Тежки метали изтичат в реките Медетска и Тополница, показваме какво

...
Тежки метали изтичат в реките Медетска и Тополница, показваме какво
Коментари Харесай

Тежки метали изтичат в реките Медетска и Тополница

Тежки метали изтичат в реките Медетска и Тополница , демонстрираме какво сочат нашите лабораторни проучвания. Резултатите са стряскащи, като равнището на медта е над 650 пъти над нормата.



От години река Медетска и река Тополница са мощно нечисти
. В тях се вливат дренажни води от нефункциониращия рудник „ Медет ”, който се е употребявал за рандеман на скъпи метали в предишното.

Екипът на потегли по сигнал, че равнищата на тежките метали алуминий, мед, кобалт, никел и манган във водите на двете реки са стигнали рекордни количества. Затова взехме проби, които изследвахме в лаборатория.

„ В първата проба, която е от река Тополница, след устието й, виждаме наличие на манган 4,39 мг при 50 микрограма норма. Това е много над нормата, някъде към 100 пъти ”, съобщи Елза Събева- химик.

Във взетите проби от река Медетска, резултатите са още по-внушителни. „ В утайката на Медетска има 31 мг алуминий . До 0,2 е подобаваща за пиянство по наредбите, кадмият също тук е над нормата. Има мед 33,5 при норма 0,02 мг ”, разяснява още Събева.-->

Димитър от Риболовен клуб „ Балканка ” е очевидец на замърсяването през годините. „ В момента се намираме на медетската река, с цел да ви покажа какво става по дъното на тази река

-При вливането и в река Тополница, се случва химическа реакция сред двете реки. Само километър по-надолу по-течението на реката, в одата трансформира цвета си от жълто-кафяв на наследник цвят. „ Реката тече мътно сиво - синьо - бяла, а камъните можете да видите каква брутална слуз има по тях ”, споделя Куманов.

По течението на реките риболовци няма. Отдавна резултатите на Басейновата дирекция „ Източнобеломорски регион ”, показвали сходни стойности. „ По отношение на водите, това в действителност е рисково, тъй като положението в реката, а и в Тополница, след вливането на река Медецка, е доста неприятно - по петте скали на рамковата инструкция ”, съобщи Марин Маринов от Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион ”.



Каква слузеста тиня, такава жълта, каквато няма на нито една друга естествена река в България ”,
разяснява Димитър Куманов от съдружие „ Балканка ”. „ Проблемът е извънредно сериозен  и отблъскващ. Цялата тази вода отива в язовир „ Тополница ”.  

Той се употребява за напояване на огромна част от Тракийското поле. Ако не се вземат ограничения, крайният резултат ще бъде отблъскващ ”, споделя Димитър Куманов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР