Темата накратко Българската компания NitroPack и нейният едноименен продукт помагат ...

Значението на скоростта/>

Темата накратко Българската компания NitroPack и нейният едноименен продукт помагат за по-бързо зареждане на интернет страници. Тя има над 60 хил. клиента, над 3 млн. долара повтаряеми приходи, а растежът идва, след като Google започва да подрежда напред по-бързите сайтове. До този момент NitroPack е получила една инвестиция от фонда Eleven.
Бързината на зареждане на една уебстраница рядко е приоритет за нейните собственици. В повечето случаи фокусът пада върху оптимизацията за търсачки (SEO), или казано на по-разбираем език, колко високо излиза тя при търсене в Google. И дори някой да обърне специално внимание на времето за зареждане, оптимизацията често е трудна за постигане, а наемането на хора с тази специална цел - скъпо удоволствие. Българският стартъп NitroPack, който разработва едноименния продукт, автоматизира именно този процес - олекотяването на сайтове.

Всъщност така NitroPack помага да се реши и проблемът с оптимизацията на търсачки, защото скоростта на зареждане на една страница вече се смята от Google за основен фактор колко високо ще бъде тя в подреждането при търсене.

"За две години минахме от 600 клиента към 60 хил. клиента. Работим напълно глобално, защото сме софтуер като услуга на абонаментен принцип. САЩ и Канада са ни основни пазари, има силен интерес от Великобритания и Германия, както и малки горещи точки като Израел, Испания и Бразилия", казва пред "Капитал" Деян Георгиев, изпълнителен директор на NitroPack.
Породен от нужда
NitroPack започва съществуването си като продукт в компанията iSenseLabs, която създава добавки и приложения за OpenCart - платформа за онлайн магазини с отворен код. Първата версия на NitroPack датира от 2011 г., като двама души в настоящата компания - Ивайло Христов и Симеон Тотев, работят по идеята още от първия ден. Тогава обаче NitroPack е само решение, създадено по нуждата на конкретен клиент, и Георгиев го описва като "малко парченце от това, което е днес".

През 2018 г. NitroPack се отделя като компания, която да работи само по продукта за олекотяване на сайтове. "С времето се видя, че проблемът с тежестта и скоростта на един сайт, особено онлайн магазините, става все по-голям. Доскоро никой не мислеше за оптимизация на скорост - важното беше да е красиво, да привлече внимание на клиента, но не и да е оптимизирано", казва Георгиев, който се присъединява към компанията година след основаването като изпълнителен директор.
Капитал - брой 23
На практика през същата година NitroPack е пренаписан като продукт и през 2019 г. започва да работи като приложение в облака, който може да се ползва, за да оптимизира бързо сайт. Скокът в интереса, а съответно и в приходите, е видим с просто око. В отчета за 2019 г. на дружеството "НитроПак" приходите са едва 89 хил. лв. Година по-късно стартъпът вече има 1 млн. долара ARR (annual recurring revenue; годишно повтаряем оборот, основният показател за абонаментни услуги - бел. авт.). Още преди да измине и половината от 2021 г., NitroPack вече е покрила целта си за цялата година - 3 млн. долара ARR. Броят на служителите за една година е нараснал от 10 на 30, като и в момента има 10 отворени позиции за разработчици и поддръжка.

Цената на услугата варира според това какъв трафик трябва да поеме един сайт. Месечният абонамент за сайт с до 50 хил. посещения месечно например струва 17 долара, докато този за сайт с 1 млн. посещения - 146 долара. Абонаментът важи за един сайт, а не за един клиент, т.е. ако дадена компания поддържа няколко сайта, трябва да плати отделен абонамент за всеки от тях.
Фотограф: Надежда Чипева Какво всъщност прави NitroPack
"Разширението се случи, защото се оказахме с правилен продукт, решаващ наболял проблем в правилния момент. Преди година Google обяви, че скоростта ще бъде взета предвид при нареждането на резултатите в търсачката. Това доведе до скок в търсенето към нас, защото това е много трудно. Не му е работа на един собственик на сайт да се занимава с нещо подобно", казва Георгиев.

Източник: capital.bg