Телекомът иска да разшири мрежата си за новия бърз стандарт

...
Телекомът иска да разшири мрежата си за новия бърз стандарт
Коментари Харесай

Германия: Никой не иска да живее до антена за 5G

Телекомът желае да разшири мрежата си за новия бърз стандарт за мобилни телефони 5G, само че липсват подобаващи площи за радиоантени. Говорителят на „ Дойче Телеком “ Маркус Йодл споделя, че това е проблем, с който компанията неведнъж се е сблъсквала в цяла Германия.

" Ползването на мобилните мрежи се усилва с към 30% годишно ", изяснява Йодл. Приложения за стрийминг, услуги за известия, видеоразговори - всичките те изискват изпращането на огромно количество данни. Дори там, където мрежовото покритие на пръв взор е положително, потенциалът постоянно не доближава.

Сериозни запаси против 5G антените

Затова мобилният оператор има потребност от от ден на ден антени. Но постоянно няма подобаващи терени за наемане. Нито от общината, нито от частни лица. Федералната мрежова организация (Bundesnetzagentur) е упълномощила на най-големият немски телеком да обезпечи покритието. Ала на доста места не съумява да го направи поради опозиция, разяснява АРД. " Често срещаме голяма сдържаност от страна на общините ", показва представителят на " Дойче Телеком " Йодл.

Например в Юберлинген, край Боденското езеро: там телекомът незабавно потърсил контакт с градските управляващи, каквато е естествената процедура. От страна на града обаче не пристигнала съвсем никаква поддръжка, подлага на критика Йодл.

В началото на новия век на разширението на мобилните телефонни мрежи се гледаше още по-критично. " Тогава доста по-често обсъждахме здравните аспекти. Както и дали въобще е нужен мобилна телефония ". Според представителя обстановката в този момент се е подобрила, само че си остава общонационален проблем - доста хора към момента са скептични към новите мрежи - както в провинцията, по този начин и в огромните градове.

Търсят се терени от частни притежатели

В доста общини липсва разбирането, че мобилните оператори се нуждаят от терени на тъкмо избрани места: " Една антена не може да се намира някъде из гората. Зайците и таралежите не приказват по телефони ", споделя Маркус Йодл саркастично. Затова и компанията сега търси частни притежатели на доста места из Германия, от които да вземе чартърен обекти за 15 години напред.

Останалите мобилни оператори също познават казуса с неналичието тук-там за антените. Особено когато старите обекти се отстраняват, постоянно е извънредно мъчно да се откри уместно място за новите, показват от " Водафон ". " Телефоника ", компанията майка на O2, подлага на критика освен готовността на общините и частните лица да отдават терени чартърен, а и прекомерно дългите процедури за обмисляне и утвърждение.

Междувременно Федералната организация за мрежите се държи настрана от този спор. Планирането, построяването, разширението и оперирането на телекомуникационните мрежи е отговорност на съответните оператори, показват оттова. Според управляващите през последните месеци покритието на 5G от най-малко един оператор е повишено до към 79% от територията на страната. От " Дойче Телеком " считат, че в случай че не са били многото запаси към антените в Германия, обсегът е можел да бъде и по-голям, отбелязва АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР