Технологиите за получаване на електричество от слънцето се развиват много

...
Технологиите за получаване на електричество от слънцето се развиват много
Коментари Харесай

Има ли полза от фотоволтаиците и какво е тяхното бъдеще?

Технологиите за приемане на електричество от слънцето се развиват доста бързо и разноските мощно понижават, осигурявайки на фотоволтаичната просвета централно място в енергийния преход

За да се реализира въглероден неутралитет към средата на века и да се ограничи стоплянето на климата до 1,5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалната ера - както планува Парижкото съглашение за климата - планетата ще би трябвало до 2030 година да конфигурира годишно четворно повече слънчеви мощности, в сравнение с през днешния ден, сочат данни на Международната организация по енергетика (МАЕ), разкрива

Добрата вест е, че цените видимо са спаднали.

Според отчет на откриватели от Междуправителствената експертна група по климатичните промени (Intergovernmental Panel on Climate Change/IPCC), оповестен при започване на 2022 година, в интервала от 2010 до 2019 година междинните индустриални разноски за единица слънчева сила са се сринали с 85 на 100, а за единица вятърна сила - с 55 %.

И "това евентуално е най-евтиният изнамерен от човечеството метод за произвеждане на електричество в огромни мащаби ", показва Грегъри Немет, учител в Университета на Уисконсин-Медисън, един от главните създатели на отчета.

С оглед скока в цените на изкопаемата сила и паниките за енергийната сигурност, провокирани от съветското настъпление в Украйна, развиването на възобновимите енергоизточници към този момент стартира.

Според отчет на Форума за нова стопанска система на Блумбърг (BloombergNEF) международните вложения в слънчеви планове са нарастнали през първото полугодие с 33 на 100 по отношение на предходната година - на 120 милиарда $. При вятърната сила са се нараснали с 16 %, достигайки 84 милиарда $.

А проектът за климата на Джо Байдън, процедурата по чието приемане тече в Конгреса на Съединени американски щати, укрепи този подтик с 370 милиарда $ държавни средства във тип на данъчни тласъци за до 2030 година американските излъчвания на парникови газове да бъдат понижени с 40 на 100 по отношение на 2005 година

"Планът на Байдън ще даде опция да се възвърне промишлеността за слънчеви панели в Съединени американски щати ", гласи оценка на Лоранс Тюбиана, директорка на Европейската фондация за климата, поместена през вчерашния ден от френския ежедневник "Монд ".

Грегъри Немет позволява, че доникъде на века слънчевата сила може да съставлява половината от цялото електричество на света. "Тук има огромен капацитет ", споделя той.

Френско изобретение

"Фотоволтаичният резултат "- развой, при който се създава електрическа енергия от слънчевите лъчи, е открит през 1839 година от френския физик Едмон Бекерел.

Първите кафези на силициева основа са основани в Съединени американски щати през 50-те години на предишния век. Днес обаче съвсем всички слънчеви панели се създават в Китай.

Според МАЕ новите фотоволтаични кафези на пазара са с 20 на 100 по-ефикасни при превръщане на светлината в сила, в сравнение с предлаганите единствено преди пет години, с помощта на нови хибридни материали.

Сред нововъведенията виждаме така наречен "тънкослойни панели ", по-евтини от силициевите кафези. Те могат да бъдат "отпечатвани " на всички типове подложки, като се употребяват мастила с кристална конструкция на перовскит - материал, открит през ХІХ в. от съветския минеролог Лев Перовски.

Според специалистите това изобретение може да докара до гражданска война в бранша, защото разрешава слънчева сила да се създава на повече места. При изискване че това ново потомство панели ще се унищожава по-бавно, в сравнение с в този момент, и ще има най-малко 20-годишна продължителност.

Нови изследвания наподобява дават обещание такава опция.

В априлския брой на сп. "Сайънс " учени оповестиха, че са съумели да създадат панелите от перовскит също толкоз ефикасни като силициевите.

Друго проучване, оповестено в "Нейчър ", залага на полупроводници, които "в тандем " усилват преобразуването в сила на лъчение от слънчевия набор - перовскит за инфрачервената, и материал с повече въглерод за ултравиолетовата светлина.

"Творчески благоприятни условия "

Остава да бъде решен казусът, приближаващ от това, че нощем няма слънце.

Изследователи от Станфорд съумяха тази година да конструират слънчева клетка, която може да създава сила нощем с помощта на топлината от Земята.

"Много креативен благоприятни условия са вложени в тази промишленост ", акцентира Рон Шоф, началник на изследванията на възобновимите енергоизточници в Изследователския институт за електроенергетика (IPRI) в Съединени американски щати.

По думите му едно от решенията на казуса с все по-големите площи, заемани от слънчеви ферми, са двулицевите панели - те създават електричество и от едната, и от другата си страна, употребявайки слънчевата светлина и светлината, отразена от почвата.

Други решения залагат на агриволтаиците - полупрозрачни панели, под чиито покрив се отглеждат разнообразни култури. В Индия такива панели от десетилетие насам се конфигурират върху канали - те създават електричество и в същото време понижават изпарението.

Според Грегъри Немет известна роля могат да играят и потребителите, като трансформират часовете, в които употребяват ток, или като се прегрупират в частни мрежи посредством метод, препоръчан от Airbnb (компания в Съединени американски щати, която ръководи онлайн пазар за настаняване, най-вече във ваканционни жилища чартърен, както и туристически действия.,б. р.)
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР