Текстът е препечатан от портала Култура. Андрей Захариев е доктор

...
Текстът е препечатан от портала Култура. Андрей Захариев е доктор
Коментари Харесай

Градът и дърветата

Текстът е препечатан от портала " Култура ". Андрей Захариев е лекар по философия, учител по антична философия в ПУ " Св.Паисий Хилендарски ". Дългогодишен водещ на предаването " Библиотеката " и на новините на Българска национална телевизия. Водещ на предаванията " Неделя X 3 " и " История. бг ". Основател и участник в хора за църковнославянска музика " Юлангело ". Автор е на две книги.

София в действителност има шанса да стане един от доста забавните и привлекателни със своето антично минало градове на Европа. Всъщност тя към този момент е подобен град, за което безспорно способства осъщественото преди 7-8 години в центъра оформяне на археологическия комплекс при Ларгото и пред ЦУМ, както и на Западната врата на Сердика. А също и експонирането на археологическите находки в и към базиликата " Света София ".

Силно увеличеният поток от задгранични туристи сигурно потвърждава, че българската столица е надалеч по-желано място за посещаване, разглеждане и прелестно превозване на времето, в сравнение с беше даже единствено преди няколко години. А че туристите от разнообразни европейски страни са в пъти повече в този момент, може елементарно да се разбере със средствата на простата емпирия, без да се изчакват формалните данни на Националния статистически институт или на браншовите туристически организации. Стига индивида да си отдели малко време, с цел да постои и да понаблюдава. А най-удобни за задачите на такова изследване са тъкмо

местата на археологическите разкопки в центъра на столицата ни.

София в действителност предлага огромно многообразие и обилие в наши дни. И в случай че мнозина идват на първо място поради качествените храни и питиета на положителни цени, както и поради изобилието от всевъзможни търговски оферти, то е правилно също по този начин, че от ден на ден туристи от чужбина са привлечени и мощно заинтригувани и от историята на града. И изключително от неговото антично минало, свидетелствата за което заемат към този момент съществено място в сърцето на София. Като в същото време демонстрират недвусмислено, че са обект на деликатни грижи от страна на администрация, радваща се на високо равнище на познаване и схващане.

С оглед на казаното досега е повече от ясно, че последните археологически разкрития, направени на площад " Света Неделя ", дават превъзходната опция в центъра на столицата да се образува открит музей на антична Сердика с в действителност впечатляващи размери. По подобен метод реконструкцията на античния град ще доближи равнище, което ще подреди София измежду градовете в Европа с доста добре непокътнато завещание от времето на Римската империя.

Но на фона на тези блестящи вероятности се появи и

неприятната изненада, за която ми се желае да кажа няколко думи.

Говоря за проектите, свързани с бъдещото изцяло преустройване на площад " Света Неделя " и по-точно за спечелилия общинското утвърждение план. Той е дело на интернационалното студио " Фуксас " и планува отсичането на в този момент съществуващите дървета на площада, възрастта на които е към 50 години. Този детайл от заложените в премираната кандидатура хрумвания към този момент провокира отрицателна социална реакция. В четвъртък беше публикувана информацията, че от съдружие " Граждани за София " са излезли с петиция до столичната община, която сега събира поддръжка. В документа се споделя и следното: Това е вандалски акт от страна на общината, който ние няма да приемем Белият дроб на София да бъде изсечен е безусловно неприемливо Сянката в горещите дни, на която всеки преминаващ се радва, ще бъде унищожена с години. Ние не одобряваме никакви доводи това да се случи! (заемам цитата с признателност от сътрудниците от " Медиапул " ).

Лично аз считам, че приведените сбито, само че и изрично причини на хората от " Граждани за София " доста мъчно могат да срещнат рационално несъгласие. Яснотата и силата на тези доводи са такива, че коментарът върху тях е непотребен. Но си заслужава незабавно да се добави, че

против въпросния план за реорганизация на площад " Света Неделя " към този момент се оповестиха

както Камарата на архитектите, по този начин и Съюзът на архитектите.

Надежда, че безумната и в действителност вандалска концепция за изсичане на дърветата в самия център на София няма да се реализира, дава събитието, че и Йорданка Фандъкова упорства за запазването на съществуващата на това място растителност. Дано упованията, че планът ще претърпи промени в тази своя част се оправдаят!

А в този момент ще споделя и личните си причини в поддръжка на тезата за нуждата от пощадяване на дърветата на площад " Света Неделя ". Прочее, тези размисли към този момент съм ги излагал в публикация за портала " Култура ", отдадена на дебата към ориста на дърветата на площад " Славейков ", само че ще си разреша да ги възпроизведа и в този момент, защото въпросът е подобен.

Най-напред, намирам за

изцяло безпричинно отстраняването на половинвековни дървета, които са явно здрави.

Да, сходно на всички кестени в София и тези на площада при катедралния храм на софийския митрополит страдат от добре познатата на всички ни болест по листата, само че казусът изисква полагане на грижи и лекуване, а не отрязване.

На второ място, само че не и по значимост, ще слага следното: съществуването в един град като София на култивирана и поддържана растителност с история като детайл от градския пейзаж е емблематичен знак, че градът има своите здрави обичаи в региона на модерното градоустройство. Защото последното наложително включва в своите проекти озеленяването.

С други думи, наличието на половинвековни дървета на един централен площад е удостоверение, че това е град със сериозна история и в модерната ера, град, в който макар превратностите, съществуват последователност и резистентност. А същото значи, че цивилизацията на това място е предмет на непрестанен континуитет. И тогава към този момент античните руини в съседство получават и една друга, спомагателна стойност – стартират да влияят не като някаква впечатляваща, само че непозната на околната реалност мъртва действителност, която стои някак изкуствено, музейно и отчуждено, а в противен случай – действат като образно и респектиращо

доказателство за това, че градският живот на това място в никакъв случай не е умирал.

Запазването на дървета в такава възраст постоянно подсигурява на градските пространства повече уют и фамилиарност. Аргументът, експлоатиран от някои и в дебата към бъдещето на площад " Славейков ", според който старите, високи дървета закриват гледката към красиви фасади, е извънредно неплатежоспособен. Ще го кажа още един път – дърветата с история в един актуален град са живи свидетелства за статута му на съвременен и развъртян, а освен на разрастващ се град. А комбинацията сред красива архитектура и красива растителност е повече от класическа.

Остана само да преповторя казаното в петицията на " Граждани за София ": за какво ни е да лишаваме хората и града от живителната сянка на площад " Света Неделя "?!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР