Тежките завивки наподобяват пашкул и родителска прегръдка, а това може

...
Тежките завивки наподобяват пашкул и родителска прегръдка, а това може
Коментари Харесай

Ето защо е добре да се завивате с дебели одеяла по време на сън

Тежките завивки наподобяват пашкул и родителска прегръдка, а това може да усъвършенства съня ви и да облекчи тревожните положения, демонстрира ново изследване на университета Масачузетс. Проучванията са стигнали и до извода, че дебелите одеяла са потребни освен при бодърствуване, само че също и при някои психологични разстройства като тревога, меланхолия, посттравматичен стрес и аутизъм.

Учените са потвърдили, че колкото по-тежка е завивката, толкоз по-добро ще е качеството на съня. Методът е тестван върху хора, страдащи от бодърствуване, като за подобряването на положението им са употребявани разнообразни начини.

Дебелите завивки обаче са посочили по-убедителни резултати, защото намалявали физическата възбуденост, улесняват заспиването и стабилизират психическото положение.

Доказано е и че тревогата се понижава с 63%, което улеснява заспиването.

От неврологична позиция натиска от завивките потиска кортизола и усилва новата на серотонин и мелатонин в мозъка. Това понижава пулса и кръвното налягане, като спомага за по- бързото заспиване.

Кортизолът е хормон, който се освобождава в стресови обстановки. Високите му равнища в организма предизвикват бодърствуване, тревога и меланхолия.

Серотонинът, въпреки това, подкрепя регулирането на вътрешния часовник и подготвя към естествено разпределяне и усмиряване. Затова се назовава още хормонът на щастието.

А мелатонинът е хормонът, виновен за заспиването. Много хора, имащи проблеми със съня, одобряват мелатонин, с цел да заспят по-лесно.

Източник: sanovnik.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР