Тел Авив. Министърът на външните работи на Израел Яир Лапид

...
Тел Авив. Министърът на външните работи на Израел Яир Лапид
Коментари Харесай

ТАСС:Външният министър на Израел е провел тайна среща с йорданския крал през август

Тел Авив. Министърът на външните работи на Израел Яир Лапид се е срещнал скрито в Аман предишния месец с йорданския крал Абдула II. Това оповестява в неделя израелският ефирен канал i24, предава TACC .

Според канала на срещата е било разисквано напрежението към Храмовия рид в Ерусалим през май 2021 година, което докара до конфликти сред палестинци и израелската полиция в Стария град и като цяло – дп внезапна ескалация на спора на границата с Ивицата Газа. Освен това Абдула II и Лапид са разискали укрепването на връзките сред Йордания и Израел, открити през 1994 година с кротичък контракт, подписан от страните във Вашингтон.

i24 отбелязва, че дейните контакти сред прилежащите страни са обновени, откакто новото държавно управление отпред с Нафтали Бенет пристигна на власт в Израел през юни 2021 година Според непотвърдени публични отчети на израелския новинарски портал Walla!, самият Бенет е провел загадка среща с Абдула II в средата на лятото - първите договаряния сред израелския министър председател и краля на Йордания от пет години насам. Израелският президент Ицхак Херцог съобщи по-рано през септември, че е провел среща при закрити врата с йорданския монарх, с цел да разиска стратегически и геополитически въпроси, в това число последствията от изменението на климата за Близкия изток. Лапид и йорданският външен министър Айман Хюсеин Абдула ал Сафади организираха диалози при започване на юли на граничния пункт над река Йордан, по време на които беше реализирано съглашение за доставката на спомагателни 50 милиона кубически метра вода на йорданската страна.

На 21 май влезе в действие помирение сред израелците и палестинските групи в бранша, които си разменяха ракетни удари 11 дни подред. Жертви на борбата станаха 257 поданици на анклава, към 2 хиляди бяха ранени. От израелска страна бяха убити 13 души. С дейното ходатайство на Египет се работи за постигането на трайно съглашение за помирение сред страните в спора.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР