Текстът е препечатан от Дойче веле. Петър Чолаков е социолог

...
Текстът е препечатан от Дойче веле. Петър Чолаков е социолог
Коментари Харесай

Какво ще си говорят Борисов и Тръмп

Текстът е препечатан от " Дойче веле ". Петър Чолаков е социолог и политолог, доцент е по социология в Института за проучване на обществата и знанието, Българска академия на науките.

У дома, в България, министър председателят Борисов има навика да се държи като демиург. Сторъкият Шива от Банкя " респектира " строители на автомагистрали, до момента в който персонално ги надзирава, въдворява ред във футболния съюз, уволнява шефове на лечебни заведения, изпраща хеликоптери на изпаднали в неволя Доколко този жанр има място в една парламентарна народна власт - това е различен въпрос.

В чужбина Борисов е различен. Демонстрира примирение, нерядко даже смирение. Затова поражда въпросът: дали ще успее да отбрани националните ни ползи на идната среща с американския президент Доналд Тръмп?

Това, което би трябвало да изведем пред скоби, е извънредно напрегнатото и внимателно състояние, в което се намира Тръмп сега. На фона на трагичната процедура по импийчмънт, която тече против него, е малко евентуално президентът на Съединени американски щати да отдели доста време на българския си посетител. Най-малкото заради това е нереалистично Борисов да отива на тази среща с огромни упования. Въпреки това тя несъмнено ще е забавна - тъй като ще събере двама харизматици, които не схващат демокрацията тъкмо по този начин, както я разказват учебниците.

Какво да чакаме?

Ключовата дума ще бъде " сигурност ". Двамата водачи ще беседват за модернизацията на нашите въоръжени сили и договорката за F-16, за енергийната сигурност на България и диверсификацията на енергийните източници. Или както го формулира американската посланичка в България Херо Мустафа: " Да изградим България като действителен енергиен хъб ".

Вероятно най-важният за Вашингтон въпрос е до каква степен дребната някогашна комунистическа страна може да бъде обсъждана като в действителност предан съдружник в НАТО. Убеден съм, че по този въпрос Борисов ще употребява цялото сладкодумство, с което несъмнено е талантлив, с цел да увери американския си хазаин, че България е постоянен сътрудник, на който може да се има цялостно доверие.

Фактите обаче го опровергават. България не посмя да изгони съветски дипломати, откакто се развихри аферата " Скрипал " ; прокремълски обединения са част от ръководещата коалиция; в енергийно отношение страната си остава мощно подвластна от прищевките на Русия.

Може да се възрази, че Народното събрание утвърди договорката за F-16, въпреки против нея да се чуха голям брой причини, в това число от президентството. Освен това тази есен в България имаше гръмък избирателен лов на " съветски шпиони ". Оставям на читателя да реши дали водачът на " Русофили " Николай Малинов може да бъде обвинен като най-законспирирания и вредоносен съветски сътрудник в България. В допълнение да споменем и унижението, което София преглътна, когато упрекнатият в шпионаж Малинов бе награден с орден персонално от Путин.

Наскоро Борисов даде обещание " цялостна газова самостоятелност " на България още през 2020 година. В тази връзка енергийният специалист Васко Начев съобщи за Дъждовни води следното: " Има прекалено много условности при реализацията на една такава " самостоятелност ". На хартия нещата наподобяват розови, само че в реалност има серия от спънки и трикове, които се ползват на процедура, с цел да не се трансформира статуквото - т.е., доставките на природен газ да продължат в огромната си част да са от Газпром. За 2020 година терминалът за полутечен природен газ (LNG) при Ревитуса в Гърция е на процедура блокиран от четири гръцки компании и няма никакъв късмет България да внесе полутечен газ през него. Интерконекторът с Гърция най-вероятно няма да бъде пуснат в употреба преди края на 2020 година. А всички старания от българска страна са ориентирани към това да бъдат обезпечени гладко доставки на природен газ от посока Турция – т.е., газ, доставен от Газпром ".

На въпрос по какъв начин Съединени американски щати се отнасят към възкръсналия план за АЕЦ " Белене ", специалистът уточни, че " това е никому непотребен план. Както за " Белене ", по този начин и за българската част на " Турски поток " е значимо да се започва разходната им част, а до каква степен са ефикасни, това е без значение. Убеден съм, че в Съединени американски щати са наясно по отношение на обстановката и с двата плана. Те схващат каква е главната причина за тяхната реализация ", счита Начев.

Да, водена от своите геостратегически ползи, България би трябвало да се стреми към естествен, градивен разговор с Русия. Но в конюнктура, в която връзките сред Москва и НАТО са достигнали най-ниската си точка от десетилетия, е наивно и рисково страна-членка на Алианса да се мъчи да " балансира " сред НАТО и Кремъл.

Въпросът за визите

Други не по-малко значими въпроси, които Борисов и Тръмп ще обсъдят, са методите за увеличение на взаимната търговия и вложения, битката против корупцията, присъединението на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Ще бъде подложен и въпросът за отпадането на визите за български жители. Но е малко евентуално да забележим удобно развиване по тази тематика. Макар България да дава отговор на другите условия, остава големият брой отводи за визи - 15%, което е най-високата стойност в целия Европейски Съюз. Да напомним, че с цел да бъдат изпълнени критериите на безвизовата стратегия, този дял не трябва да надвишава 3%. Освен това можем да предположим, че високото ниво на корупция в обществения бранш и Авгиевите обори на правосъдната система също не приказват по никакъв начин добре за България.

Борисов даде обещание да подари на американския президент ловна пушка, създадена в Габрово. Какви ще са даровете на Тръмп – следва да забележим. Но би било изненада, в случай че Борисов се завърне с цялостна кошница от Белия дом. Остава да забележим дали министър-председателят ще показва и там пословичната си безцеремонност, с която към този момент съумя да шокира американската посланичка Херо Мустафа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР