Технологиите и здравеопазването имат връзка, която често може да предизвика

...
Технологиите и здравеопазването имат връзка, която често може да предизвика
Коментари Харесай

Здравеопазването се превръща в потребителски продукт

Технологиите и опазването на здравето имат връзка, която постоянно може да провокира неподходящи резултати. На 3 януари Елизабет Холмс, основателката на Theranos - стартъп, който в миналото въплъщаваше обещанието за съчетание на динамичността на Силициевата котловина със скучния пазар на опазването на здравето - беше наказана за неистина на вложителите по отношение на опциите на технологията на нейната компания за кръвни проучвания. И въпреки всичко като погледнем оттатък Theranos, който стартира да се разпада още през 2015 година, виждаме една доста по-здравословна история. Миналата седмица група от бизнесмени и вложители се събраха виртуално на годишния конгрес за опазване на здравето, проведен от JPMorgan Chase. На него се приказва за AI, цифрова диагностика и телездрав и за новата вълна от капитали, нахлуваща в една голяма промишленост.

Неудобните, скъпи, строго контролирани здравни системи, постоянно доминирани от медиатори, са разтърсени от компании, които са ориентирани непосредствено към пациентите, срещат ги там, където са - което е все по-често онлайн - и им дават повече надзор върху метода за достъп до грижи. Научният прогрес в области като генното секвениране и изкуствения разсъдък (AI) вършат вероятни нови способи на опазване на здравето. Електронните аптеки извършват предписания, портативните персонални устройства следят здравето на потребителите в действително време, платформите за телемедицина свързват пациенти с лекари, а домашните проби разрешават самодиагностика.

Плячката е гигантска. Здравеопазването обезпечава 18% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, което се равнява на 3.6 трлн. $ годишно. В други богати страни делът е по-нисък, към 10%, само че нараства с възрастта на популацията. Пандемията накара хората да се възползват по-смело от онлайн услугите, в това число цифрово предоставеното опазване на здравето. Рисковите капиталисти откриват бранш, който е изцяло подготвен за интервенция. Доставчикът на данни CB Insights пресмята, че вложенията в започващи компании за цифрово опазване на здравето съвсем са се удвоили през 2021 година до 57 милиарда $ (виж графиката). Нелистваните стартъпи за опазване на здравето на стойност 1 милиарда $ или повече в този момент са 90 - четири пъти повече отпреди пет години. Такива " еднорози " се конкурират с актуалните здравни компании и софтуерни колоси, с цел да създадат хората по-здрави и на първо място да предотвратят разболяването им. В процеса те трансформират пациентите в консуматори.

Потребителското опазване на здравето от дълго време е синоним на болкоуспокояващи без рецепта, сироп за кашлица, кремове за лице или пластир, продавани от огромните производители на медикаменти. Като признават, че техните неиновативни потребителски подразделения са се трансформирали в спънка, Johnson & Johnson, най-скъпата фармацевтична компания в Америка (и в света), и GlaxoSmithKline, великански английски съперник, се разделят с тях.
Реклама
Надеждата е, че без кръстосаното субсидиране от по-доходоносните подразделения за медикаменти с лекарско наставление огромните потребителски бизнеси ще се раздвижат и ще станат по-изобретателни. Някои по-приключенски настроени водачи към този момент опитват с дигитализацията и насочените към потребителите технологии. Израелската фармацевтична компания Teva, която е основана през 1901 година, създаде цифрово задействан инхалатор, оборудван със датчици, свързани с приложение, които споделят на потребителите дали го употребяват вярно.
Оставени на произвола
Втората група компании с нови упоритости за здравето на потребителите са софтуерните колоси. След поредност от несполучливи опити да влязат на пръсти в здравния бизнес - както при краткотрайната платформа на Гугъл за персонални здравни данни, отстранена през 2011 година - big tech най-сетне стартират да привикват със обстановката. Според CB Insights, Alphabet, Amazon, Apple, Meta (новата компания майка на Facebook) и Microsoft дружно са вложили към 3.6 милиарда $ в покупко-продажби, свързани със здравето, предходната година. Те са изключително дейни в две области - устройства и данни.
Фирмите за телемедицина, които оферират по-голям набор от здравни услуги, процъфтяват, защото COVID-19 натовари потенциала на клиниките.
Консултантската компания Deloitte счита, че 320 млн. потребителски медицински портативни устройства ще се доставят в международен мащаб през 2022 година (виж графиката). През 2020 година Amazon показа своята гривна Halo, струваща 100 $. Миналата година Гугъл закупи Fitbit, които вършат по-изискан фитнес тракер, против 2.1 милиарда $. Най-новият часовник на Apple към този момент предлага функционалност за електрокардиограма (ЕКГ) и производителят на iPhone възнамерява да пусне датчици за О2 в кръвта и термометър, с цел да помогне на дамите да наблюдават овулацията си. Най-новият смарт часовник от Samsung, южнокорейския съперник на Apple, предлага ЕКГ и наблюдаване на кръвното налягане.
Автор: Капитал Реклама
Технологичните колоси също по този начин " инжектират " услуги, свързани със здравето, в своите облачни оферти за обработка на данни. За тази цел предходната година Microsoft заплати 20 милиарда $ за Nuance, компания за изкуствен интелект. Amazon Web Services, облачното поделение на електронния търговец, също пусна предложение за здравни грижи. Oracle, от ден на ден основаната в облака компания за бизнес програмен продукт, завърши придобиването на Cerner, здравно-ИТ група, за 28 милиарда $.

Тук идват и новопоявилите се компании, които оферират артикули и услуги с друга степен на трудност. Някои са елементарни онлайн аптеки. Truepill, шестгодишна американска компания, оценена на 1.6 милиарда $, в този момент извършва по 20 хиляди предписания дневно и ръководи последния стадий от логистиката на редица здравни марки, насочени към потребителите. Едната е Hims & Hers Health, огромна американска електронна аптека, която стана обществена преди година посредством назад обединение с компания за придобивания със специфична цел. Друга е Nurx, която обезпечава профилактика преди експозиция за хора, изложени на риск от заразяване с ХИВ. PharmEasy, индийска онлайн аптека, събра 500 млн. $ капитал предходната година.

Фирмите за телемедицина, които оферират по-голям набор от здравни услуги, процъфтяват, защото COVID-19 натовари потенциала на клиниките и отклони пациентите от персонални визити при лекаря заради боязън от зараза. Китайската WeDoctor, частен оператор на това, което назовава " интернет лечебни заведения ", беше оценена на съвсем 7 милиарда $. Teladoc, американска компания с пазарна стойност от 13 милиарда $, регистрира доходи 520 млн. $ през третото тримесечие на 2021 година, което е с 80% повече на годишна база.

Друга, по-сложна бързоразвиваща се област е диагностиката вкъщи. Скандалът Theranos даде неприятно име на диагностиката в домашни условия. Сега по-добрата технология и по-големият натурализъм по отношение на какво може да се реализира възвръщат региона тъкмо когато пандемията оказа помощ на хората да свикнат с концепцията за домашното тестване.
Автор: Капитал Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Промишленост 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
Това включва устройства за разбор на всичко - от кръвна захар до проби от изпражнения. Levels Health, двегодишен американски стартъп, продава непосредствено на потребителите синхронизирани с приложение глюкозни проби, след което безпроблемно ги свързва посредством интернет с лекари, предписващи лекуване. Нейният създател Джош Клементе бил въодушевен от това, че се наложило да помоли собствен другар да внесе контрабандно подобен екран от Австралия, с цел да удостовери предчувствието си, че той, сходно на една трета от американците, е преддиабетичен - в Америка устройствата са били налични единствено по наставление за хора с неконтролиран диабет. Списъкът с чакащи на стартъпа в този момент е 145 хиляди души. Digbi Health, друга американска компания, употребява фекална материя, с цел да проучва чревния микробиом на своите клиенти, с цел да насърчи стомашно-чревното здраве. Британската Skin+Me употребява селфита, с цел да спести на хората разходка до кожния лекар, като дава грижа за кожата, отпускана по лекарско наставление. Thriva, също от Англия, проучва кръв от убождане на пръста, с цел да хвърли светлина върху положения като висок холестерол и анемия.
Лекари на поискване
Основната причина, заради която е лишило толкоз време на потребителските технологии да навлязат в опазването на здравето, е, че мощно контролираният бранш не се поддава на манталитета на Силициевата котловина със слогана " движи се бързо и нарушавай разпоредбите ". Но последните години демонстрираха, че пробивът е вероятен даже в промишлености, обвързани с правила. Хамиш Грирсън бил въодушевен да основе Thriva, откакто станал очевидец на цифровото разклащане в остарялата си работа, обвързвана с заплащанията. Клементе от Levels Health оказа помощ за поддържането на астронавтите от SpaceX във форма, което откри нови благоприятни условия в в миналото доминирания от държавното управление галактически бизнес.

Една от тактиките е да се позиционирате като продавач на " общи уелнес " артикули, с цел да избегнете непоколебим надзор, и да се обръщате към медицински експерти единствено за консултативни цели или с цел да убедите евентуалните вложители, че продуктите ви са подкрепени от науката. Thriva да вземем за пример споделя, че нейните кръвни проби оферират " информация ", а не публични диагнози.

Други компании, изключително тези с високотехнологични оферти, стъпват деликатно. Мани Монталво, който управлява продажбите на инхалатора Digihaler в Teva, упорства, че това не е потребителски артикул. " Това въпреки всичко е лекарство и за пациента би трябвало да се избере вярното такова ", безапелационен е той. Apple потърси позволение от Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) за ЕКГ функционалността на новия си часовник.
Автор: Капитал Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Регулаторите от своя страна също се пробват да се движат по-бързо. Новият началник на FDA е някогашен консултант на Гугъл Health, здравното начинание на софтуерния колос. Индустрията се надява, че при него организацията най-сетне ще одобри дълго отлагани стандарти за програмен продукт в цифровото опазване на здравето. Австралия, Япония, Сингапур и Европейски Съюз са изложили тактики за цифрово опазване на здравето, с цел да основат сходни стандарти за установяване на качеството, сигурността и клиничната стойност на новите здравни устройства. Все повече страни одобряват правила за отбрана на данните, които би трябвало да изяснят на бизнесмените, вложителите и потребителите какви данни могат да се споделят, с кого и по какъв начин.

Бумът на потребителското опазване на здравето се среща с някои проблеми. Инвеститорите, които покачиха цените на акциите на онлайн аптеките и цифровите лечебни заведения, когато ковид-19 се появи, в този момент понижиха вложенията си в тези компании, когато опасността от ковид ненапълно изчезна. След като надвиши 30 милиарда $ при започване на 2021 година, пазарната стойност на Teladoc се върна там, където беше, преди пандемията да удари при започване на 2020 година Перспективите на Hims & Hers, чиято цена на акциите спадна с три четвърти през последната година, може да са били в допълнение наранени от стартирането на бизнеса с електронни аптеки на Amazon в края на 2020 година Китайските компании за цифрово опазване на здравето бяха ударени от по-широките софтуерни наказания на Комунистическата партия. WeDoctor отсрочи проектите си за рекордно първично обществено предложение в Хонконг. Сагата Theranos предлага предупредителна история за това какъв брой комплицирана е биологията спрямо част от компютърните науки.

Някои артикули ще се провалят, а регулаторите към момента може да " разрушат " разрушителите. И въпреки всичко, както споделя Скот Мелвил от Асоциацията за потребителски здравни артикули, комерсиална организация, " няма връщане към остарялата патерналистична система, при която разчитате извънредно на медицински експерт за вашето опазване на здравето ". Предприемчивите компании желаят да оказват помощ на хората да се възвръщат по-бързо или, още по-добре, да избегнат разболяването преди всичко. Това е отрицателна прогноза за болнично-индустриалния комплекс, който печели от многото заболели и от доста болните. За всички останали тя е най-вече позитивна.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР