Българският офис на борсата за криптовалути Crypto.com порасна от 0

...
Българският офис на борсата за криптовалути Crypto.com порасна от 0
Коментари Харесай

Crypto.com в България: До 3000 души и назад

Българският офис на борсата за криптовалути Crypto.com порасна от 0 до 2900 души за две години, само че в този момент редуцира стотици хора. Причината е в срутва на криптопазара, който към този момент взема жертви и кара доста компании от бранша да премислят нападателните си модели. Офисът в България има най-вече поддържащи функционалности и разумно съкращенията стартират от него.
Въпреки горещините на открито зимата на пазара на криптовалути към този момент се усеща и в България. Crypto.com, една от най-големите тържища за търговия на крипто в света, стартира да понижава доста броя на чиновниците си в България. В рамките на две години преди този момент тя назначи близо 3000 души, което тихомълком я подреди в топ 30 на най-големите работодатели в страната. Сега сигналите са за стотици съкратени до този миг, като броя евентуално може да доближи и над хиляда. За компанията го има и улеснението, че доста от чиновниците са в изпитателен интервал и спирането на договорите им официално не се води редуциране и може да се прави без пояснение.

А от такова в действителност няма потребност. То е много просто: през последните няколко месеца пазарът на криптовалути се сви от 3 на под 1 трлн. $ и има доста индикации, че и това не е дъното. Освен че цените паднаха, доста вложители излязоха изцяло от пазара, което смъкна доста размерите на всички тържища.
Реклама
За българското поделение на Crypto.com това значи, че няма потребност от толкоз доста на брой чиновници. Един чиновник на компанията, поискал анонимност, разяснява пред " Капитал ", че в съкращението няма нищо изненадващо, тъй като главната работа на офиса е да обслужва клиенти, а те сега са доста по-малко, в сравнение с преди няколко месеца. " За какво са ти две хиляди души съпорт, в случай че нямаш клиенти, които да обслужват ", разяснява източника.
Пътят нагоре, пътят надолу
Обяснението не прави случая на компанията по-малко любопитен. През април 2020 година при започване на пандемията сдружението " Форис Юръп ", през което работи Crypto.com в България (юридически всички сдружения на групата носят името Foris), има наети едвам 90 души. Година по-късно те са 714. В края на 2021 година - 1754, а през aприл 2022 година - 2874.

Ръстът проличава и при приходите. Миналата година " Форис Юръп " оглави класацията " Гепард " на " Капитал " в бранш технологии, с общо 344% растеж на приходите за 2020 година по отношение на 2019 година - 13.7 млн. лева при 3 млн. лева година по-рано. Ръстът в броя на наетите допуска скок и за 2021 година, само че сдружението към момента няма оповестен доклад в Търговския указател. За съпоставяне, към края на 2020 година наетите във " Форис Юръп " са били едвам 193 души.

Официално изпълнителният шеф и съосновател на Crypto.com Крис Марзалек твърди, че ще бъдат съкратени общо 260 души, или 5% от общия брой чиновници на компанията по света, само че тази сметка или не включва поддържащи офиси като българския, или е доста занижена.
Реклама
Сигналите за всеобщото редуциране се виждат и в в обществената мрежа LinkedIn, където десетки към този момент някогашни чиновници на Crypto.com споделят историите си и търсят нова работа. Някои от тях описват, че са били предизвестени от сътрудниците си за съкращенията, до момента в който са били в отпуска, до момента в който други демонстрират схващане за обстановката на пазара на криптовалути. Сред експертите са такива по финансови процеси, като Know Your Customer верификация, връзка с клиенти, както и тийм водачи, които всекидневно са по-високо ценени фрагменти. Тяхното освобождение допуска премахването на цели екипи.
Няколкомилиардапо-малко
Колко тъкмо ще бъдат съкратените няма да стане ясно на момента. Говорител на компанията разяснява пред " Капитал ", че няма да бъдат обсъждани съответни съкращения в другите страни.

" Това е неповторимо и предизвикателно време в цялостния макроикономически аспект. Конвергенцията на другите проблематични аспекти, измежду които възходящата инфлация, стягането на паричната политика на Федералния запас в Съединени американски щати, нарушаванията по веригата за доставки, дефицита поради съветското навлизане в Украйна и тлеещата световна пандемия. Почти всяка промишленост работи по способи да се оправи с тези сложни стопански действителности. Макар нашето показване да е мощно, промишлеността и пазарът ни не престават да усещат тежест от тези макроикономически провокации и те се отразяват на размерите ни на търговия. Продължаваме да търсим по какъв начин да усъвършенстваме ресурсите и позициите на компанията, с цел да подсигурим бъдещия ни триумф. Продължаваме да доставяме най-хубавите артикули, услуги и поддръжка на клиентите ни по света ", се споделя в изказването на представителя на Crypto.com в отговор на въпроси от " Капитал ".

Проблемите с размерите си личат и от суровите данни за криптопазара. Според уеб страницата Coinpaprika от средата на юни междинният дневен оборот на Crypto.com е бил сред 200 и 300 млн. $, с няколко скока при по-големите разпродажби на пазара, като 12 юни да вземем за пример. За съпоставяне, дневната търговия през последната година е била приблизително сред 1.5 и 3 милиарда $, с най-висока точка на 26 септември, когато оборотът е достигнал над 4 милиарда $.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Компании 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Енергетика 3 Градове Реклама
Тези спадове са по-големи, в сравнение с при други от разпознаваемите имена измежду тържищата за криптовалути. Най-голямата криптоборса в света Binance да вземем за пример е имала оборот сред между 6 и 15 милиарда $ дневно през последния месец, а историческият връх е над 60 милиарда $ през октомври 2021 година

Другият проблем в числово изражение може да бъде открит в токена на компанията, CRO, чиято стойност доближи връх от 90 цента за една монета в края на ноември. От тогава насам цената на токена върви съвсем единствено в една посока и към 5 юли коства 11 цента - колкото и преди една година. Цената на токена има значение и за чиновниците, които получават част от бонусите си в него.
Не е единствено Crypto.com
Crypto.com е криптокомпанията с максимален отпечатък в България като брой хора, по тази причина нейното стесняване ще се усети най-силно на пазара на труда. При глада за квалифицирана работна ръка евентуално за множеството съкратени няма да е проблем бързо да намерят работа.

Същевременно протичащото се в компанията не е изключение. Повечето криптокомпании претърпяват тежко внезапната смяна на пазара и сриването в цената на криптовалутите. Coinbase, друга от огромните американски тържища и единствения огромен състезател на пазара, който е листнат на борсата като обществена компания, разгласи, че ще редуцира 1100 души. Криптобанката BlockFi разгласи през юни, че свива броя на чиновниците си със 170, само че това може да се окаже оптимистичен вид, откакто компанията потегли към финансов колапс и придобиване против едвам 1% от оценката си, а евентуалният покупател е борсата FTX. За доста от бедстващите компании крайната мярка няма да бъде съкращаването на хора, а затварянето на цели бизнеси, които не са пригодени да работят при падащ или стабилно невисок пазар.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
От другата страна на монетата се намира Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, която твърди, че търси да наеме 2000 души - и които може да откри точно измежду съкратените в други компании. В случая на Binance обаче е нужно конкретизиране, че тя не е тъкмо компания - даже изпълнителният шеф Чангпен Жао я назовава " организация ", тъй като става дума за голям брой сдружения, регистрирани в разнообразни юрисдикции, с безредна конструкция. Това прави следенето на наеманията и съкращенията в Binance по-трудни, в сравнение с при централизираните компании.

Нищо от това не е изненадващо - последните две години на непрекъснат напредък разрешиха на криптокомпаниите да чертаят розови проекти и да се надпреварват кой ще предвижда по-висока цена на биткойн в края на годината. А резултатът беше, че разумно към пазара бяха привлечени доста хора без никакъв опит, само че с фантазии за бързо и несъмнено замогване. Криптовалутите може и да са замислени като друго, само че се трансфораха в игра за оптимисти. А рецесиите, без значение в криптоикономиката или в същинската стопанска система, не са нищо друго с изключение на преден конфликт с действителността.
Свързани публикации Борсата FTX може да купи криптобанката BlockFi против едвам 1% от последната ѝ оценка 1 юли 2022, 13:41 Биткойн се потопи под 20 хиляди $ 18 юни 2022, 13:06 Криптобанката Celsius спря тегленията и повлече със себе си целия криптопазар 17 юни 2022, 06:10 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР