Телефон за кучета разработиха във Великобритания. Експертът от факултета по

...
Телефон за кучета разработиха във Великобритания. Експертът от факултета по
Коментари Харесай

Разработиха телефон за кучета във Великобритания

Телефон за кучета създадоха във Англия. Експертът от факултета по компютърни науки към Университета в Глазгоу доктор Илена Хирски-Дъглас е показала резултатите от тестването на автентичен първообраз на телефон за кучета, оповестява Дарик. Системата, получила името DogPhone, разрешава на животното да прави видеопозвъняване до своя собственик посредством интернет.

Прототипът на кучешкия телефон е тестван на Зак – кучето на доктор Дъглас. Първоначално на животното е показано няколко пъти по какъв начин повдигането на мека топка с вградено устройство задейства видеообаждане до неговата господарка. След това в продължение на три месеца са провеждани наблюдения на кучето при взаимоотношение със системата.

Резултатите посочили избрана успеваемост на устройството – по време на видеообажданията кучето разпознавало своята господарка и донасяло към екрана играчки, с които нормално играели дружно. Изследователката отбелязва, че при основаването на устройството е имала за цел да трансформира кучето от въздържан обект в деен консуматор на технологиите, независимо вземащо решение за това, по кое време, къде и по какъв метод да позвъни на своя собственик.

" Телефонът за кучета е устройство, което разрешава на животното да реализира видеообаждане към стопанина си. Имахме за цел да установим по какъв начин ще реагира кучето, когато разбере, че има надзор върху позвъняването. Устройството е проектирано по този начин, че при покачване, то да се свърже посредством интернет с компютъра, през който се реализира позвъняването ", изясни доктор Дъглас.

Устройството е било вградено в обичаната на играчка на кучето и през първите два дни животното е съумяло да реализира 18 позвънявания. Половината от тях били инцидентни – да вземем за пример, до момента в който Зак е спал върху топката.

" По време на изпитването оставяхме Зак самичък у дома за продължтелен интервал от време. Първоначално той се усещаше много комплициран от протичащото се, само че по-късно несъмнено демонстрираше интерес. С този опит осъзнах, че животните могат също като хората да бъдат дейни консуматори на технологиите. Определено би трябвало да помислим по какъв метод тъкмо могат да се развиват технологиите за кучета ", сподели доктор Дъглас.

Според изследователката телефонът за кучета би могъл да помогне на животното по-лесно да преодолее напрежението от оставането единствено у дома, когато стопаните му още веднъж се върнат на работа след продължителния хоумофис поради пандемията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР