Българите, които избират да нямат деца, стават все повече, но

...
Българите, които избират да нямат деца, стават все повече, но
Коментари Харесай

Не искам деца!

Българите, които избират да нямат деца, стават от ден на ден, само че за това не се приказва. Обществените настройки са, че не-родителите са непълноценни, нещастни и егоисти. За тежестта на стигмата " бездетен " у нас свидетелства и фактът, че събеседниците по тематиката упорстват за анонимност.
През последните няколко години свободните общества вършат все по-явни жестове към приемането и разбирането на близките, само че има тематики, които даже в XXI век остават сложни.
Попитайте дамите и мъжете, създали съзнателния избор да нямат деца, за всекидневните им конфликти с публичното мнение. Реклама " Как по този начин не искаш, това е смисълът на живота? ", " Какво ще правиш на остарели години, кой ще се грижи за теб? ", " Защо? Ще си добра майка ", " Ами в случай че и твоите родители бяха мислили по същия метод? " - това са най-честите реакции, които чува Фрея, когато показа осъзнатия си избор да няма деца.
Тя е създателката на страницата във Facebook с безапелационното име " Не желая да имам деца " и е привикнала да получава сходни въпроси от изцяло непознати хора, които се пробват да я убедят, че би трябвало да има деца. При едно свое скорошно пътешестване във влака тя даже получила съвет по тематиката от човек, който среща за първи път, че няма от какво да се тормози и дори да се стигне до секцио, всичко ще завърши за 10 минути.

Често близките не се интересуват каква е повода за избора на хората, които са решили да нямат деца и с лекост им поставят етикети като " лакомец " и " анормален ". " Масово не могат да повярват, че някой, който няма физиологични спънки, напълно по свое предпочитание избира да не основава потомство. Онлайн, където съм анонимна, хората стартират с неуместни догатки: че съм грозна, че никой не ме желае, че в реалност не мога да имам деца ", споделя Фрея.
Хората без деца имат собствен интернационален ден - 1 август всяка година. Той се отбелязва от 1973-а насам по самодейност на американската организация Национален алианс за родителство по избор с концепцията да образова необятната аудитория за претекстовете на хората, предпочели да нямат деца и да наложи това като годен избор Източник: Shutterstock
Темата в обществената мрежа провокира толкоз мощни реакции, че множеството хора, които са създали избора да не бъдат родители, избират да не разкриват самоличността си. Това важи и за създателката на страницата " Не желая да имам деца ", която също приказва с нас под псевдоним.
Реклама
" Най-вече желая да предпазя родителите си. Знам какъв брой грозни мнения биха чули по мой адрес. Реално нямам от какво да се срамя и доста бих желала да застана с лицето си, само че за момента преценям, че не е уместно.

Знам, че ще изгубя и хора към мен. Толкова надълбоко вкоренено е убеждението, че това е желанието на всички, че да не искаш деца те дамгосва грубо ", добавя още Фрея.

Според нея в България не се приказва по тази тематика и това е една от главните аргументи да сътвори свое пространство във Facebook, отдадено на нейния персонален избор. " До нормализиране ще се стигне с говорене по тематиката. И да, надявах се около страницата да срещна хора като мен, което и стана. "

Темата за бездетните по желание или childfree by choice в действителност се разисква в западните общества от години и става все по-актуална. През 2021 година година излезе филмът My So-Called Selfish Life на Терез Шехтер. " Никой не пита родителите за какво желаят деца. Но по някаква необяснима за мен причина, даже непознати се усещат задоволително комфортно да ме попитат за какво аз не желая ", споделя 60-годишната документалистка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР