Телефоните на най-малко петима членове на френското правителство и дипломат

...
Телефоните на най-малко петима членове на френското правителство и дипломат
Коментари Харесай

Откриха шпионски софтуер в телефоните на френски министри

Телефоните на минимум петима членове на френското държавно управление и посланик на работа в Елисейския замък са били инфектирани с шпионския програмен продукт " Пегас ", заяви френският уебсайт " Медиапарт ". Това беше доказано през днешния ден за Франс прес от двама осведомени източници.

Телефоните са били инфектирани сред 2019 година и 2020 година с продаван от израелската компания НСО шпионски програмен продукт, демонстрира инспекцията на френските служби за сигурност. Засегнатите министри са Жан-Мишел Бланкер (на образованието), Жаклин Гуро (на териториалното сближаване), Жюлиен Дьонорманди (на селското стопанство), Еманюел Варгон (делегирана министърка за жилищното строителство) и Себастиен Льокорню (на отвъдморските територии), съобщи Българска телеграфна агенция.

Засегнат е и посланик от дипломатическата работа на Елисейския замък, който работи с президента Еманюел Макрон по интернационалните въпроси. Нито един източник, потърсен от Агенция Франс Прес, не разяснява тази информация. Но двама осведомени източници, поискали анонимност, потвърдиха за Агенция Франс Прес достоверността й.
Моят телефон беше измежду тези, тествани от националната организация по сигурността на осведомителните системи, разяснява за уеб страницата на в. " Опинион " Еманюел Варгон, като посочи, че е сменила телефона си.
Разследване, оповестено от 18 юли насам от консорциум на 17 интернационалните медии, разкри, че софтуерът " Пегас ", създаден от израелската компания НСО груп, е давал опция да бъдат шпионирани минимум 180 публицисти, 600 политици, 85 деятели за човешки права и 65 бизнес водачи в разнообразни страни.

Журналистическото следствие се базира на лист от 50 000 телефонни номера, определени от клиенти на НСО груп от 2016 година насам. Списъкът бил получен от организациите " Форбидън сторис " и " Амнести интернешънъл ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР