Технологията разбира по-точно електрокардиограмите от лекаряИзкуственият интелект е способен да

...
Технологията разбира по-точно електрокардиограмите от лекаряИзкуственият интелект е способен да
Коментари Харесай

Изкуствен интелект прогнозира риска от смърт по ЕКГ

Технологията схваща по-точно електрокардиограмите от лекаря

Изкуственият разсъдък е кадърен да чете по-умно електрокардиограмите
(снимка: CCO Public Domain)

И зследователи от Пенсилвания сътвориха система с изкуствен интелект, която предвижда риска от гибел на пациентите. К омпютърът се нуждае единствено от ЕКГ, с цел да каже кой пациент ще оцелее и кой ще почине в границите на идната година, заяви New Scientist.

Твърди се, че новата система, създадена от Брандън Форнвалт от компанията за здравни услуги Geisinger, се явява най-точният способ за прогнозиране сега, основан на ЕКГ. Технологията засякла сърдечни болести даже у хора, при които кардиологичният обзор не е разкрил проблеми.
още по тематиката
Ефективността на модела е тествана посредством знака AUC, който демонстрира какъв брой тъкмо системата разграничава пациентите, които са умряли в границите на една година, и тези, които са оживели. Изкуственият разсъдък доближава 0,85 AUC, до момента в който идеалната стойност е 1, а за липса на разлика се смята 0,5.

Същевременно, тестващите модели, които се употребяват в актуалната медицина, имат по-нисък резултат – от 0,65 до 0,8 AUC, т.е. изкуственият разсъдък дава доста по-точна оценка.

По време на тестванията системата е анализирала 1,77 милиона електрокардиограми от близо 400 000 души, с цел да предскаже кой пациент е изложен на по-висок риск да почине в границите на идната година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР