Тежки и продължителни жеги очакват Гърция, Южна и Източна Европа.

...
Тежки и продължителни жеги очакват Гърция, Южна и Източна Европа.
Коментари Харесай

Трудно лято! Нова голяма опасност за потеглящите към Гърция, няма нищо общо с ковид


Тежки и продължителни жеги чакат Гърция, Южна и Източна Европа. Заради транспорт на топли въздушни маси от Северна Африка в Гърция през идващите дни се чака сензитивно покачване на температурите, оповестява АНА-МПА.

Гражданска отбрана предизвестява, че от средата на седмицата стартират най-малко 10 дни с доста високи температури, които ще доближат 44 градуса. От Съюза на лекарите приканват всички да са извънредно деликатни, тъй като в последните дни са зачестили случаите на деца в болница поради тежки реакции от дълготрайно стоене на слънце.

Още в сряда в Епир и Тесалия живакът ще скочи до 39-40 градуса, а по островите - до 35-36°. След четвъртък в континенталната част на Гърция се чакат температури до 43 градуса, на островите в Йонийско море - до 38-40 градуса, а в Егейско море и на Додеканезите - 37-38°.

Нощните температури също ще бъдат високи - 25-26 градуса. Захлаждане се чака чак след 3 август. Заради горещините придвижването на камиони ще бъде спирано в обедните часове. Пътна полиция приканва да не се пътува по това време на деня. Собственици на компании, които не могат да обезпечат на служащите безвредни температури на работното място, ги пускат в отпуск, с цел да не бъдат санкционирани от проверяващите екипи на синдикати и министерството по труда.

Туристическите организации оповестяват, че българи и румънци са главните туристи в Северна Гърция, съобщи БНР. Те по-рядко се насочват към островите заради условията за здравни документи при пътешестване с фериботи. Подпомагани от жегата, над 50 пожара в региони с ниска и висока горска растителност са избухнали в Гърция след седмици на изключителна суша и мощни ветрове, съобщи ДПА. Най-опасният от тях бушува в региона Стамата-Дионисос, на към 20 км североизточно от Атина.

“Повредени са къщи, доста поданици се наложи да бъдат отведени в сигурност ", съобщи регионалният шеф Василис Кокалис. Самолети и хеликоптери за битка с пожарите, както и многочислени сили на огнеборците се борят с пламъците, с цел да им попречат да доближат къщите в селището Галини в Стамата. Силните ветрове, достигащи шеста степен по скалата на Бофорт, затрудняват доста огнеборците.

Около 14,00 часа през вчерашния ден гражданска отбрана изпрати есемес предизвестие до жителите с рекомендация да затворят всички порти и прозорци и да запушат комините на постройките си в Стамата, Родополи, Екали, Дросия, Дионисос. Очакват се и мощни ветрове, което основава спомагателна заплаха от пожари. Гърция има неприятен опит с рисково високи температури през лятото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР