Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия, съобщи ЮПИ, позовавайки

...
Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия, съобщи ЮПИ, позовавайки
Коментари Харесай

Проучване: Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия

Телесната миризма въздейства положително на обществената уплаха, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на шведско проучване, обхващащо 48 дами. 

Всички те са страдали от така наречен обществено обезпокоително разстройство - боязън от погледите и преценката на други хора в обществени обстановки.
Стандартното лекуване се концентрира върху диалози с пациентите и медитативни практики. Според създателите на цитираното проучване обаче този вид терапия може да се комбинира с инхалиране на човешки миризми. Резултатът е по-ниски равнища на тревога. 

Социалната уплаха е разстройство, отличаващо се с натоварен и непрекъснат боязън от попадане в обществени обстановки, изяснява създателят на проучването Елиза Виня, помощник към шведския народен център за проучване и предварителната защита на самоубийствата към Каролинския университет. " Социалната уплаха включва боязън от говорене пред други хора, срещи с нови хора, даже диалог с касиера в магазина. Това разстройство визира всекидневието ".

Това е първото проучване, което се концентрира върху човешката миризма. 

Според данните общоприетата терапия понижава тревогата със 17 %, до момента в който лечението, комбинирана с потреблението на човешка пот, понижава тревогата с 39 %.

Медитативната терапия оказва помощ на пациента да се концентрира върху сегашния миг, върху своите мисли и усеща, освобождавайки се от мисълта за преценка. 

Екипът на Виня е изследвал 48 дами на възраст сред 15 и 35 години. В продължение на два дни те са подложени на терапия. В същото време учените са взимали проби от потта на доброволци, никой от които не е страдал от обществена уплаха. Пробите са взети след гледане на хорър филм и след гледане на комедия. 

Пациентките са били разграничени на три групи - първата е изложена на миризма, отделена при гледане на хорър филм, а втората - при гледане на комедия. Третата група не е излагана на миризми. Според резултатите първите две групи демонстрират намаляване на равнищата на тревога до 39 %, а третата група - намаляване със 17 %. 

Няма значение какъв е прочувственият подтекст при отделянето на човешката миризма. 

Резултатите са показани на европейския конгрес по психиатрия в Париж. 

Източник: Розалия Благоева/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР