Тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула ще спре

...
Тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула ще спре
Коментари Харесай

Обявиха големите промени при изчисляването на пенсиите

Тежестта на година застрахователен стаж в пенсионната формула ще спре да нараства след 2019 година. Това планува проектобюджетът на Държавното публично обезпечаване, който през днешния ден бе признат от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт.

Социалният министър Бисер Петков изясни, че това се прави с цел да не се задълбочава разликата сред старите и новите пенсии.

Нарастването на коефициента за година стаж беше признато с пенсионната промяна от 2015 година и влезе в действие от 2017 година, като беше планувано да нарасне на стъпки от 1.1 на 1.5.

Догодина тежестта на година застрахователен стаж ще е 1.2, като не се планува понататъшното ѝ повишаване.

Мярката целеше да обвърже по-тясно размера на пенсията с осигурителния принос, като още при въвеждането ѝ беше ясно, че тя ще усили разноските на Национален осигурителен институт, само че в този момент кабинетът се отхвърля от нея по искане на Министерството на финансите.

Официалният аргументът е, че с увеличението на тежестта се разтваря ножицата сред новите и старите пенсии в интерес на новите пенсии.

Петков сподели, че растежът на междинния застрахователен приход също е по-голям и това задълбочава разликите сред пенсиите.

По отношение на отпадането на трите най-хубави години преди 1997 година във формулата за пенсиите, Петков сподели, че още когато е заложена смяната - през 2015 година, специалистите са пресметнали, че повече от 50 % от хората към 2019 година ще имат по-благоприятни размери на пенсиите. А за новата смяна във формулата - отпадането на трите години от 1997 до 2000 година, министърът разяснява, че би трябвало да се изчакат плановете на Национален осигурителен институт, само че евентуално това ще се отрази на още повече хора удобно.

Петков добави, че с плана на бюджет на Държавното публично обезпечаване на процедура се предлага опазване на множеството политики, продължение на наклонността на финансово излекуване на бюджета на ДОО, забележителен растеж на приходите от осигурителни вноски, които към този момент ще финансират към две трети от разноските. По думите на министъра единствено за три-четири години, вследствие на промените, системата преди всичко е почнала да се финансира от осигурителни вноски и делът на покриването на дефицита от държавния бюджет доста понижава - с към 250 милиона е по-малко това, което страната ще финансира като дефицит.

Бисер Петков напомни, че плануваното осъвременяване на пенсиите с 5.7 100 от юли е най-високото осъвременяване в последните години, като то отразява по-високия растеж на осигурителния приход. Средният осигурителния приход ще продължава да пораства, приходите от осигурителни вноски също, като причина за това е и плануваното нарастване на оптималния застрахователен приход на 3000 лв. след четиригодишното му задържане на 2600 лв..

Петков напомни, че не е планувано и административно увеличение на минималните осигурителни приходи за обособените специалности, повишаване има за самоосигуряващите се поради растежа в минималната заплата, която от следващата година става 560 лв..

По отношение на неналичието на смяна в парите за майчинство, той разяснява, че това е обусловено и от положението на трудовия пазар, дефицитът на работната мощ постанова майките, които употребяват дълго платено обезщетение, да бъдат подтиквани по-бързо да се връщат на пазара на труда. Състоянието на пазара на труда също беше посочено като мотив за неналичието на смяна в минималния размер на компенсацията за безработица.

Работодателите не поддържаха плана, поради растежа на оптималния застрахователен приход, поради отхвърли от спор по тематиката за отпадането на тавана на пенсиите, както и поради отхвърли от промени в компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР