ТЕЛК-овете в страната са блокирани и не могат да издават

...
ТЕЛК-овете в страната са блокирани и не могат да издават
Коментари Харесай

Д-р Боряна Холевич: Работата на ТЕЛК-овете е блокирана

ТЕЛК-овете в страната са блокирани и не могат да издават медицински експертизи за трайна нетрудоспособност. Причината за прекъсването е решението на Върховен административен съд, с което се анулира методиката за освидетелстване и неналичието на навременна реакция от здравното ведомство, тъй че тя да бъде сменена. “Все още нямаме директива от здравното министерство по каква методика да дефинираме %, тип и степен на увреждане, защото настоящата е анулирана. Проблемът е, че няма компютърна стратегия, с цел да работим по остарялата методика, в която вместо % неработоспособност има първа, втора и трета група. Ако получим писмена директива да издаваме решения на ръка, ще го вършим, само че съгласно мен това не е обикновено да се случва в 21 век.

През кабинета ми единствено до обяд минаха 10 души. Взимаме им документите, смъкваме анамнеза и дефинираме статус, само че не издаваме решения. Ще ги уведомим по телефона, когато можем да го създадем. По същия метод работят и останалите ми сътрудници, с които сме в непрестанен контакт. Това закъснение обаче генерира напрежение измежду пациентите. Опитваме се да го овладяваме, само че, както постоянно, когато има проблем, отговорни сме ние - лекарите от ТЕЛК. Недоволството на болните хора е изцяло предстоящо, защото от решенията на комисиите зависят мизерните им месечни приходи. Без медицинските експертизи те няма по какъв начин да получават пенсиите си за неработоспособност, нито другите помощи, на които имат право. В същото време за множеството от тях това са единствените приходи, на които могат да разчитат. Засега не е ясно какъв брой време главната работа на ТЕЛК-овете ще бъде блокирана”, изясни доктор Боряна Холевич, ръководител на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София.

Решението на съда е дефинитивно

Издаването на ТЕЛК решения във всички комисии в страната е блокирано, новината визира хиляди заболели българи, а решението на съда е дефинитивно и не може да се апелира. Делото, поради което се стигна до това, е заведено от онкоболната Мануела Тошева, която се жалва, че ТЕЛК решенията са от период от 1 до 3 година и от разпоредбите, които лекарите следват. Мануела завоюва делото, а Върховен административен съд анулира най-важните текстове от наредбата, без които на процедура ТЕЛК-овете няма по какъв начин да работят.

Мотивите на съда за анулацията на текстовете са, че преди години, когато здравното министерство ги е приемало, това се е случило без претекстове и без да се съобрази със мненията на засегнатите страни.

От здравното министерство пък обявиха, че се чака още едно мнение и няма по какъв начин да одобряват новата разпоредба без него. Кога обаче новата разпоредба ще бъде призната, не се знае.

8% от българите са с инвалидни пенсии

Общо 518 109 души получават инвалидна пенсия в България, което е 8 на 100 от популацията. В европейските страни този % е към 15-16. Отмяната на наредбата води до това, че комисиите могат да работят единствено с краткотрайна неработоспособност, да вземем за пример, само че не и трайна. Пред депутатите и в здравното министерство е входиран документ с промени в Наредбата за здравната експертиза, в който влизат промени и в Наредбата за ТЕЛК-овете, изясни още доктор Холевич.

Нужна е промяна

“Действащата сега разпоредба за издаване на ТЕЛК-ове е несъответстваща. Включва болести, които не инвалидизират, и по този начин много хора се употребяват от облагите, които решенията на комисията носят. Подобни положения са всички дегенеративни болести, присъщи за преклонна възраст - дископатия, шип да вземем за пример, пилонефирт също. Необходима е бърза промяна в наредбата за издаване на ТЕЛК-ови решения. Реформите в системата на здравната експертиза би трябвало да са ориентирани към улеснение, а не към затрудняване на пациента”, разяснява доктор Холевич.

Умишлен парадокс

“Това, което се случва, е съзнателно възмутителен парадокс. Въпросът е против кого е ориентиран - против новия здравен министър, против лекарите в комисиите или против болните жители и техните фамилии. Кой ще изясни на лекарите в ТЕЛК за какво не могат да работят, а на болните хора за какво са без решения в тази ненормална проядена държава”, пита Ани Бонева, член на Управителния съвет на Център за отбрана правата в опазването на здравето.

Люба МОМЧИЛОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР