Алтернативата на ГЕРБ и ДПС е ясно очертана, но за

...
Коментари Харесай

Или мнозинство на протестните партии, или нови избори

Алтернативата на ГЕРБ и Движение за права и свободи е ясно обрисувана, само че с цел да се случи, би трябвало да има най-малко 121 депутати в идващия парламент. "Демократична България ", "Има подобен народ " и "Изправи се! Мутри вън! " дават поръчки за извънредно дълбоки промени, като стартират от прокуратурата, службите и съда. Христо Иванов, Тошко Йорданов и Мая Манолова описват в изявленията за "Капитал " какви са решенията на най-големите проблеми и от кое място би трябвало да се стартира.
В политиката времето постоянно тече с доста друга скорост - от време на време за над 10 години не се трансформира нищо, а различен път за три месеца обстановката става трагично друга. Сега сме във втория сюжет. През април главната конспирация на изборите беше дали изобщо има късмет да се унищожи монополът на ГЕРБ и Движение за права и свободи в държавното ръководство. Три месеца по-късно ситуацията е доста друго:

Бойко Борисов - дългогодишното лице на този политически модел има минимални шансове да бъде отпред на държавно управление след изборите в неделя. Алтернативата е относително ясна - това са трите партии, които демонстрираха някаква податливост да работят дружно - " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се, мутри вън ". Това, че има ясна опция, обаче не значи, че тя е обречена на триумф. Предишното кълбо от ползи прави всичко допустимо, с цел да си подсигурява присъединяване в идната настройка на властта, и би пробвало с всякакво маскиране.

За Движение за права и свободи е ясно, че няма по какъв начин публично да е във властта, само че за разглобяване на модела, натрапен с дългогодишната му подмолна доминация в политиката, ще може да се приказва след възможна и действителна промяна на прокуратурата и правосъдната власт. Прогнозните резултати от социологическите изследвания демонстрират, че както и през април, незаобиколима част от гласоподавателите залагат на посланията за радикална смяна даже с цената да си купят власт " на зелено ".

През последните три месеца съвсем нищо не е както е било в миналите 12 години, колкото продължи интервалът " Борисов " в ръководството на страната. Две феномени пречупиха политическата обстановка, която до неотдавна изглеждаше като безметежно безвремие - служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев, и американските наказания по закона " Магнитски ". Общият им резултат открадна шоуто на предизборната акция до степен, че я направи непотребна.

Добрата вест е, че по този метод даже за неизвестността, която чака зад ъгъла на изборите, въпреки всичко беше поставена някаква рамка. Както цветисто го разказа Татяна Дончева пред bTV, заслугата на служебното държавно управление е, че се захвана с " измитането на модела ГЕРБ и изваждането на лалугерите от дупките ". Заслугата на " Магнитски " е в мощното затрудняване на възможните опити още веднъж да се върнат там.
Капитал - брой 27
Тази рамка ще важи за всяко държавно управление, което идващият парламент може да излъчи. А в случай че не успее, за по-следващия - също.

Какво ще се случи след изборите зависи първо от това какво тъкмо ще стане в неделя. Резултатите от гласуването ще имат в действителност основно значение. От тях ще зависи дали трите партии, които претендират да са опция на ГЕРБ и Движение за права и свободи, ще имат устойчиво болшинство. Без него има два вероятни сюжета:

1) Да се направи държавно управление на малцинството с риска през необятно отворената врата на компромиса да нахлува неприятно течение. 2) Още едни парламентарни избори, този път дружно с президентските през есента.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР