Българският бранд Brave New Hair получи световно признание за иновативните

...
Българският бранд Brave New Hair получи световно признание за иновативните
Коментари Харесай

Може ли козметиката да е едновременно чиста и печеливша

Българският бранд Brave New Hair получи международно самопризнание за новаторските си артикули за коса. Компанията производител - " Биофарма лабораторис ", е най-динамичната за района на Пловдив през 2020 година в класацията " Гепард " на " Капитал ". Предприятието освен употребява чисти съставки и опаковки за козметиката си, само че и се стреми към въглеродна индиферентност на производството. Визитка " Биофарма лабораторис ", Пловдив Година на основаване: 1995 Собственик: Ленко Стойчев Оборот 2021: 3.9 млн. лева
Пловдивската " Биофарма лабораторис " е учредена преди 27 години, само че международната й популярност идва със промяната на поколенията вътре в компанията и основаването на марката Brave New Hаir. Това е козметика с чисти и новаторски съставки, които позволяват множеството от най-често срещаните проблеми със скалпа и косата.

В две следващи години продуктите под марката Brave New Hair са отличени в класацията на едно от най-големите козметични изложби в света - CosmoProf, което събира над 2300 участника от 70 страни. " Една доста дребна българска компания се подреди до най-големите имена в промишлеността. Това е моя сбъдната фантазия ", споделя Лидия Стойчева, която дружно със сестра си и мъжа си поемат ръководството на " Биофарма лабораторис " от родителите ѝ през 2017 година
Реклама
Компанията влезе в полезрението на " Капитал " като победител в миналогодишната ранглиста " Гепард " за най-динамични дребни и междинни предприятия за района на Пловдив. Оборотът ѝ набъбна с над 200% - от 1.5 млн. лева до близо 5 млн. лева през 2020 година През 2021 година продажбите падат до към 4 млн. лева, само че съгласно Лидия това е обикновено. " Няма по какъв начин да имаш растеж от 200% всяка година, това не е здравословно. Целта ни е да се задържим на сегашните равнища, не да растем, тъй като това повлича след себе си други неща. Искаме да сме устойчиви ", показва тя.

Семейната компания дава работа на 44-ма души - " Фронт офис сме 7 души, останалите са в производството; ние сме дребен екип, в който всички се занимаваме с всичко. Имаме си систематизиране, несъмнено, само че никой няма да каже " това не ми е работата ", показва Лидия.
Лидия Стойчева с премия за най-динамично дружество за района на Пловдив през 2021 година Фотограф: Капитал Историята
" Биофарма лабораторис " e основана през 1995 година от Ленко Стойчев, татко на Лидия, и италианеца Морено Гори с напълно комерсиална цел - импорт и продажба на козметика от Италия. През 2001 година в Пловдив е издигната индустриалната постройка на компанията, която към оня миг извършва функционалността на завод за разфасовки на вносна козметика. " Няколко години по-късно се образува отдел нововъведения и започваме да произвеждаме купени от Италия формули и да правим развойна активност ", споделя Лидия.

От 2016 година " Биофарма лабораторис " създава единствено лични разработки, а през 2017 година делът на италианския сътрудник е изкупен. Компанията минава напълно в ръцете на семейство Стойчеви, като всички са ангажирани с бизнеса - Лидия с развойна активност и търговия, брачният партньор Васил Кръстев й с финансите, сестра й с юридическите каузи.
Компанията употребява чисти съставки и екологични опаковки Фотограф: Надежда Чипева Реклама
" Оттогава работим доста крепко, с цел да развием бизнеса и да вършим чисти артикули. Като споделям чисти, имам поради екологично чисти. Усилията ни са ориентирани към развиване на европейските ни пазари, като в този момент сме показани в Швеция, Франция, Германия, Австрия, Испания, Англия, Литва, Латвия, Гърция, Украйна и други ", показва Лидия.

Тя стартира работа в компанията през 2014 година, на 25 години, незабавно откакто се дипломира като магистър фармацевт, само че по думите ѝ е израснала във фабриката: " Първата ми служба беше оценител на сигурност на козметични артикули. Откакто компанията стана наша - през 2017 година, аз и мъжът ми се занимаваме главно с ръководството. "
Косата и модата
В момента Лидия се занимава и с " дизайна " на новите артикули. " В общи линии разгадавам и изследвам трендове. Правя първичните разработки, като моя работа е да преценява има ли смисъл от тези трендове, ще стане ли артикул, който да прави работа на хората, или не. Ние сме част от бюти бизнес и модата е извънредно определяща. Има няколко огромни изложби за съставки, на които всяка година присъстваме. Там се показват най-високотехнологичните и новаторските съставки, които се създават за първа година. Оттам нататък към този момент, когато се избистри някоя наклонност, почти имаме 2 години, до момента в който тя влезе в крайните артикули. "

Трендове от последните години са арганът да вземем за пример, както и съставки като кератин и пантенол, които от време на време влизат и излизат от мода.
Brave New Hair получи международно самопризнание Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР