Технологията ще позволи възстановяване при изгаряния и фрактури Ако астронавтът

...
Технологията ще позволи възстановяване при изгаряния и фрактури Ако астронавтът
Коментари Харесай

Ще печатат кожа и кости за астронавтите на Марс

Технологията ще разреши възобновяване при изгаряния и фрактури

Ако астронавтът получи фрактура, може да се снабди с нова кост, отпечатана на 3D принтер (снимка: ESA видео)

Космически организации и даже частни компании към този момент приготвя т експедици и до Марс, ко ито ще отнем ат няколко години. Един от проблемите, с които се сблъскват учените, е, че астронавтите не могат да се възстановят, в случай че получ ат изгаряне или костна фрактура.

Изследователи от Университетската болница на Дрезденския механически университет сътвориха първите био-принтирани кожа и кости за потребление в космоса. Това е извънредно значима разработка, тъй като човешките кости и тъкани постепенно се възстановят отвън Земята.

Да предположим, че астронавтът получи изгаряне. По-лесно ще бъде новата кожа да се „ отпечата ”, вместо да се трансферира от друго място на тялото и по този начин да аргументи вторично увреждане, споделя Томазо Гидини, началник на отдела за Марс в Европейската галактическа организация (ESA), представен от Engadget.



За да основат изкуствената кожа, учените употребяват 3D щемпел: сгъстяват човешка кръвна плазма, която се употребява за биопресоване на клетките на кожата, с растителен материал. Подобен метод е работещ в изискванията на изменена гравитация.

За правене на кости се прибавя костен цимент с калциев фосфат към отпечатани човешки стволови кафези. Калциевият фосфат работи като материал, който поддържа структурата и се всмуква от тялото, когато костта пораства.

Сега учените се пробват да схванат какво тъкмо съоръжение ще бъде належащо за „ производството ” на кожа и кости при изпращане на хората на Марс.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР