Телескопът (други имена: далекоглед, остар. пусула (от итал. bossola –

...
Телескопът (други имена: далекоглед, остар. пусула (от итал. bossola –
Коментари Харесай

Галилео Галилей изобретява телескопа

Телескопът (други имена: далекоглед, остар. пусула (от итал. bossola – компас)), е апарат за наблюдение на астрономически обекти. Обикновено под телескоп се схваща оптичен телескоп, само че съществуват и телескопи за по-голямата част от спектъра на електромагнитно лъчение, както и за други типове сигнали.
Оптичните телескопи са уреди, които концентрират светлината, като усилват забележимия ъглов размер и забележимата бляскавост на отдалечени обекти. За тази цел те употребяват един или повече оптични детайли (лещи и/или огледала). Те събират светлината във фокус, където изображението може да бъде следено, фотографирано или изучавано.
История
За първи път телескоп е употребен за астрономически цели от Галилео Галилей. Първоначално неговият инструмент има нарастване 3х, само че по-късно е модернизиран до 32х. Един от телескопите му е подложен на църковна кула във Венеция и Галилей демонстрира на смаяните търговци по какъв начин могат да видят кораба, идващ пристанището, часове преди да могат да го видят с невъоръжено око.
С телескопа си Галилей открива пръстените на Сатурн и 4 спътника на Юпитер (Галилееви спътници).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР