства на акционерите или с облигации от тържищата, а и с на ниска цена заемен запас от институции като Европейската банка за възобновяване и развиване. Това в допълнение подтиква развиването на колекторската промишленост, която в България е показана от най-големите европейски играчи, а упованията са през продажбата на едно от сдруженията на пазара през тази година да влезе и още едно ново лице.

Най-сериозната причина за предстоящите по-големи продажби на портфейли през тази година, обаче, е МСФО 9. Счетоводният стандарт влезе в действие през януари и наложи на банките съществено да премислят политиката си във връзка с неприятните заеми. Досега те можеха да отсрочат начисляването на обезценки по тях и заделянето на хранителни запаси, даже и след информация за настъпило кредитно събитие - като просрочие на вноска или разсрочване. Сега към този момент на провизиране предстои всичко, което носи кредитен риск - даже парите, държани в друга банка. Това значи, че с изключение на за неприятните си заеми банките ще би трябвало да заделят запас и за обслужваните заеми.

Наглед суховатото счетоводно упражнение ще удари по най-болезненото място на банките - финансовите им индикатори, които се наблюдават от регулатора, с цел да може да се намесва навреме с корективни ограничения и от акционерите, които по тези знаци се ориентират дали ще има дивиденти. Според изследване на Българска народна банка за резултата на новия стандарт той ще докара до повишаване на равнището на обезценки със 7.4%, а понижението на базовия личен капитал от първи ред ще е със 70 - 75 базисни точки, приблизително за системата. Заради тежестта 10 банки са предизвестили регулатора, че считат да се възползват от опцията за поетапно въвеждане на резултата от новия стандарт през идващите пет години, което значи, че резултатът от регулацията и натискът за почистване на балансите няма да се лимитират единствено в 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР