Тежестите върху имот и удостоверение за вещни тежести може да

...
Тежестите върху имот и удостоверение за вещни тежести може да
Коментари Харесай

Как да проверите за тежести върху имота

Тежестите върху парцел и уверение за вещни тежести може да са термини, които не си чувал до момента, само че в случай че искаш да купиш парцел, непроменяемо ще ги чуваш отново и отново.
 
В тази публикация ще схванеш какво значи термина “тежест ”, какви типове тежести има, по какъв начин и къде да си издадеш уверение и за какво това е толкоз значимо за сполучливата покупка на парцел, изясняват от ocenime.bg.

Видове тежести върху парцел
 
Тежести върху парцел е юридически термин за общ брой от вещни права, които не принадлежат на притежателя на парцела, а на трети страни. Тези права могат да бъдат разнообразни типове, а премахването им зависи от това какъв тъкмо е характера им.
 
При покупка на парцел, е значимо да се знае, че тежестите не се отстраняват автоматизирано с продажбата. Те не престават да съществуват и да “тежат ” на новия притежател на парцела и той би трябвало да се преценява с тях. Това може да докара до закъснение и затруднение на процедурата по изповядване на договорката, а може даже да я осуети.
 
Основните типове тежести, които се срещат при парцелите са пет: право на прилагане, право на градеж, право на прекосяване, забрана и и ипотека.

Право на градеж (суперфиция)
 
Правото на градеж дава право на трета страна да построи постройка в непознат неподвижен парцел. То включва в себе си правото на благосъстоятелност върху към този момент издигнатата постройка и правото тя да е в непознатия парцел, както и да се употребява земята, доколкото това е належащо за използването на постройката (достъп, водоснабдяване, ел. инсталации).
 
Срокът на годност на суперфицията се дефинира с контракт. Такива контракти постоянно се подписват сред притежатели и инвеститорски компании, които строят нова постройка определения имот. 
 istock istock
Право на прилагане
 
Правото на прилагане се показва във опцията трето лице, което не е притежател на дадения парцел, да го употребява. Придобиването на парцел, върху който тежи право на прилагане може да докара до голям брой неудобства, защото притежателят не може да разполага с парцела си независимо.
 
Притежателят на това право за прилагане може да употребява парцела, с цел да живее в (част от) него за избран период. Често срокът може да е дълъг, да вземем за пример до момента в който притежателят е жив.
Сервитутно право
 
Сервитутното право може да бъде няколко типа: право на прекосяване, на водопрекарване или на пробутване на общи уреди на техническа инфраструктура. Ако трето лице има такова право, то притежателят на парцела е длъжен да обезпечи опцията за прекосяване през собствеността, без значение дали желае или не.

Какви инспекции да създадем, преди да осъществяваме договорка за парцел

Много по-сериозни са идващите два разновидността при покупка на неподвижен парцел с тежестите: ипотека и забрана.

Възбрана
 
Възбраната съставлява възбрана на притежателя да се разпорежда с съответния парцел до момента в който трае даден правосъден развой или се стигне до наложително изпълнително произвеждане.
 
В такава обстановка може да се наложи да заплатиш непознати отговорности или рискуваш напълно да загубиш парцела на обществена обмен.

Ипотека
 
Ако върху дадения парцел към този момент има наложена ипотека, това дава опция кредиторът (банката) да получи цената на парцела, в случай че длъжникът не изплати дълга си. По този метод, в случай че задълженото лице спре да погасява отговорностите си, кредиторът може да се насочи към ипотекирания в негова изгода парцел и по този начин новият притежател да загуби парцела.
 istock istock
Удостоверение за тежести върху парцела

Удостоверение за тежести върху парцел отразява всички вписвания, отбелязвания и заличавания на тежести и права все още на правенето му или пък се удостоверява, че такива няма. При покупка на парцел следва тежестите върху парцела да бъдат разказани. Това се случва чрез Удостоверение за вещни тежести. Удостоверението се издава от Имотния указател към Агенция по вписванията и съдържа информация за съществуване или липса на тежести върху съответния парцел или за земята под него.
 
Имай поради, че това уверение е наложителна част от набора документи за покупка на парцел в съвсем всички случаи. Целта е рискът от неприятни изненади да бъде редуциран до най-малко.

Електронна информация за тежести
 
Освен удостоверението за веюни тежести съществува и електронна информация която може да се извърши в уеб страницата на Имотния указател. Справката е хронологична таблица с всички вписвания, касаещи съответния неподвижен парцел: продажби, учредени вещни права, законни и договорни ипотеки, възбрани, размени, делби, искови молби, отбелязвания, контракти за наем и други
 
Отбелязани са и страните по тези покупко-продажби, както и информация къде да бъдат открити документите в архивите на Имотния указател. Тази информация се разграничава от справката по лице, тя касае само парцела.
 
Електронно уверение за тежести (Компютърната справка) в Имотния указател не постоянно съдържа цялостната информация за парцела. Затова наложителна част от инспекцията за тежести върху парцела е изваждането на уверение по обичайния способ.

Кога се прави инспекция за тежести?

Някои финансови институции изискват Удостоверение за липса на тежести, с цел да могат да се уверят, че върху недвижимия парцел, който искаш да купиш или да ипотекираш няма вписани настоящи ипотеки в интерес на други лица.

Рефинансиране на ипотечен заем

Това се прави, с цел да се засищят както правата на институцията, по този начин и тези на купувача. При покупката на апартамент, къща, гараж, офис или различен парцел е наложително да направиш инспекция за тежести, тъй като другояче ще наследиш отговорностите на остарелия притежател.
 
Практика е инспекцията за тежести да се прави два пъти: електронна информация на уеб страницата на Имотния указател преди подписване на предварителния контракт и

УВТ преди подписване на окончателната договорка при нотариус.
 
Ако пък ипотекираш личен парцел, финансиращата компания ще желае да се увери, че парцелът ти не служи за поръчителство по други заеми.
 istock istock
Цена на инспекцията за тежести на парцел
 
Цената на удостоверението за тежести зависи от периода, за който искаш да бъде изкарано то. Таксите към 09.2021 година са следните:
 
    5 лева за издаване в период до 7 работни дни;
    10 лева за издаване в период до 3 работни дни;
    25 лева за издаване в период до 8 работни часа.
 
Всяко уверение за тежести има неповторим код с дължина от 12 знака, състоящ се от числа и основни латински букви.
 
От 2018 година всеки може да ревизира по електронен път достоверността на издаденото му уверение за тежести върху парцел в уеб страницата на uwt.registryagency.bg
Необходимите документи са:
 
    Заявление – пример в който се прави цялостно изложение на парцела

    Документ за платена държавна такса

    Всички налични документи за благосъстоятелност, описващи историята на парцела. Това се постанова, с цел да може да бъде осъществена инспекция за по-дълъг интервал (препоръчва се инспекцията да е със период най-малко 10 години)

    Копие от акта за благосъстоятелност

    Актуална схема/скица от Службата по геодезия, картография и кадастър. Ако няма утвърдена кадастрална карта за съответния регион, се ползва уверение от същата работа.
 
За издаване на уверение за парцел са нужни данните за лицето или парцела и интервала, за който се желае удостоверението.
 
Заявлението би трябвало да съдържа:
 
    Данни за лицата, за които се отнася справката и на техните директни праводатели

    Пълно изложение на недвижимия парцел: местоположение, община, минимум три от границите му
 
Колко време обратно се включва в УВТ?
 
Ако купуваш парцел е целесъобразно да изискаш уверение за липса на тежести с оптимален период на инспекцията. Обикновено хората желаят инспекция за интервал от най-малко 10 година, само че по-предпазливите юристи могат да предпочетат даже по-дълъг период.
 istock istock
Валидност на удостоверението за тежести
 
Удостоверението за тежести на неподвижен парцел няма период на годност. То е настоящо и годно единствено все още на издаването му. Нови тежести могат да се появят всеки ден, даже в деня след издаване на удостоверението. Това значи, че колкото по-скоро е издадено то, толкоз по-добре.

Могат ли да се махнат тежестите?

Какво следва, в случай че се открие тежест? Не всички тежести носят едни и същи последици и неприятности. Някои тежести не могат да бъдат отстранени, само че те не би следвало да попречат на сключването на покупко-продажба. Най-добрият ти избор би бил да се посъветваш с юрист.
 
В множеството случаи тежестите са известни на притежателите и евентуално те към този момент са те уведомили за тях. В някои случаи обаче може да се окаже, че има изненада, която може да предотврати сключването на договорката.
8. УВТ за парцел ново строителство
 
Ако парцелът е ново строителство с изключение на нотариалния акт за собственост/суперфиция е належащо да се показват: архитектурен план, площоразпределение, уверение за градеж, уверение за степен на комплектност или позволение за прилагане.
 
В този случай е належащо да се подадат поотделно две удостоверения за тежести – едно за парцела и едно за терена, върху който е издигната постройката.
 
Когато парцелът е владеене на няколко притежателя, е належащо да се извади поотделно уверение за тежести за всеки един от тях.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР