30 години след създаването му от двама български предприемачи днес

...
30 години след създаването му от двама български предприемачи днес
Коментари Харесай

Новият дом на "Телетек електроникс"

30 години след основаването му от двама български бизнесмени през днешния ден италианското сдружение строи нов цех в София Инвестицията е 25 млн. лева, като главната част е от заем и еврофинансиране Компанията има оборот над 30 млн. лева, съвсем 200 чиновници, само че тази година страда от бавната доставка на части
В години на свити вложения и притиснати бизнеси поради коронавирус рецесията решението на " Телетек електроникс " да построи нов цех е измежду положителните изключения. Създаден преди 30 години и възходящ, производителят на алармени и пожароизвестителни системи от дълго време търси опция за уголемение. И откакто през предходната година съумява да купи задоволително огромен имот на столичната ул. " Илиянско шосе ", в този момент компанията влага близо 25 млн. лева в лична постройка. До края на идната година там ще бъде преместено цялото произвеждане, а потенциалът ще се усили с 50% като начало. Мястото е задоволително и за по-нататъшен напредък, който да разреши на предприятието да покрие растящото търсене. Единствената пречка към този момент остават нарушените вериги на доставки, които затрудняват работата на компанията.
Тридесет години по-късно
Компанията е основана през 1991 година от Валентин Стоицев и Петър Полилеев, като първоначално се занимава единствено с апаратура на алармени и пожароизвестителни системи, само че след една огромна поръчка от Франция стартира да прави лични артикули. Десет години по-късно американският SEAF Trans-Balkan Bulgaria Fund демонстрира интерес към индустриалната част и тогава всички отдели са обособени в обособени компании, като в " Телетек електроникс " остава създаването на лични артикули, производството и износа, а други компании поемат дистрибуцията в България и монтажите. Фондът придобива 40% в индустриалното сдружение и остава акционер до 2007 година, а новото систематизиране на дейностите се резервира и по-късно. Преди няколко години компанията притегля като сътрудник италианската Comelit Group, която последователно усилва инвестицията си и през 2019 година става едноличен притежател на сдружението.

В момента " Телетек електроникс " работи съвсем единствено за чужбина - към 95% от общите продажби. Продуктите й стигат до над 80 страни по целия свят като се изключи Северна Америка, където стандартите са по-различни. По думите на изпълнителния шеф Мариела Маджарова главните пазари са Европа, само че компанията има мощни позиции и в Близкия изток, Северна Африка и Азия. " В редица страни имаме водещи позиции - в Алжир сме преди всичко по продажби на сигнално-охранителни системи, в Португалия " Телетек електроникс " е водач в продажбите на стандартно пожароизвестяване, въпреки че има и мощен локален производител. Имаме положителни продажби и във Англия, макар че там конкуренцията е сериозна както от страна на голям брой местни производители, по този начин и от световноизвестни марки ", добави Маджарова и посочи, че към този момент не са усетили отрицателен резултат от Brexit.
" Телетек електроникс " работи съвсем единствено за чужбина - към 95% от общите продажби Фотограф: Надежда Чипева Реклама Да намериш вярното място
Компанията, която сега работи в постройка чартърен, от дълго време има проекти да построи личен цех. През 2006 година съвсем се стига до договорка за имот на бул. " Цариградско шосе " в София, само че в последния миг покупката се проваля. И за положително, както споделя Маджарова, защото скоро по-късно стартира рецесията. Разглеждан е бил парцел и в промишлената зона " Гара Искър ", само че и там договорката пропада. Да се откри огромен имот на уместно място се оказва съвсем невероятно. Сериозно обсъждан вид е била и зоната в Божурище. " От позиция на инвестиция това беше най-подходящото място - струваше по-малко пари и идваше с други преимущества, които дава страната. Големият въпрос обаче беше по какъв начин да накараме хората си да работят там и да пътуват дълго всеки ден ", сподели тя. В последна сметка това надвива като мотив. " Успях да убедя притежателите, че това не е добър вид за нас, тъй като ще загубим доста чиновници, и те се съгласиха да влагаме повече пари, само че да запазим екипа ", посочи Маджарова.

През март предходната година компанията съумява да стигне до договорка, като купува 18 дка имот на " Илиянско шосе " 2. Справка в имотния указател демонстрира, че продавачи са " Бултаб 2002 " (на Емил Димитров, прочут от бизнеса с цигари и хотели в Слънчев бряг) и " Акватранс капитал " (на Славян Теофилов, също дистрибутор на цигари), а цената е 3.9 млн. лева Отскоро тече и самото строителство.
Терен с капацитет
Основните преимущества на новия терен са, че е огромна повърхност и на отлична локация. Намира се покрай гара " Север " - регион, който по думите на Маджарова се развива доста интензивно. Точно пред входа има спирка на трамвай и рейсове, а най-хубавото е, че на 200 метра е планувана спирка на метрото, въпреки и в някакъв по-далечен проект.

Парцелът е изцяло свободен от здания, тъй че заводът се построява от нула. За основен реализатор е определена компанията МСК след конкурс с много съществени участници. " Монтаж строителни структури " е част от групата " Рослин " на Иво Евгениев и Спас Шопов.
Реклама
" Избрахме тях, тъй като имат опит с промишлено строителство ", посочи Маджарова и добави, че се възнамерява постройката да е съвременна, модерна и комфортна както за произвеждане, по този начин и за администрацията на компанията.

Проектът включва обширна индустриална част от 3340 кв.м, оборудвана с климатична система, която обезпечава нужните параметри за електронно произвеждане. Предвижда се и складова част от 2100 кв.м с височина близо 10 м, където да бъдат ситуирани стелажни системи с опция за депозиране на над 2600 палетоместа с материали и подготвена продукция, както и обособена климатизирана част за електронни съставни елементи. Административният блок ще бъде на три етажа от по 1250 кв.м, като един от тях е очакван напълно за пространства за развойна активност с лаборатории и профилирани пространства за проби и тествания. Това ще разреши и да се разшири R&D екипът от 35 души сега до 60 души, в случай че обаче се намерят хора.

Компанията чака да стартира работа на новото място в края на 2022 година Освен че ще бъде преместено съществуващото съоръжение, към този момент се поръчва и ново, с което потенциалът ще се усили с най-малко 50% първоначално. " Купуваме това, което ще ни би трябвало в околните 2-3 години, след това ще надграждаме. Имаме задоволително място, като самата постройка е проектирана по този начин, че да отговори на проектите ни за развиване през идващите 10 години ", сподели Маджарова.
Инвестицията и по-късно
Общата инвестиция в плана се прави оценка на 24 - 25 млн. лева Основната част от средствата - 10 млн. евро, се обезпечават от Фонда за стабилно градско развиване посредством колегата им Обединена българска банка, като сумата включва и европейско финансиране. " Едни от най-сериозните банки в България се бореха да ни дадат този заем, само че ОББ ни завоюва с това, че съумя да включи Фонда за стабилно градско развиване, което разреши сензитивно да се смъкна лихвеният % ", посочи Маджарова. Останалата част от инвестицията са лични средства на компанията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инвестиции 2 Инфраструктура 3 Политика 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Вечерни вести 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Технологии Реклама
Изграждането на новия цех не се чака да усили доста личния състав на компанията. " Целта ни е оптимално да автоматизираме производството, тъй като човешкият запас е все по-голям проблем ", сподели Маджарова. И даде образец с плануваната нова изцяло автоматизирана линия за произвеждане на пожароизвестителни сензори на стойност 2 млн. евро, на която ще работят един или двама души. При всички положения ще би трябвало да се откри салдото сред вложенията в по-скъпи автоматизирани машини и наемането на още хора.

Продуктите на компанията също се трансформират, само че не по отношение на новия цех. " Имаме тактика по какъв начин да се развиваме, какво да прибавяме, с цел да растем. И сега създаваме доста нови артикули, които ще излязат на пазара в края на тази и началото на другата година. Съобразяваме се най-много с актуалните пазари и техните условия, само че следим и трендовете в региона, както и изискванията за нахлуване на нови пазари ", изясни Маджарова. В проектите на компанията е да навлезе и на пазара в Съединени американски щати, само че за там ще би трябвало да се направи нова гама артикули поради другите стандарти.

А търсене има. Това се вижда и от резултатите на компанията, която устойчиво пораства през годините (виж таблицата), въпреки че през спешната 2020 година регистрира лек спад (5%) и оборот от близо 33 млн. лева
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Голямата незнайна остават веригите на доставки. " Търсенето на всички места е доста огромно, въпросът е какво съумяваме да произведем и да доставим. В момента имаме поръчки за над 20 млн. евро, само че към този момент е мъчно да се планува какъв брой от тях ще успеем да произведем до края на годината, тъй като подвластен от доставките на съставни елементи ", споделя Маджарова. Заради изграждащите се сега доста нови заводи упованията въпреки всичко са дефицитът на съставни елементи да откри позволение до края на идната година.
Фотограф: Надежда Чипева Ситуацията с веригата на доставки е критичнаМариела Маджарова, изпълнителен шеф на " Телетек Електроникс " Доколко ви се отразяват нарушените вериги на доставки и по какъв начин се справяте? - Ситуацията е повече от сериозна. Използваме над 4000 разнообразни съставния елемент. Във всяко наше произведение има сред 200 и 500 елементи и в случай че една липсва, продуктът не може да се създаде. Имаме периоди на доставка 75 седмици, 52 седмици... Ако някой даде период на доставка 18 седмици за съставен елемент, приема се, че го взимаш през днешния ден. Най-лошото е, че някои снабдители въобще не могат да потвърдят периоди. В същото време един съставен елемент не може да се размени с различен, който успяваш да намериш на пазара - всеки е характерен, написан е програмен продукт за него и с цел да се смени, би трябвало да се направи нова разработка. В момента преработваме няколко произведения, тъй като не можем по никакъв метод да намерим нужните съставни елементи. Или това, което се намира, преди сме го купували за 30 цента, а в този момент ни го оферират за 30 $. Когато изделието се продава за 12 евро, няма никакъв късмет да си позволим да го купим. Има по-скъпи артикули, за които вършим такива взаимни отстъпки и купуваме на сходни цени, само че за дребни и не толкоз скъпи произведения няма по какъв начин да се случи.Колко време отнемаха преди доставките? - Преди най-дългите доставки, които доста ни притесняваха, бяха 24 седмици. Ситуацията в този момент е извънредно сложна за ръководство, тъй като ние имаме сериозен брой съставни елементи. Колегите в " Логистика " вършат чудеса. Най-лошото е, че когато са ви дали обещание период и през днешния ден е денят, когато би трябвало да ви изпратят стоката, те или се обаждат и ви споделят, че не могат да я изпратят и не знаят по кое време ще могат, или ви споделят, че през днешния ден цената е друга. В момента доставчиците държат козовете в себе си.Успявате ли да пренасочите повишаването към клиентите? - Много мъчно, въпреки че всички знаят каква е обстановката. След съществено обсъждане взехме решение, че от 1 януари ще вдигнем цените със 7% и клиентите естествено започнаха да се оплакват. Ние имаме покачване на разноските с над 20% - най-много поради съставените елементи, само че също и поради цената на електрическата енергия, горива, превоз, само че това не можем да го пренесем към клиентите. Всичко, което е направено от пластмаса или метал, се подвигна трайно, а ние използваме такива в съвсем всички произведения. Доста неуместна е обстановката сега. Единствената хубава вест, в случай че може по този начин да се каже, е, че всички наши съперници са в същата обстановка, не сме единствените.Кога очаквате да се възстановява обстановката? - Прогнозите са последното тримесечие на 2022 година нещата да се контролират. Защото огромна част от доставчиците на съставни елементи започнаха да вършат нови фабрики предходната година и началото на тази и чакат да вдигнат потенциала си в края на другата година. Ще бъде забавно, в случай че търсенето тогава падне, а те към този момент имат голям потенциал. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР