Технологията може да се ползва от военни бази и в

...
Технологията може да се ползва от военни бази и в
Коментари Харесай

САЩ тестват предаване на електричество от Космоса

Технологията може да се употребява от военни бази и в региони на бедствия

Atlas V изведе в орбита военната совалка X-37B с фотоволтаичен модул
(снимка: Jeff Spotts / ULA)

Преди броени дни ракетата Atlas V изстреля военна мини-совалка X-37B в орбита към Земята. Това е шестият сполучлив полет на „ галактически аероплан ”, както се назовава този транспортен съд за многократна приложимост, а задачата му е изключително завладяваща.

X-37B извършва нормално задания по военни стратегии, които са класифицирани, само че не всички. Този път мини-совалката изведе в орбита първообраз на фотоволтаичен модул за предаване на слънчева сила, преобразувана в електрическа, към земята под формата на микровълново лъчение.

Американската морска изследователска лаборатория (NRL) организира опит с трансфер на сила, за задачите на който е създаден модулът PRAM (Фотоволтаичен радиочестотен антенен модул). Прототипът с радиочестотна антена съставлява блок със страни 30 см, оборудван с стандартни фотоелектрически преобразуватели (слънчеви клетки), които трансформират слънчевата светлина, падаща върху тях, в електрическа сила.

Енергията, получена от модула в орбита, се преобразува в микровълново лъчение и се предава към правоприемник, ситуиран на земята. Приемникът е и генератор, който преобразува микровълновото лъчение в електричество и го изпраща към потребителите.

Получената в космоса сила може да се предава към земята и посредством лазерен лъч – благодарение на мощен инфрачервен лазер, само че в земната атмосфера е допустимо да се предава без доста усвояване единствено микровълново излъчване, отбелязва New Atlas.

Фотоволтаичният радиочестотен антенен модул, съпоставен с 30-сантиметрова линийка
(снимка: Naval Research Laboratory)

Експериментът на лаборатория NRL цели да изследва в действителни условия процеса на превръщане на сила, топлинните характерности на процесите и успеваемостта на технологията с наличния първообраз. Подобни способи за прекачване на сила от орбита, където слънцето свети 24 часа дневно и под най-благоприятен ъгъл по отношение на слънчевия панел, могат да оказват помощ за обезпечаване на електричество в отдалечени кътчета на планетата, да вземем за пример военни бази или региони на бедствия.

На идващ стадий, въз основа на резултатите от PRAM, ще бъде създадена изцяло функционална прототипна система, конфигурирана на спътник. Също по този начин се възнамерява основаване на канал за изпращане на сила към Земята.

Несъмнено, превръщането на тази технология в огромен енергиен източник може да отнеме десетилетия. Това ще е скъпо решение, само че при някои сюжети бързото разполагане на електроцентрали на Земята с безграничен източник на сила може да бъде съизмеримо като разноски.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР