Автопазарът отчита по-високи продажби на нови коли, но намаляват покупките

...
Автопазарът отчита по-високи продажби на нови коли, но намаляват покупките
Коментари Харесай

Пазарът на коли в България: малко предлагане и по-високи цени

Автопазарът регистрира по-високи продажби на нови коли, само че понижават покупките на използваните. Броят на леките коли на дизел доближава връх. Производството остава свито поради войната в Украйна, недостигат на съставни елементи и скъпите запаси.
За осведомените със положението на българския автопазар данните постоянно сочат едно и също: преобладаващо остарели коли, повече дизел (и то на доста години), слаб надзор и регулации. През последните две години се появиха и нови фактори - секторът беше повлиян от пандемията и дефицита на чипове, а в този момент - и от войната в Украйна и инфлацията. Търсенето на нови и използвани в последно време е мощно, само че не и предлагането.

Дефицитът и инфлацията подвигнаха цените на колите и периодите на доставка. В бранша настройките за бъдещи продажби звучат оптимистично. Но спадащите действителни приходи, забавянето в растежа на стопанската система и повдигането на лихвите могат и да охладят пазара.
Автопаркът през днешния ден
за първите четири месеца на годината демонстрират, че общият брой на всички МПС в България към май 2022 година е 3.79 млн., колкото бяха и при започване на годината (виж инфографиката). Заради гореизброените фактори обаче новите регистрации понижават по отношение на същия интервал на 2021 година - близо 83 хиляди по отношение на над 86 500 преди година. От тях над 68 хиляди са използвани. Повишение има само при новите МПС тук - 14 625 по отношение на 13 463 през януари-април 2021 година Лек растеж има и при новите леки коли - 10 591 нови регистрации по отношение на 10 071 година по-рано.
Реклама
След като през 2021 година беше доближат връх при най-старите МПС по пътищата - колите над 20-годишна възраст бяха съвсем 50% от всички, в този момент този дял леко понижава - до 48%. Но в случай че към тях прибавим и тези над 15 години - още 26%, излиза наяве, че три четвърти от българския автопарк е на достолепна възраст. Това ни отрежда последното място в Европейски Съюз по този индикатор - пред нас са Румъния и Гърция (средна възраст 17 години). През първите четири месеца има леко покачване на каузи на колите до 5 години - 5.1% по отношение на 4.7% от всички МПС през януари.
Дизелов връх
Обратно на трендовете в Европа, България регистрира връх при дизеловите леки коли - 1.36 млн. (от общо 2.83 млн.), до момента в който тези на бензин не престават да понижават до 1.06 млн. автомобила. Вносът на относително нови използвани коли от Европа може и да е намалял през последната година поради нарасналото търсене във всички страни, само че не и този на остарели " дизелаци ", които остават най-продавани на българския пазар.

В същото време продължава да пораства броят на електрическите коли и хибридите по българските пътища. Само за четири месеца електрическите автомобили са се усили със 700 до 4083, а хибридите - с 3000 до 20 000. Нараства и различен постоянно подценяван сегмент - колите на пропан бутан, като съгласно представители на пазара броят им е повече от публично записаните, тъй като значително са регистрирани като такива на бензин.
Новото нагоре
Пазарът на нови коли е обиден най-вече от световните рецесии. След като трябваше да се оправя с пандемията и нарушената верига на доставки през последните две години, тази пролет секторът беше обиден и от войната в Украйна. Производството на всички огромни марки е ударено.. Заради дефицита на чипове, инфлацията и покачването на цените на борсовите артикули цените също порастват. Сроковете за доставка на желани модели остават месеци, като автомобилните гиганти залагат на колите с по-високи маржове, към които насочват наличните си съставни елементи.
Реклама
В момента търсенето на българския пазар се движи не толкоз от мечтаните и търсени модели, а от наличността. Което води и до разбърквания измежду водачите на пазара, тъй като печелят фирмите, предлагащи най-бърза доставка. За първите четири месеца на годината Toyota измества дългогодишния водач Dаcia и Renault на пазара на нови леки коли (категории M1 и N1). Общият пазар е скочил с към 500 автомобила до 10 591, като японската марка е водач с 1504 коли, следвана от Renault и KIA. Лидерството й се вижда и при най-продаваните модели, като първите два са Toyota Corolla и Toyota C-HR.

на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) за първото тримесечие демонстрират и разнообразни трендове в България в търсенето на нови коли от тези на втората ръка. Най-продавани са моделите на бензин - съвсем 5800, с 21.6% повече от предходната година, следвани от дизеловите, бележещи спад от 573 на 507. Най-голям е растежът при електрическите автомобили: 174% до 156 коли на ток.

Заради дефицита на нови коли от ден на ден консуматори се насочват към използвани коли на дребна възраст. Този пазар също беше доста обиден от рецесията, като в него покачването на цените е още по-голямо поради повишеното търсене - към 30% при някои модели.

От сектора споделят, че в някои случаи разликата в цената сред нови и използвани коли от еднакъв модел се е свила в България. Вносът от Европа е намалял, защото битката за най-желаните модели измежду европейските дилъри е яростна.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Пазари 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Климат 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Пловдив Реклама Пазарът ще остане сгънат
Прогнозите на специалистите за тази година остават, че пазарът ще остане сгънат поради продължаващите ограничавания. Особено проблематични са локдауните в Китай поради ковид, които блокират произвеждане и доставка на съставни елементи. Отделно в Украйна има доста снабдители на части (особено на кабелни снопове), чието заменяне ще отнеме време. Повишението на цените също ще продължи и в близката година, считат анализаторите.

За на нови коли надвишиха 31 хиляди и общо 279 хиляди МПС. При сегашните темпове и фактори на пазара по всяка възможност тези стойности няма да бъдат достигнати.
Тежкотоварна нерешителност Пазарът на камиони, който е добър белег за икономическата интензивност, също беше ударен от дефицита на съставни елементи, което се вижда и от продажбите на нови машини. Те са намалели от 1078 на 967 (кат. N3) през първите четири месеца. В същото време сегментът на използвани камиони продължава да е постоянен с напредък от над 30% до 1693 машини. Лидери на пазара са DAF, Volvo Trucks и Mercedes-Benz. Volkswagen - обичана марка Volkswagen остава обичаната марка на българите, като по българските пътища има 464 хиляди МПС от тази марка. След нея са Opel и Mercedes. Популярността на VW се вижда и по най-търсените модели (нови и употребявани) през първите четири месеца на годината - в топ 10 четири са от този бранд - Golf, Passat, Touran и Polo. Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Лукс на пътя Четири нови коли Ferrari са били регистрирани през първите месеци на годината, като общият им брой към този момент е 113. От първокласния сегмент значителен е броят и на Lamborghini - 104, а Rolls-Royce има 64 коли по българските пътища. Bugatti има два представителя, а Mclaren - 17. Макар и да не се възприема като първокласен бранд, Tesla има регистрирани 318 електрически коли. За първото тримесечие в България означаваме двойно повече поръчки по отношение на 2021 година Емил Гърнев, общоприет управител на Renault и Dacia за България Емил Гърнев, общоприет управител на Renault и Dacia за България Цялата автомобилна промишленост към този момент повече от година е наранена от международния дефицит на съставни елементи. За 2022 година като се вземе поради обстановката с доставките на полупроводници, все още оценката на световните ни индустриални загуби се резервира на 300 000 автомобила, съсредоточени най-вече в първата половина на годината. Към април търсенето остава мощно, портфолиото ни за марката Renault нараства бързо и за първото тримесечие в България означаваме двойно повече поръчки по отношение на 2021 г.В този подтекст ние прилагаме самостоятелни корекции в изискванията за продажба и периодите за доставка на коли според от модела. Приоритет се дава на най-актуалните ни модели като Arkana, както и новите ни лансирания, по-специално на Megane E-Tech electric. Въпреки че в някои страни след разглеждане на портфолиото с поръчки и периодите за доставка на поръчаните коли се взе решението да се спре приемането на поръчки, за момента в България не имаме намерение да подхващаме сходни ограничения. Сроковете на доставка ще се запазят относително по-дълги Александър Миланов, шеф на " BMW Group България " Александър Миланов, BMW Group Фотограф: Цветелина Белутова Относително високото равнище на търсене се резервира, продължава и устойчиво високото равнище на поръчка на нови коли. Срещаме усложнения и закъснения във веригите на доставка, свързани с факторите незадоволително предложение на микропроцесорни съставни елементи, усложнения с веригите на доставки, свързани с интервенциите на поддоставчици в Украйна, както и с противоепидемични ограничения в Китай, затруднена и/или забавена и оскъпена логистика и превоз.Регионалното търсене също във висока степен е подвластно от някои фактори, свързани с пандемията и битката с нея в Китай, както и с войната в Украйна. Всичко това ни кара да считаме, че периодите на доставка ще се запазят относително по-дълги. Същевременно, с цел да се компенсират забавянията, се постановат промени в свързани с понижаване на комплексността на оборудването, като се вкарват по-хомогенни пакети от варианти в колите, с цел да може по-ефективно да се употребяват наличните съставни елементи.Забавянето в доставките на нови коли и свръхтърсенето, което се следи на пазара сега, води до повишение на търсенето и цените и при използваните коли на всички пазари. Инфлационната вълна е във всички съществени територии, на които се създават колите ни и/или в които имаме поддоставчици. Голям фактор са цените на енергоносителите. Има го факторът търсене-предлагане на някои от материалите и суровините, които се употребяват, оскъпяването на превоза и логистиката, от време на време в пъти също е значителен фактор, който въздейства върху цените. Общата инфлация води и до покачване на локалните разноски на всички места. Всичко това значи, че цените на колите ще би трябвало да отразят тези промени. Това, което чакаме в автомобилния бранш, е напълно гладко придвижване нагоре. Поне до 2024 година цените ще порастват Александър Костадинов, шеф " Маркетинг и продажби ", " Мото-Пфое " Всяка година е предизвикателна, само че 2022-а е друга в доста връзки. Никога представянето на дадена автомобилна марка или вносител не е било толкоз мощно подвластно от доставките. Предвид събитията, сме задоволени от представянето на марките Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover. Колкото е значимо какви доставки са осъществени от началото на годината, най-малко толкоз значимо е броят на новосключените контракти, както и проектите на производителите за произвеждане. Виждаме обнадеждаващи резултати при електрическите и електрифицирани коли.Индустрията се намира в Перфектна стихия, подбудена от няколко фактора. Продължаващ недостиг на полупроводници, повдигане на цените на материали, рецесията, подбудена от войната в Украйна - като прекъсване на многочислени фабрики за съставни елементи и, не на последно място, локдауните в Китай. Веригите на доставките са под голямо напрежение, в следствие автомобилната промишленост към момента не може да създаде колите, които клиентите търсят, или във времевия небосвод, в който ги чакат. Търсенето е мощно и клиентите и производителите се насочват към модели и модификации, които са добре оборудвани, безвредни и икономични.Цените на новите коли са функционалност от многочислени фактори, измежду тях са разноските за произвеждане. В промишлеността се приказва да вземем за пример за двуцифрено нарастване на цените на акумулатори през първата половина на тази година. Очакваме, че най-малко до 2024 година цените ще са по-динамични от нормалното. При използваните коли покачването на цените също ще продължи най-малко до края на годината. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР