Тежки времена ще настанат за инвеститорите и предприемачите в добивната,

...
Тежки времена ще настанат за инвеститорите и предприемачите в добивната,
Коментари Харесай

Зелените превземат новия Министерски съвет

Тежки времена ще настанат за вложителите и бизнесмените в добивната, строителната, тежката промишленост и туризма. За министри в няколко министерства се гласят еколози, зелени деятели. Те всичките са членове на Коалицията "За да остане природа в България ", известна и с другото си име "Зеленият октопод ".
Кои са те?
На първо място е най-амбициозният Борислав Сандов. Той е съпредседател на "Демократична България ", само че не можа да влезе на последните избори заради пагубно слабия резултат на обединението. Въпреки това е претендент за министър на околната среда и водите от квотата на Демократична България, само че и за вицепремиер по климата. По предписание Министерство на околната среда и водите е едно от най-ресурсните министерства с стратегии за запазване на околната среда за милиарди евро.
Вторият декларирал се за министър е сътрудника на Сандов от Политическа партия "Зелено придвижване " и Демократична България Владислав Панев. Бившият чиновник в една от компаниите на Иво Прокопиев и сегашен народен представител от Демократична България ще е претендентът за министър на енергетиката. В този бранш се чака да са най-големите пари по Плана за възобновяване, който е на стойност 12 милиарда лв.. А както е известно кръгът Капитал има съществени ползи свързани с възобновимите енергийни източтици/ВЕИ/.
Третият бранш, който желаят зелените е туризмът. За там главен претендент е Любомир Попйорданов, който макар афиширането си, че е последовател на Политическа партия "Зелено придвижване " на изборите на 14.11 беше в листите на партията "Промяната продължава " на Кирил Петков и Асен Василев. Но не влиза в Народното събрание, Попйорданов има туристическа компания, която провежда екскурзии на българи отвън страната. Председател е на едно Неправителствени организации "Асоциация за различен туризъм ", което е част от обединението "За да остане природа в България ". Изявява се като деен природозащитник. Виждането му за туризма съгласно негово изказване е, че България би трябвало да се трансформира в едно огромно село, където да има единствено екотуризъм и природа.
Четвъртият упорит еколог, който също си смени партийната принадлежност и се включи в "Промяната продължава " е актуалният началник на Агенция по горите Александър Дунчев. На изборите влезе в Народно събрание от Политическа партия като лидер на листата в София област. Той е някогашен чиновник в " Природен парк Витоша ", когато шеф беше лесовъдът Тома Белев. След освобождението на Белев като началник на парка през 2012 година, Дунчев провежда митинги в негова отбрана като в следствие напуща и отива на работа в WWF Световен фонд за дивата природа, на който началник за България е дамата на Тома Белев - Веселина Кавръкова. Лесовъдът Александър Дунчев е скритият любимец за Министерство на околната среда и водите.
Тоест висши държавни постове може да се заемат от хора, които са фундаменталисти, сектански настроени изявени съперници на бизнеса и вложителите, ултра леви популисти като идеология...Но в същото време добре насочени по какъв начин може да се употребява опазването на околната среда за печелене на поръчки и персонален бизнес.
През годините от 2008 година насам Зелените постоянно са взели участие във всички избори, парламентарни, локални и европейски. По данни от ЦИК, електоралната им тежест не е надхвърляла 0,6 %, като на последното им независимо явяване отвън коалиция получават едвам 0.4 % или 18 000 гласа. Но това не им пречи да са с огромен вкус за постове и въздействие. По данни на Европейската комисия за програмния интервал 2007 -2014 за запазване на биоразнообразието са пуснати поръчки за над 205 милиона лв.. За идващия интервал парите са аналогични. Повечето от тях са усвоени от зелени неправителствени организации и обвързваните с тях компании. Сега сумите, които България ще получи по Зелената договорка и Плана за възобновяване за запазване на околната среда ще са неведнъж по-високи милиарди евро.

Емилиян Кънчев
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР