Технологията ще разчита на 5G и изкуствен разум “на ръба”

...
Коментари Харесай

Qualcomm решително навлиза на пазара на роботика


Технологията ще разчита на 5G и неестествен разсъдък “на ръба” (снимка: CC0 Public Domain)

Qualcomm наподобява е решена да се гмурне в света на роботиката: на своето събитие 5G Summit компанията разгласи нова платформа, която служи като подготвен комплект за разработчиците, които желаят да основават самостоятелни мобилни роботи (АМР) дронове, употребяващи пето потомство мрежи и изкуствен интелект на „ ръба “ за реализиране на автономност от последващо потомство.

На процедура това би могло да докара до големи промени в бързо развиващия се пазар на АМР и новопоявилия се пазар на корпоративни дронове. Понастоящем пространството е доминирано от няколко фирми-специалисти за роботика, които построяват АМР или решения за дронове „ в кутия “ – и ги отдават чартърен по модела „ като услуга “. Нахлуването на Qualcomm посредством нейната нова платформа може да докара до прекрояване на цялата сцена, а за клиентите това ще значи по-специфично персонализиране и опция за вътрешно корпоративно развиване на роботиката.

„ Опирайки се на сполучливия напредък на водещите роботизационни решения на Qualcomm Technologies, нашата нова пътна карта от решения ще помогне за въвеждането на усъвършенствани AI и 5G технологии за поддръжка на по-интелигентни, по-безопасни и по-модерни нововъведения в роботиката, дроновете и интелигентните машини “, сподели Дев Сингх, старши шеф по бизнес развиване и началник на отдела за самостоятелна роботика, дронове и интелигентни машини в Qualcomm.

Това решение вероятно нямаше да е допустимо без мрежи като тези от пето потомство. Поради скоростта и честотната лента, които 5G дава, методът на Qualcomm дава обещание огромни последствия за самостоятелните системи. Едно от актуалните ограничавания за автономията в действителния свят произтича от това, че вградената мощ за обработка на данни е скъпа – а координацията сред голям брой самостоятелни платформи е мощно подвластна от високоскоростните мрежи. Решенията, основани на облака, преодоляват празнината, само че проблемите с мрежата забавят развиването и внедряването. Именно по тази причина се очакванавлизането на 5G да сложи началото на нова фаза на развиване на самостоятелните системи, в това число корпоративните дронове.

В допълнение към платформата за роботика, Qualcomm разкри и референтен дизайн на AMR, наименуван RB5 AMR, който е дребен робот на колела, предопределен да доставя опаковки и да обработва материали.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР