Активите под управление на банките надхвърлят 8.3 трлн. долара, но

...
Активите под управление на банките надхвърлят 8.3 трлн. долара, но
Коментари Харесай

Над 25 млрд. долара печалба за американските банки през третото тримесечие

Активите под ръководство на банките надвишават 8.3 трлн. $, само че не престават да понижават. Банкерите заобикалят да дават прогнози за стопанската система и инфлацията в близкото бъдеще. Очакванията са волатилността да продължи да нараства и през четвъртото тримесечие.
Сезонът на докладите публично стартира. Най-големите банки разкриха финансовото си показване за интервала юли - септември, като числата са положителни. Подвеждащо положителни. Пет от най-могъщите финансови институции в света: Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley и Citigroup, оповестиха доходи от над 90 милиарда $ за три месеца, а облагата е над 25 милиарда $.

Смесена картина

Резултатите обаче са смесени. Банките, които разчитат главно на потоците от капиталова и корпоративна активност: Goldman Sachs, Morgan Stanley, оповестиха по-слаби резултати. Спадът на чистата облага спрямо миналата година за Morgan Stanley е близо 30%, а при Goldman - над 40%. Приходите на JP Morgan, както и тези на Citigroup се усилват спрямо 2021 година, само че също регистрират спад в облагите с към 17% и 25%, респективно.
Реклама

Има и изключение - Bank of America, която за разлика от останалите банки в бранша има по-добре развъртян бизнес за частно банкиране. Приходите на финансовата институция нарастват с над 12%, като нарастването в облагата е под 1%, само че въпреки всичко регистрира растеж. Въпреки неубедителните резултати пазарите одобриха с наслада резултатите. От началото на седмицата S&P 500 набъбна с близо 2.2%, до момента в който акциите на банките - с към 4-6%. Ситуацията обаче може да не е толкоз розова.

С активи под ръководство в размери на над 8.3 трлн. $, които също понижават заради неприятното показване на финансовите пазари в композиция с увеличаващата се инфлация, е изцяло разбираемо за какво резултатите на банките са от значително значение за вложителите. Както постоянно се случва обаче, дяволът е в детайлите, само че не в числата, а в тона и прогнозите на водачите на най-големите частни банки в света. Какво споделят банкерите

Според Алистър Бортуик, финансов шеф на Bank of America, по-високите лихви, повишаването на потребителските цени и геополитическото напрежение не оказват толкоз въздействие върху последните финансови резултати. В бъдеще ще бъде друго. " Това е много предсказуемо. Бъдещите цифри ще бъдат натоварени ", споделя Бортуик пред вложители след доклада на банката, визирайки макроикономическите проблеми.
Реклама
Изпълнителният шеф на Morgan Stanley Джеймс Гормън навлиза допълнително елементи: " Имахме нулеви лихви в продължение на десетилетие. Имахме солидни парични и фискални тласъци. (Сега) Имаме първата сухопътна война в Европа от 70 години. Най-високата инфлация от 40 години и Федералният запас трябваше да предприеме дейности ", споделя водачът след доклада.

Гормън счита, че Фед се е забавил с дейностите си, макар че действително бе една от първите централни банки в света, които покачиха лихвите, и то с такава невиждана драстичност. " Моето мнение е, че (лихвите) се повишиха късно, само че се повишиха и ще продължат да порастват. И лихвите в този момент са към 3%, те евентуално ще стигнат доникъде на 4%, само че това остава да се дефинира. И с това ще има последици ", показва изпълнителният шеф на Morgan Stanley.

Колкото до инфлацията, американският банкер споделя, че сега е прекомерно мъчно да се дадат прогнози, само че чака Фед да се оправи със обстановката и да смъкна инфлацията, въпреки че съгласно самия него това не е несъмнено. " Засега не виждаме признаци за намаляването на инфлацията " показва Гормън, като споделя, че ще се чака повече изясненост по тематиката към средата на 2023 година " Светът остава волатилен " приключва водачът. Волатилността се усилва

Дейвид Соломон, изпълнителен шеф на Goldman Sachs, също изрази терзания си пред вложителите след доклада на банката на 18 октомври. Според Соломон световната стопанска система продължава да се сблъсква с проблеми, акцентирайки инфлацията и възходящите лихви, " невиждани от десетилетия ", които оказват голямо въздействие на финансовите пазари. " Геополитическата неустойчивост и енергийните разтърсвания провокират непрекъсната угриженост и прогнозите за напредък на Брутният вътрешен продукт понижават. Много от тези трендове се форсираха към края на тримесечието ", споделя в допълнение изпълнителният шеф на банката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР