Тежки нарушения в лечебни заведения у нас откри Изпълнителна агенция

...
Тежки нарушения в лечебни заведения у нас откри Изпълнителна агенция
Коментари Харесай

Тежки нарушения в болници у нас: Как се защитиха някои от тях?


Тежки нарушавания в лечебни заведения у нас откри Изпълнителна организация " Медицински контрол ".

За миналите 6 месеца са направени общо 64 инспекции на лечебни заведения. Констатирано е, че към 31-ви март тази година отговорностите на държавните лечебни заведения са в размер на 600 млн. лв.. Просрочията възлизат на 113 милиона.

Един от най-сериозните извършители съгласно здравните управляващи е университетската болница " Света Екатерина ". Посочва се, че там липсва цялостна система за финансов надзор, че има нарушавания в разноските за здравно съоръжение и са осъществявани заплащания за строителство без подписани контракти.

Най-фрапиращи нарушавания обаче са открити в многопрофилната болница в Сливен. Там инспекцията е открила, че във вътрешния устав на болничното заведение е одобрено децата да се връзват.

В началото на годината лечебното заведение стартира вътрешна инспекция след скандал по сигнал на майка. Стана ясно, че децата в педиатричното поделение се лекуват като крайниците им се връзват за леглата.

„ Това което откри медицинския контрол, че управлението, което е от доста години във вътрешния си устав - това е отвърдено, че може децата да се фиксират “, сподели доцент Васил Пандов - шеф на кабинета на здравния министър.

3 месеца по-късно в болничното заведение е направена втора изненадваща инспекция.

„ През деня децата са вързани единствено тези, които им се вършат вливания. Инспекторите обаче се връщат вечерта и познайте какво заварват - отново вързани деца “, изясни Пандов.

Дойде и коментар от болничното заведение.

„ Вечерта като са пристигнали - случая, който е бил тогава - са постъпили две деца, на едното е слаган абокат, а другото - санитарката без да бъде подредено от доктор -беше фиксирала детето за единия крак за леглото. Това е нарушаване и още веднъж тази промяна - накзахме и сетрата и лекаря “, съобщи доктор Владислав Петров - шеф на МБАЛ " Д-р Иван Селимински " Сливен.

Според здравните управляващи серозни финансови нарушавания са открити и в болница св. Екатерина.

Стана ясно, че 85 % от възнагражденията за опериране на пациенти в размер на повече от 900 хиляди лв. за интервал от 4 години са отишли при шефа

„ Искам да обърна внимание за какво това е значимо от честен аспект, тъй като имаше няколко шефове на болнични заведения, които споделиха че 2000 лв. за лекари без компетентност ще са проблем “, съобщи здравният министър в оставка Асена Сербезова.

Директорът на болничното заведение - професор Генчо Начев отговори на обвиняванията

„ Искам дебело да подчертая, че това не са публични средства! Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и изявяват предпочитание да ги оперирам. За тази активност имам позволение от министъра на опазването на здравето. Поех управлението на болничното заведение през 2006 година с 10 млн. лева дълг. В момента имаме 10 млн.лв. в депозитни сметки и нито стотинка просрочени отговорности. "

Нарушения са открити и в многопрофилните лечебни заведения в Пловдив и Русе.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР