Технологиите се развиват с такива темпове, че скоро домът на

...
Технологиите се развиват с такива темпове, че скоро домът на
Коментари Харесай

Ревю: MSI Raide GE73 RGB – преносима гейминг станция и дискотека в едно



Технологиите се развиват с такива темпове, че скоро домът на всеки ще наподобява на фон от научно-фантастичен филм. Интернет на нещата революцията, дружно с все по-бързите и разнородни способи на свързване, трансформират известната сентенция „ Моят дом е моята цитадела “ в нещо като „ Моят дом е корабът Навуходоносор от кино лентата Матрицата “. В тази гъстонаселена софтуерна екосистема има все по-малко място за положителния остарял десктоп компютър.

Истина е, че към момента има гейминг запалянковци, които поддържат сходни системи, само че също по този начин е истина, че технологиите доближиха до стадий, в който терминът „ преносим компютър гейминг “ към този момент не звучи като оксиморон. Неслучайно множеството огромни играчи се заеха да основават нови линии и поддивизии за мобилен гейминг. Днес ще разгледаме по какъв начин са се справили с тази задача MSI и техния Raptor GE73 RGB преносим компютър.
Спецификации:

Процесор: 2.2GHz Intel Core i7-8750H
RAM памет : 16GB 2400MHz DDR4
Графична карта : 8GB NVIDIA GeForce GTX1070
Дисплей : 17.3 " Full HD 120Hz LED TFT
С истемна памет : 256GB Toshiba THNSNg8ny SATA M.2 SSD
1TB HGST Travelstar 7K1000 7,200rpm HDD
Допълнителни екстри : RGB осветена клавиатура, RGB светлини на капака, алуминиев корпус, огромни вентилационни отвори
Тегло : 2,89 кг
Дизайн, направа и първи усещания
Кутията, в която идва Raider, е скромна и стилна по стандартите на жадното за лъскавина гейминг общество. Тъмно сиво е главният цвят, а единствените акценти са алените надписи MSI, TrueGaming, логото на компанията и дръжката на самата кутия. Вътре се намират нормалните картони, под които в стилна черна торбичка е поместен преносимият компютър. Между дисплеят и клавиатурата и екрана намираме микрофибърен плат, а обичайните книжки със служебна информация са на дъното на кутията. Накрая имаме солидно зарядно и захранващ кабел.

На пръв взор MSI Raider наподобява много нападателно – капакът се издава леко в центъра, по сходство на авто похлупак, под който лежи турбо-компресор. Корпусът е от гладък алуминий в тъмносив колорит, а от двете страни на въпросната издаденост има две LED ленти. Логото на MSI е релефно, а надписът е хромирано осъществяване. Дясната страна на преносимия компютър обитава два USB 3.0 врата с подсветка, слот за SD карти, захранващ куплунг и вентилационен отвор.

От лявата страна имаме много по гъстонаселени портове – буксите за слушалки и микрофон, USB Type C, USB 3.1, mini DisplayPort, HDMI, Ethernet порт и още един вентилационен отвор. Задната страна е заета единствено от два огромни отвора за изстудяване, под които се виждат и солидните радиатори. Долната страна е заета от охладителни отвори във V-образна форма, както и лепенки със служебна информация, гумени крачета и отвори за аудио високоговорителите.

Изработката е доста солидна, а дизайнът – съвсем промишлен. Машината тежи съвсем 3 кг, което не е по никакъв начин малко, само че тук приказваме за 17-инчов геймърски преносим компютър, който едва ли ще бъде разнасян всеки ден по бизнес срещи и пътувания.
Дисплей
17,3-инчовият екран на Raider ни остави със смесени усеща. От една страна той поддържа периодичност на освежаване 120Hz, както и доста бързи времена за гасене и палене на пикселите – 3ms – с помощта на TFT матрицата. Цветопредаването също е на равнище с 94% NTSC покритие, а от доста комфортното Dragon приложение можете да изберете елементарно разнообразни предварителни настройки на екрана – игри, филми, дизайн, промяна на синя светлина и други Яркостта на екрана е към 250 нита, което е в границите на естественото.

Въпреки това, има някои явни неналичия, които най-запалените геймъри мъчно ще подценен. Като начало – разграничителната дарба е 1920х1080. И до момента в който множеството игри наподобяват добре на тази резолюция, би било по-приятно да имаме QHD или даже 4К панел, изключително при размер 17,3 инча. Друг проблем е неналичието на G-Sync технологията на nVidia, която синхронизира честотата на освежаване и фрагментите от видеокартата и екрана. В преносим компютър от сходен клас и ценови диапазон съществуването на такава функционалност е предстоящо.

Яркостта на екрана е 250 нита, което е публикувана стойност при преносимите компютри. Бонус е матовото покритие, което оказва помощ за по-ефективно потребление на машината навън. Въпреки гореописаните неналичия, екранът е жив и бърз, а субективното чувство при гейминг – много гладко.

Клавиатура, тъчпад и светлини
Наличието на 17-инчов екран значи, че Raider има задоволително място за пълноразмерна клавиатура и необятен тъчпад. Клавиатурата е изпълнена в познатия chicklet жанр, само че ходът на бутоните е малко по-голям и по-стегнат, което дава добра тактилна противоположна връзка. Основната характерност обаче е подсветката, която употребява Engine 3 на SteelSeries. Потребителите имат богат набор от благоприятни условия, що се отнася до осветяване и резултати. Всеки клавиш може да бъде обагрен в случаен цвят от RGB спектъра, вероятни са профили с разнообразни схеми на осветление, а наличните резултати са много занимателни, като те също могат да бъдат настройвани, в случай че ви се занимава и имате нужното време. Освен резултати, SteelSeries предлага и хитри, чисто практични, функционалности – като да вземем за пример натискането на FN бутона осветява всички клавиши, асоциирани с него.

Тъчпадът е един от най-хубавите, които можете да срещнете в преносим компютър. Той е позициониран непосредствено под Space бутона и е ограден от червен изпъкнал кант. Това с изключение на естетическа функционалност оказва помощ да усетите границите без да се постанова да гледате към пръстите си. Бутоните са огромни и изцяло обособени от пада, което също е
бонус. Те имат огромен ход и положително тактилно чувство. Разбира се, когато става дума за гейминг, 99% от потребителите ще разчитат на обособена мишка, само че постоянно е добре бекъп проектът да е изпълнен оптимално качествено.

В допълнение към светещата клавиатура и светещите USB портове, капакът на Raider също взе участие в дискотеката с двете си Г-образни LED ленти. Те могат да бъдат програмирани настрана от клавиатурата с разнообразни резултати, един от които даже носи названието Disco.
Синтетични проби и игри
Софтуер :
Futuremark PCMark 10
Maxon Cinebench R15
PassMark 9.0
Crystal DiskMark 6.0 – SSD
Rise of the Tomb Raider – 1920 x 1080, Very High quality
Deus Ex: Mankind Divided – 1920 x 1080, High quality

Резултати:

Оценка и финални думи
На всички ни се желае да имаме удобството на десктоп гейминг машина във формфактора на портативен компютър. Неслучайно огромните производители поставят старания и влагат значително средства тъкмо в тази област – преносим компютър гейминг. Срещата ни с MSI GE73 Raider RGB сподели, че промишлеността към този момент доста се приближава до този свещен миг, само че на към момента прекомерно висока цена.

Лаптопът предлага чудесна направа, качествени материали и прелъстителен дизайн, както биха се изразили в някоя ПР обява. Клавиатурата е комфортна, с добър ход , а подсветката, въпреки и не за всеки, дава извънредно доста благоприятни условия и добавена стойност – изключително за хардкор геймърите. Дисплеят, въпреки и с някои неналичия, прави отлично работата, за която е предопределен – а точно безпрепятствено и безпроблемно визуализиране на игрално наличие. Тъчпадът е един от най-хубавите, които можете да намерите в преносим компютър, а хардуерът – изцяло потентен за 1080p гейминг , както излиза наяве от тестванията. За това съществена роля има GTX 1070 мобилната карта от nVidia – MSI са наясно кои съставни елементи имат значение за гейминга и са подредили целите си вярно.

Процесорът, въпреки и не топ предлагането в класа си, прави работа и не става причина за по този начин наречения ботълнек. RAM паметта е 16 GB , което е към този момент стандарт за геймърските преносими компютри – тя е клокната на 2400 MHz , малко под десктоп братовчедите и, само че сносно за преносим компютър DDR4 памет. Единствено SSD носителят на Toshiba разочарова леко с представянето си – най-вероятно поради SATA интерфейса - потребителите към този момент са капризни от nVMe и скорости от над 1GB/s.

За страдание, има един фактор, който не може да бъде подценен и който е към момента доста значим в буржоазен моделираното ни общество. Да, вярно предположихте, това е цената. Конфигурацията, която имахме за тест, се продава за сумата от малко над 4000 лв. . И до момента в който тази цена е несъмнено съобразена с конкуренцията (сходна настройка на Dell Alienware ще ви върне обратно с към 5000 лева), тя към момента е неоправдана за елементарния геймър. Той най-вероятно ще избра да сглоби декстоп система, която ще му даде повече продуктивност на 50% от цената на преносимия компютър. За останалите щастливци, за които капиталистическата действителност не е фактор, MSI Raider GE73 би бил чудесна облага, с която биха били щастливи – най-малко до идната генерация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР