Тел Авив. Администрацията на Байдън информира Израел, Гърция и Кипър

...
Тел Авив. Администрацията на Байдън информира Израел, Гърция и Кипър
Коментари Харесай

The Jerusalem Post: САЩ официално уведомиха Израел, че вече не подкрепят газопровода EastMed към Европа

Тел Авив. Администрацията на Байдън осведоми Израел, Гърция и Кипър през последните седмици, че Съединени американски щати към този момент не поддържат оферти газопровод EastMed от Израел до Европа, написа израелското англоезично издание The Jerusalem Post .

Служители на Държавния департамент са предали новата позиция на израелското външно министерство, удостовери във вторник дипломатически източник в Тел Авив.

Обръщането на позицията по отношение на тази на администрацията на Тръмп беше обявено за първи път в Гърция по-рано този месец. Вашингтон осведоми Атина за терзанията си по отношение на плана в „ нон-пейпър “, дипломатически термин за неофициална връзка.

„ Американската страна изрази пред гръцката страна запаси във връзка с обосновката на газопровода EastMed, (и) повдигна въпроси по отношение на неговата икономическа жизненост и екологични (проблеми) “, споделиха източници от гръцкото държавно управление пред Reuters.

„ Гръцката страна акцентира, че този план е разгласен за „ специфичен план “ от Европейския съюз и всяко решение за неговата жизненост разумно ще има икономическо влияние “, сподели служителят.

Газопроводът EastMed, предопределен да трансферира природен газ от израелските води към Европа през Гърция и Кипър, беше разгласен през 2016 година и бяха подписани няколко съглашения сред трите страни по тематиката. Трите страни си сложиха за цел да завършат плана на стойност 6 милиарда евро до 2025 година, само че не са обезпечили финансиране за него.

Претенциите за газ в източното Средиземноморие се трансфораха в предмет на изострен спор с Турция през последните години, като Анкара сподели, че би трябвало да бъде част от плана EastMed.

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и някогашният министър на енергетиката Дан Бруйлет показаха поддръжката на Съединени американски щати за газопровода, когато към момента бяха на власт.

Посолството на Съединени американски щати в Гърция съобщи предходната седмица, че Вашингтон към момента поддържа механизма 3+1 за срещи сред Израел, Гърция, Кипър и Съединени американски щати.

„ Ние оставаме ангажирани с физическото свързване на силата на East Med с Европа “, обявиха от посолството. „ Ние пренасочваме фокуса си към електрически интерконектори, които могат да поддържат както газ, по този начин и възобновими енергийни източници.

Сред предложенията, които Съединени американски щати към момента поддържат, е интерконекторът Евроазия, свързващ израелските, кипърските и европейските електрически мрежи, който „ освен би свързал жизненоважни енергийни пазари, само че също по този начин би оказал помощ за подготовката на района за преход към чиста сила “.

Турският държавен медиен канал TRT излъчи документален филм против газопровода EastMed, озаглавен The Pipe Dream предходната седмица, който включва фрагменти по какъв начин старши консултант на Държавния департамент по енергийна сигурност Еймъс Хохщайн разисква въпроса, преди да бъде назначен на актуалната си служба.

„ Защо да построяваме водопровод за изкопаеми горива сред Източното Средиземноморие и Европа, когато цялата ни политика е да поддържаме нови технологии... и нови вложения в екологосъобразността и чистотата? “ попита той. „ До момента, в който този водопровод бъде издигнат, ние ще сме похарчили милиарди пари на данъкоплатците за нещо, което е остаряло – освен остаряло, само че и срещу нашия групов интерес сред Съединени американски щати и Европа.

Хохщайн също по този начин твърди, че планът не е финансово изпълним. Той счита, че ще коства повече от 6 милиарда евро и уточни, че интернационалните финансови институции се ангажират повече да не влагат в изкопаеми горива.

Планът за газопровода беше „ напълно управителен от политиката “, само че „ многомилиардните покупко-продажби би трябвало да се управляват от комерсиалната страна “, добави той.

„ Тази концепция се появи през 2016 година, само че не е направено никакво придвижване, с изключение на подписването на някои контракти, меморандуми за съгласие и огромния звук на политиката... "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР