Тел Авив. Лидерът на израелската опозиционна партия Синьо и бяло“

...
Тел Авив. Лидерът на израелската опозиционна партия Синьо и бяло“
Коментари Харесай

The Jerusalem Post: Бени Ганц призова Нетаняху да напусне поста си на премиер, но не се отказва от коалиция с управляващата партия

Тел Авив. Лидерът на израелската опозиционна партия „ Синьо и бяло “ Бени Ганц прикани премиерa на страната Бенямин Нетаняху да напусне поста си, само че все пак изиска от неговата партия „ Ликуд “ да образуват дружно единно държавно управление, в случай че това е допустимо, по време на конференция в Тел Авив, написа вестник The Jerusalem Post .

„ С оглед на събитията, аз приканвам за единно държавно управление, което е допустимо най-широко, под моето водачество “, сподели Ганц.

„ Аз ще бъдa министър председател за първите две години, до момента в който Нетаняху се оправи със правосъдните си въпроси. Ако той бъде оневинен, може да се завърне като министър-председател “, добави опозиционният водач.

Той обаче все пак прикани Нетаняху да се откаже от поста на министър-председател, който заема сега, предвид на желанието на израелците и „ уважението на това, което нацията желае “.

„ Израелските жители няма да бъдат държани заложници повече “, добави Ганц.

Неговото предложение идва малко откакто основният прокурор на Израел реши да повдигне обвинявания на премиера за взимане на рушвет, машинация и корист с доверие. „ Синьо и бяло “ към момента твърди, че страната не може да бъде водена от министър-председател, който е изправен пред правосъдни каузи.

На този стадий остават едвам 17 дни, в които израелският парламент би трябвало да номинира и гласоподава сполучливо претендент за министър председател, подсилен от болшинството от депутатите или в страната ще се проведат избори – третите такива в границите на година.
Единно държавно управление на опозицията и ръководещата партия, отпред с Ганц, е „ единственият метод да се избегнат ненужни избори, които никой не желае “, твърди водачът на „ Синьо и бяло “.

Въпросът кой ще бъде първи в ротационното съглашение за ръководството на Израел е една от основните спънки, които застанаха сред ръководещите от „ Ликуд “ и партията на Ганц и затова не се организираха основни договаряния в предходните два месеца след последните парламентарни избори в Израел.

Другият въпрос, който пречи на договарянията е настояването на премиера да договаря от името на всичките си политически съдружници, които включват религиозни и десни партии.

Ганц от своя страна съобщи, че желае неговото „ единно държавно управление “ да е „ допустимо най-широко “, само че в това време „ основано на рационални, демократични “ правила.

Той съобщи, че „ който се грижи само за своя двор “, няма да бъде в това държавно управление, в мнения, ориентирани към Нетаняху и съдружниците му.

Управляващата партия „ Ликуд “ отговори, като съобщи, че „ откакто се провали със задачата да образува държавно управление, Бени Ганц предлага да се сътвори такова водено от него “.

Коментарите им идват предвид на обстоятелството, че Нетаняху също не съумя да образува държавно управление.

В изказването на партията се споделя, че в случай че опозицията не е водена от Бени Ганц при образуването на ръководещата коалиция, те могат да премислят отхвърли си от единно държавно управление.

Ганц също така осъди и реториката на Нетаняху и го упрекна, че се държи като че ли „ страната принадлежи на него и няма право да съществува “ без премиера.

„ Синьо и бяло “ също така настояха министър-председателят да се откаже и от другите държавни длъжности, които заема, защото съгласно израелското законодателство, министрите, които не заемат длъжността министър председател, би трябвало да подадат оставка, в случай че против тях са повдигнати обвинявания.

„ На базата на решението на Върховния съд, министър, който е бил упрекнат, не може да остане на поста си “, написа партията в свое изказване.

„ Затова е доста значимо вие да напуснете министерските позиции, които държите в държавното управление на Израел “, прибавиха от „ Синьо и бяло “.

Нетаняху сега е министър председател, само че също по този начин и министър на опазването на здравето, на земеделската култура и труда, и на обществените услуги. Той също така дава отговор и за израелската диаспора. На процедура министър председателят е министър на опазването на здравето единствено на доктрина, по политически аргументи. Той е отпред на другите министерства, защото депутатите, които ги заемаха по-рано бяха уволнени от кабинета или се отхвърлиха от тях.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР