30-годишната стратегия обхваща обхваща най-важния период в енергийния преход на

...
30-годишната стратегия обхваща обхваща най-важния период в енергийния преход на
Коментари Харесай

Приказката на Радев за енергетиката: малко реалности и 120 млрд. лв.

30-годишната тактика обгръща обхваща най-важния интервал в енергийния преход на България Повечето големи планове, които са препоръчани, би трябвало да стартират напълно скоро, само че не е ясно дали страната има потребност от тях Реверансът към въглищните централи може да коства бъдещето развиване на съответните райони
Ако показаната от служебния кабинет на президента Румен Радев тактика за развиването на енергетиката до 2053 година се осъществя, то бранша в България безусловно може да се взриви. Заложените в документа нови мощности за произвеждане на ток са толкоз доста, че или през по-голямата част множеството от тях няма да работят или мрежата в този си тип ще изгърми.

Това, несъмнено не беше казано от енергийния министър Росен Христов. Не стана ясно и от кое място ще се намерят нужните 120 милиарда лева за реализирането на всички заложени в тактиката планове, единствено беше упоменато, че ще се разчита на непознати вложители. Което трансформира цялото начинание повече в пожелатена предизборна изразителност - за всекиго по нещо, в сравнение с в действително работещ документ.
Реклама
Впрочем, тъкмо преди първите от поредицата парламентарни избори през април 2021 година (или преди две години), в която имаше от всичко по доста и от която нищо до момента не върви както бе планувано.

Най-мащабните вложения съгласно тактиката на Радев ще са в нови нуклеарни блокове - общо 22 милиарда евро (44 милиарда лева.) и още 18.6 милиарда евро (над 36 милиарда лева) за електролизьори за зелен водород и системи за предпазване на сила, само че без да се споделя дали в тази сума са включени и съответни ВЕИ, които да създават зелената сила за въпросните електролизьори. Отделно има нови ВЕЦ-ове (които са значими за балансирането на други ВЕИ), слънчеви и вятърни централи и поддържане на въглищата. Но няма нищо за декарбонизация на промишлеността, за енергийна успеваемост, за умни мрежи, за енергийните кооперативи, а думата децентрализация не попада нито един път.

За да се стимулира реализацията на всичко е очакван голям растеж в потреблението на електрическа енергия. Цялото планувано ползване през 2053 година е от 60 твТч, при малко над 38 тВтч за 2022 година Според изчисленията на кабинета 15% от потреблението на електрическа енергия в страната тогава ще идва от превоза поради електрическите автомобили. Това обаче значи единствено 9 тВтч спомагателни потребности по отношение на сегашните и то без да се вземат поради всички други фактори.

Данните от последните години демонстрират потреблението на електрическа енергия като цяло спада - най-много поради ограниченията за енергийна успеваемост и модернизирането на промишлеността.
Реклама
За да резервира лидерската си позиция на Балканите в производството на електрическа енергия, България фактически би трябвало да има дълготраен проект. Но в тази ситуация проектът залага на извънредно скъпа агресия на държавнатата роля в бранша и да регистрира по какъв начин енергетиката ще се трансформира на районно и европейско равнище и по какъв начин редом ще се трансформира промишлеността. От в този момент е ясно, че в бъдеще огромният бизнес няма да разчита толкоз на централизирано произвеждане на сила, а ще залага на дълготрайни контракти за за сила от ВЕИ (PPA) просто тъй като това е по-евтино и несъмнено в дълготраен проект. До няколко години съвсем всеки цех, склад, маказин, болница, учебно заведение и доста други ще създават сами част от нужната им електрическа енергия и това в допълнение ще намали общото ползване. Същите процеси вървят, освен това с по-бързи темпове, в прилежащите страни.
Повече АЕЦ
Още преди дни стана ясно, че концепцията е България да влага в нови нуклеарни мощности. В дългогодишна тактика са заложени два нови реактора в Козлодуй до 2045 година и два нови на площадката на АЕЦ " Белене " в интервала 2035-2040 година За съпоставяне сега двата работещи блока на АЕЦ " Козлодуй " са с мощ малко над 2000 мВт, като е.

Заради рецесията с енергийните цени в цяла Европа българската централа регистрира рекордни доходи в историята си сега и евентуално това е повода служебния кабинет да гледа по толкоз оптимистичен метод на нови вложения в нуклеарната сила. Но истина е, че финансовите разноски за построяването на нуклеарна централа са големи и в допълнение се покачиха съществено през последните години, а самият градеж изисква минимум 10 години. Всичко това прави съвсем невероятно да се предвижда дали сходен план ще бъде стопански аргументиран в идващите 10-20 години, до момента в който работи " Козлодуй ", изключително като се има поради динамично развиване на новите ВЕИ планове в района.
Старите реактори на АЕЦ " Козлодуй " ще бъдат сменени с нови за над 20 милиарда лева Фотограф: Надежда Чипева
Според изчисленията на кабинета новите 2000 мегавата в Белене ще костват 10 милиарда евро., а тези в Козлодуй - 12 милиарда евро. Това обаче изгкежда извънредно нереалистично тъй като още преди 6 години прогнозната цена на " Белене " беше 10.5 милиарда евро, а поради инфлацията и повишаването на материалите сумата При това тези сметки бяха правени с наличните съветски реактори, а както към този момент е ясно няма по какъв начин те да се употребяват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР