Америка не е Сексът и градът. Ограничаването на достъпа до

...
Америка не е Сексът и градът. Ограничаването на достъпа до
Коментари Харесай

Страх и гняв в "земята на свободните"

Америка не е " Сексът и градът ". Ограничаването на достъпа до аборт ще изостри неравенството в опазването на здравето. Опасенията са за дистопичен сюжет, при който абортът ще е единствено първото от дълга поредност права, които ще бъдат отнети.
Когато бях на 18 и за първи път във връзка, презервативът на приятеля ми се скъса и аз забременях. За мен изборът беше явен - животът ми като възрастен едвам беше почнал и в този миг раждането на дете беше просто немислимо. За разлика от мнозина в Съединени американски щати през днешния ден, аз съумях да вляза без спънки в чист, добре осветлен кабинет за планувана процедура, осъществена от медицински експерт. Изборът беше мой, първо, тъй като бях привилегирована и можех да платя таксата и, второ, заради прецедента, основан с " Роу против Уейд " през 1973 година

Това значимо решение постановява, че Конституцията на Съединените щати като цяло пази свободата на бременната жена да избере да направи аборт. На 24 юни 2022 година, произнасяйки се по делото " Добс против Женската здравна организация Джаксън ", Върховният съд на Съединени американски щати анулира " Роу " - ход, който към този момент има сеизмични последствия върху американското законодателство и общество.
Реклама
Въпреки че сериали като " Сексът и градът " подхранват попкултурната визия за богато, разкрепостено и космополитно място, където всичко е разрешено, значимо е да помните, че голяма част от американското население живее в провинциалните региони , на километри от най-близкия град, да не приказваме за достъп до медицински експерти.

Църковните събирания са гръбнакът на обществения живот в доста такива общности, а религията обезпечава освен духовни упътвания, само че и обществено доближаване. Това е изключително правилно в южните региони на страната, известни като Библейския пояс (Bible Belt) - район, състоящ се от почти 10 американски щата, обитаеми с благочестиви религиозни американци.

В миг на възходяща секуларизация в международен мащаб огромен % от популацията на Съединени американски щати остават евангелски християни за непрекъснато удивление на моите европейски другари.

Според изследване, представено в публикацията на Алекс Морис в Rolling Stone по отношение на проекта на християнската десница да трансформира Америка в теокрация, 25% от американците считат, че федералното държавно управление би трябвало да разгласи Съединени американски щати за християнска нация.
Реклама
Когато растях, прояви на принуждение и бомбени атентати от християнски фундаменталисти се проведоха постоянно, с цел да попречат на лекарите да правят, а на дамите да вършат аборти - през 1984 година да вземем за пример имаше цели три бомбени атентата точно на Коледа. Един от най-печално известните " домашни " терористи, Ерик Рудолф, в продължение на години залагаше бомби в разнообразни клиники в южните щати.
Заловен през 2003 година, той се призна за отговорен по многочислени щатски и федерални обвинявания в ликвидиране, като от самото начало се идентифицираше като християнин, поддържайки тезата, че е " водил праведна борба и е запазил вярата си ".
Въпреки че убийството в името на религията не е нещо непознато, то сигурно наподобява несъвместимо с философията на правото на живот.

Но дано превъртим събитията напред до 2022 година, към неотдавна назначената от Тръмп като арбитър във Върховния съд Ейми Кони Барет, която идва от Луизиана, където татко й е настоящ църковен настоятел. Самата тя е посещавала напълно девическа римокатолическа гимназия, по-късно е учила и преподавала в " Нотр Дам ", католическа институция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР