Темата на Международния  ден на сестринството (IND) през 2021 г.,

Темата на Международния  ден на сестринството (IND) през 2021 г., ...

Във Варна отбелязват Международения ден на сестринството по нетрадиционен начин

Темата на Международния  ден на сестринството (IND) през 2021 г., "Медицински сестри: Гласът да ръководи - визия за бъдещо здравеопазване“, разглежда предизвикателствата, пред които са изправени медицинските сестри и как професията ще трансформира следващия етап от здравеопазването.

Фокусът е върху промените и иновациите в сестринските грижи и как това в крайна сметка ще оформи бъдещето на здравната система. Едно е сигурно – компетентни, качествени и устойчиви в бъдещето здравни грижи, са възможни само с участието и стратегическата визия на медицински сестри, способни да повлияят на политиката. Затова смятаме, че е важно да покажем пред обществото кои са медицинските сестри, какво правят и защо трябва да сe инвестира в този жизненоважен ресурс, коментира за Varna24.bg Райна Бояджиева, председател на РК на БАПЗГ Варна.

"COVID-19 промени живота ни, засягайки дълбоко заразените и загубилите близки в резултат на този опустошителен вирус. Пандемията повлия силно на живота на медицинските сестри, на здравните грижи и цялата здравна система. По време на пандемията видяхме силната необходимост от здраво общество, което да изгражда здрави икономики.  Сега повече от всякога здравето, икономиката и обществото са силно повлияни от медицинските сестри, които се борят с COVID-19.  И ежедневно дават своя безценен принос за това.

Честването на съсловния ни празник и тази година ще протече по един по различен начин. С решение на Управителния съвет и председателите на Първични дружества към Регионална колегия Варна закупихме различни по вид дървета за засаждане. Колегите от всяка болница в града и региона ще засадят дръвче в двора на лечебните заведения и ще поставят табела с послание за надежда.

Защо медицински сестри засаждат дърво? Защото дървото е символ на сила, морал, съпротива и знания, което до голяма степен представлява усилията на всички здравни специалисти по време на пандемията Covid19. То ще символизира продължаващите героични усилия в нашата медицинска общност и надежда за бъдещето.

Източник: varna24.bg