Телевизионната кула е едно от важните технически съоръжения, благодарение на

...
Телевизионната кула е едно от важните технически съоръжения, благодарение на
Коментари Харесай

Телевизионната кула в Русе е най-високата релейна телевизионна станция



Телевизионната кула е едно от значимите механически уреди, с помощта на които в северната част на страната се популяризират радио и телевизионни сигнали.
Ако сте в Северна България и слушате радио, а тв приемникът ви работи, това се случва с помощта на най-високата радио релейна телевизионна станция в Русе.

Телевизионната кула е най-точният ориентир, че по суша, въздух и вода навлизате в територията на Русе:

" Когато я открихме,  тя беше най-висока на Балканите. След това построиха в европейската част на Турция една малко по-високо от нея и нашата стана втора. Когато потегли, беше в топ 20 на света, преди китайците да стартират да строят техните игли - огромни, галактически . Ние сме влезнали тук през 1985 година. Започнахме монтажа на първите телевизионни предаватели УКВ-та и през 1986 ги пуснахме. През 1987 година, на 7 май, кулата беше открита ", сподели за БНР инж. Христо Христов, шеф РРТС в телевизионната кула в Русе.

През 1987 година в кулата влиза Балкантурист и отварят сладкарница, от която на север се виждат Карпатите, на юг Стара планина. Трябва да се посочи, че това помещение не е било планувано за сладкарница, въпреки да се радваше на огромна известност. Сега русенци с носталгия си спомнят за плюшените червени канапета, мелбите, петифурите на кулата, само че към този момент не е планувано още веднъж да се одобряват посетители. Все отново това е комплицирано техническо оборудване.

" По тези релейки вървят телефони, телевизия и интернет ", добави техникът Жерар Кузуян, който работи в кулата от 35 години.

По думите му предавателят в Русе е един от най-мощните в Северна България.

" Би трябвало да се чува, в случай че няма различен предаватели от Русе до София на една и съща периодичност работят и софийският, и русенският предавател на 103 мегахерца . Преди, като нямаше в множеството обитаеми места, се слушаха двата предавателя и връх Ботев. Сигналът тук се получава от сателит. Излъчва се от " Плана " - нашата галактическа станция, до всички предаватели доближава посредством спътник ".

Предавателят на " Хоризонт " има специфична обособена колона. Другите стратегии на радиото също са там - в съседство с частните радиостанции.

" Тази година ще бъде инсталиран нов предавател на стратегия " Хоризонт ", може би другият месец, в Северна България ще е може би най-мощният предавател ".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР