Тежащ само 1,2 милиграма, новият робот, наречен FAIRY - това

...
Тежащ само 1,2 милиграма, новият робот, наречен FAIRY - това
Коментари Харесай

Създадоха лек като глухарче робот Фея за опрашването на растенията

Тежащ единствено 1,2 мг, новият робот, наименуван FAIRY - това е редуциране от Flying Aero-robots based on Light Responsive Materials Assembly - е първият летящ робот, който сме виждали, основан на меки материали, които реагират на светлина, предава „ Стъди Файндс “.

Роботът е въодушевен от семената на глухарчето и в последна сметка може да се употребява по същия метод : основателите му се надяват, че той може да бъде употребен, с цел да помогне за понижаване на загубата на опрашители (като пчелите), която сега следим в природата.

Светлината може да се употребява, с цел да се издигне FAIRY във въздуха и да се управлява разпространяването на косъмчетата му. След това свръхлекият бот се придвижва с помощта напразно и евентуално може да бъде разпилян на огромни дистанции, тъкмо както семената, на които е основан.

" FAIRY може да бъде захранван и ръководен от източник на светлина, като да вземем за пример лазерен лъч или светодиод ", споделя микророботът Хао Зенг от Университета Тампере във Финландия. " Звучи като научна фантастика, само че опитите за доказване на концепцията, включени в нашето проучване, демонстрират, че създаденият от нас съставлява значима стъпка към реалистични приложения, подобаващи за изкуствено опрашване. "

Освен че е доста лек, структурата на робота FAIRY е и доста пореста, което му оказва помощ да поема въздух. Той също по този начин е в положение да сътвори собствен личен вихров пръстен, тъкмо като семето на глухарчето, което способства за аеродинамиката и подсигурява, че устройството може да се движи на дълги дистанции без спомагателна помощ.

Съществува известно равнище на надзор напразно, защото формата на летателния уред може да се контролира съгласно него - малко като платното на транспортен съд. Но това не е нещо, което може да се пилотира непосредствено по същия метод, както да вземем за пример дрон.

Роботът е направен от четинести влакна, като обособените нишки са с дебелина едвам 14 микрона . Свързващите нишки са задвижващи - огъваща се лента, следена от светлина, която ръководи отварянето и затварянето на.

" Превъзхождайки естествените си аналози, това изкуствено семе е оборудвано с мек задвижващ механизъм ", споделя Зенг. " Задвижващият механизъм е направен от реагиращ на светлината течнокристален еластомер, който провокира дейности на отваряне или затваряне на четините при възбуждане с забележима светлина. "

След като ги тестват във въздушни тунели и под лазерно осветяване, Зенг и сътрудниците му си показват милиони такива изкуствени " семена ", които носят прашец напразно, а светлината се употребява за насочването им към дърветата, които би трябвало да бъдат опрашени. Въпреки това, преди този момент да се случи, би трябвало да се свърши още доста работа.

Изследователите търсят способи за по-прецизен надзор на мястото, на което се приземяват тези FAIRY ботове, и обмислят по какъв начин те могат да бъдат направени биоразградими. Предвижда се проучванията по плана да продължат до август 2026 година, защото той е почнал през септември 2021 година

Семената на глухарчетата са в положение да изминат 10, а от време на време даже 100 километра в горещи, сухи и ветровити условия с помощта на гениалната си структура , част от която е заимствана тук. Без да са нужни акумулатори или пряк източник на сила, тези ботове FAIRY биха могли да създадат същото.

" Това би имало голямо влияние върху селското стопанство в международен мащаб, защото загубата на опрашители в резултат на световното стопляне се трансформира в сериозна опасност за биоразнообразието и производството на храни ", споделя Зенг. 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР