Tехнологията на ChatGPT няма да унищожи пазара на труда, заяви

...
Tехнологията на ChatGPT няма да унищожи пазара на труда, заяви
Коментари Харесай

Сам Алтман: ChatGPT няма да унищожи пазара на труда

Tехнологията на ChatGPT няма да унищожи пазара на труда, съобщи шефът на OpenAI, компанията зад ChatGPT, като се опита да успокои страховете от навлизането на изкуствения разсъдък (ИИ).


Сам Алтман, който е на световна обиколка, с цел да очарова национални водачи и представители на властта, съобщи в Париж, че изкуственият разсъдък няма да унищожи цели браншове от работната мощ посредством автоматизация, както предизвестяват някои.

" Идеята, че ИИ ще се развие до степен, в която хората няма да имат никаква работа или няма да имат никаква цел, в никакъв случай не ми е допадала ", сподели той, предава Агенция Франс Прес.

Запитан за медийната промишленост, където няколко медии към този момент употребяват ИИ за генериране на истории, Алтман съобщи, че ChatGPT би трябвало вместо това да бъде като предоставяне на 100 асистента на публицисти, които да им оказват помощ да изследват и да измислят хрумвания.

ChatGPT се появи в края на предходната година, демонстрирайки способността си да генерира есета, стихотворения и диалози от най-кратките подкани.

По-късно Microsoft отдели милиарди долари за поддръжка на OpenAI и в този момент употребява технологията на компанията в няколко свои продукта - което провокира конкуренция с Гугъл, която направи голям брой сходни известия.

Алтман, 38-годишна изгряваща звезда на Силициевата котловина, получи възторжени приветствия от водачи на всички места - от Лагос до Лондон.

Въпреки че по-рано тази седмица той наподобява раздразни Европейския съюз, като загатна, че компанията му може да напусне блока, в случай че той контролира прекомерно строго.

Пред група публицисти в коридорите на събитието в Париж той настоя, че заглавията не са обективни и че няма желание да напуща блока - по-скоро OpenAI евентуално ще отвори офис в Европа в бъдеще.

Успехът на ChatGPT, който е употребен от политици за писане на речи и е потвърдил, че може да се оправя с тежки изпити, изведе Алтман в центъра на международното внимание.

" След години, когато си припомням за това, ще се усещам доста специфичен... само че също по този начин е много изтощително и се надявам животът да се успокои ", споделя той.

OpenAI е основана през 2015 година с вложители, измежду които са Алтман и милиардерът, притежател на Twitter, Елон Мъск, който напусна компанията през 2018 година и през последните месеци неведнъж я подлага на критика.

Алтман желае да се концентрира върху задачата на OpenAI, която съгласно него е да " усили оптимално изгодите " за обществото от изкуствения разсъдък и по-специално от изкуствения общ разсъдък (ИОИ) - по този начин бленуваното бъдеще, в което машините ще се оправят с всички типове задания, а освен с една.

Той призна, че определенията за ИОИ са " размити " и няма единодушие, само че сподели, че неговото определение е, че машините могат да създадат огромни научни пробиви.

" За мен, в случай че можете да разберете фундаменталната доктрина на физиката и да отговорите на всички въпроси, ще ви нарека ИОИ ", сподели той.

Основна рецензия към неговите артикули е, че компанията не разгласява източниците, които употребява за образование на моделите си.

Освен проблемите с авторските права, критиците настояват, че потребителите би трябвало да знаят кой е виновен за отговорите на техните въпроси и дали в тези отговори са употребявани материали от обидни или расистки уебстраници.

Но Алтман твърди, че най-важното е критиците да знаят дали самите модели са расистки.

" Там е значимо по какъв начин се оправят с теста за расови предубеждения ", сподели той, отклонявайки концепцията, че би трябвало да разгласява източниците.

Той съобщи, че последният модел, GPT-4, е " изненадващо неутрален ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР