Австрийското дружество на неизвестен американски инвеститор Maverick GR е купувач,

...
Коментари Харесай

Сделка за мол с мегадълг

Австрийското сдружение на незнаен американски вложител Maverick GR е покупател, като огромният дълг към австрийска банка евентуално е мощно понижен Първият вложител в мола - Real 4 You, последователно се разделя с активите си в Цeнтрална и Източна Европа Новият притежател на Mega Mall възнамерява да вложи 2-4 млн. евро в развиване на зоната за занимания, когато пандемията отмине.
Месеци след началото на пандемията - в средата на 2020 година, Mega Mall в софийския квартал " Люлин " сменя притежателя си. Решението за продажба е взето година по-рано. Самата договорка минава незабележимо за необятната аудитория в България, евентуално и тъй като е контрактувана във Виена. Източници от пазара я правят оценка на съвсем 18 млн. евро. Това я прави най-голямата по стойност на замрелия около коронавирус пазар на капиталови парцели в страната за 2020 година Продажбата на единствения мол в западната част на София си коства да се означи и на фона на двегодишното мъртвило на пазара на търговски центрове в града, последвало след 2017 и 2018 година През тези мощни години фондове от ЮАР купиха софийските молове Serdika Center, Paradise и The Mall. А Bulgaria Mall стана благосъстоятелност на испански фонд, зад който преди седмица се разбра, че стои съветският милиардер Вагит Алекперов.
Сделка за 1 евро и дълг
През юли 2020 година общото заседание на Real Holding Mega Кft - Унгария, взема решение да продаде дяловете в " Магнум България гама " - сдружението зад Mega Mall, за 1 евро. Купувачът - австрийската Maverick GR, поема незнайна част от отговорностите по остарял капиталов заем от австрийската Еste Bank, като действително молът остава поръчителство по дълга. Продавачът е Real Holding Mega Кft, в който акционери са Real 4 You, в този момент в разпродажба, и четири физически лица - Клаус Ридерер и Кристиан Римпф и две дами с техните семейства. Информацията е от документи в Търговския указател.

Maverick GR е австрийско сдружение на американския вложител Карол Стивън Блаха, записано през юли 2018 година Предметът му на активност е вложения в дялове и парцели. Договорът за прекачване на дялове е от 31 юли предходната година. Сделката е изповядана в София, като продавачът е представляван от юрист Маргарита Попова-Пашева, а купувачът - от юрист Явор Варадинов. За Карол Блаха няма оповестени информации да е вложил или управлявал активи нито в бранша на недвижимите парцели, нито в различен. Според австрийските фирмени регистри той има две компании във Виена, учредени преди 3 години, като през 2019 се появяват някакви по-видими интервенции - активи и отговорности от малко под 5 млн. евро. Карол Стивън Блаха, 38-годишен, не попада с други собствености в българския комерсиалния указател. При търсене на името в интернет излиза Карл Блаха, също американски жител, само че с бащино име Лоурънт. Преди 20 години на някакъв стадий той ръководи сдружението, което приватизира хотела против Народното събрание. По информация от пазара двамата са в роднинска връзка. Според обява във в. " Банкер " юрист на мажоритарните притежатели на тогавашния Radisson още веднъж е Явор Варадинов.
Мегапланове и мегакредит
В средата на август Мaverick GR замества Real Holding Mega Кft като залогодател по всички контракти за особени залози на дялове в интерес на Еrste Group Bank при заварените условия. Те са два и към тях има спомагателни съглашения. Основният заем е бил провиснал още през 2007 година, когато стартира строителството на люлинския мол, и е на стойност най-много 66.5 млн. евро + 6.3 млн. евро. Според източници от пазара договорът е бил рамков за повече от един план на австрийската компания и не е усвоен напълно. Обявената инвестиция в мола да вземем за пример е 55 млн. евро. Според регистъра Мaverick GR става залогодател и по обособен контракт от 2012 година за сумата 13 млн. евро, в която дебитор е непосредствено Real 4 You холдинг. Сумата на отговорностите евентуално е понижена доста при новата договорка, като догатките в бранша са за стихотворец дълг от към 18 млн. евро.

Австрийският вложител Real4You, компания с над 20 години опит в построяването на търговски центрове, очевидно е имал амбициозни проекти за България. Освен " Магнум България гама " преди време той записва още пет обособени сдружения в страната, като възнамерява да развива и ритейл паркове. Реализацията на останалите ни планове ще зависи от сполучливото показване на Mega Mall, споделя Клаус Ридерер при откриването му през 2014 година
Капитал - брой 16
Извън мола в " Люлин " единственият различен задвижен план в България е покупката на терен от 10 дка за ритейл парк в Ямбол. В края на 2019 година сдружението, в което е земята - " Магнум България делта ", беше добито от български вложител ( " Зет корпорация " ), който в този момент строи ритейл парк там.

Сред дъщерните сдруженията на Real4You е и " Рийл сентър мениджмънт ", основано, с цел да ръководи останалите планове, които компанията е считала да развива. През май 2019 година, когато е взето решението за излизане от Mega Mall, мениджърският контракт с него е преустановен, а личният състав е трансфериран към компанията на мола.

" Поради своята комплексност и размер и присъединяване на страни от разнообразни страни договорката за Mega Mall лиши малко повече от година ", разяснява юрист Маргарита Попова-Пашева.Тя съставлява плана от първите му стъпки, продавача - при продажбата, и при новия притежател е юрист на мола.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР