Тежки съмнения около законосъобразността на обществената поръчка за доставка на

...
Тежки съмнения около законосъобразността на обществената поръчка за доставка на
Коментари Харесай

Силно съмнително: Законна ли ще е обществената поръчка за нови влакове на БДЖ?

Тежки подозрения към законосъобразността на публичната поръчка за доставка на нови влакове за БДЖ бавят оповестяването ѝ. Правната дирекция на " БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД настойчиво отхвърля да даде авансово мнение за законността на идния търг за доставка на 42 нови влака с бюджет от 450 милиона лв..

В БДЖ има голямо напрежение по тематиката и никой не желае да си постави главата в торбата с социална поръчка, която ще бъде лесна хапка, за всеки, който реши да я апелира.

С казуса към този момент е осведомен и транспортният министър Ивайло Московски.

Както OFFNews към този момент ви описа, макар че БДЖ поръча разбор на известни академични преподаватели за това какви влакове да се купят, и откакто заплати 100 000 лв. на " Ърнст енд Янг " за разработване на тръжната документи, управлението на жп компанията еднолично реши да смени разпоредбите на играта.

В първичния вид доставката бе за 41 влака с бюджет 420 млн. лв.. Сега броят им е повишен с един, а цената на поръчката е набъбнала на 450 милиона лв.. Освен това в първия вид 6 от влаковете трябваше да са вид Интерсити, да поддържат оптималната скорост от 200 км/ч и и да са с 350 места. В редактираните условия обаче те са отпаднали. Ззаписана е скорост до 160 км/ч и 230-местни мотриси. Според експерти от компанията по-късите мотриси ще са изцяло неефективни за употреба на дълги дистанции като София-Варна и София-Бургас и надлежно в никакъв случай няма да се изплатят. Съвсем обособен въпрос е, че заложените в поръчката мотриси са за районни влакове и са извънредно несъответствуващи за продължителни пътувания.

Още по-скандални са измененията в съпътстващия контракт за поддръжка на новозакупените влакове, който ще бъде подписан с определения реализатор. В първия вид той бе на стойност от 420 милиона лв. (колкото костват самите мотриси), само че включваше ангажимент доставчикът на новия преносим състав да прави сервиза на возилата в продължение на цели 30 години. Според обновените условия обаче срокът на поддръжката от страна на производителя е скъсен наполовина  - на 15 години. Това обаче не е свалило на половина прогнозната стойност на контракта, която е станала 320 милиона лв..

И в БДЖ, и в Министерството на превоза има напълно действителни опасения дали заложените условия в квалифицираната документи не предпоставят печелившия претендент в бъдещата процедура, която се чака да притегли интереса на водещите производители на влакове от целия свят.

Причината по тази причина е, че през август предходната година БДЖ-Пътнически превози  насочи питане за индикативни цени за всеки един от видовете преносим състав към следните производители - ПЕСА Бидгош, Щадлер Рейл Мениджмънт, Шкода Транспортейшън и Сименс. Само една от препоръчаните предложения е била по-ниска от заложения бюджет за публичната поръчка (450 милиона лева), а останалите надвишават със стотици милиони тази стойност. Само полската ПЕСА се побира в заложения бюджет с цена от 390 млн. лв.. Щадлер са дали цена от 563 млн. лева, Шкода - 564 млн. лева, а Сименс - 630 млн. лева

Осреднената цена от четирите предложения (536,75 милиона лева) излиза много по-висока от заложения бюджет на търга.

Според специалистите това е доста притеснително. Затова те упорстват за реализиране на прелиминарен надзор по законосъобразността на публичната поръчка. Такъв е нужен и поради обстоятелството, че документите за присъединяване в процедурата е направена от външен съветник след социална поръчка  - адвокатско сдружение " Ърнст енд Янг ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР