Технологии Ярка светлина от центъра на Млечния път озадачи учените

...
Технологии Ярка светлина от центъра на Млечния път озадачи учените
Коментари Харесай

Ярка светлина от центъра на Млечния път озадачи учените

Технологии Ярка светлина от центъра на Млечния път озадачи учените Черната дупка в центъра на галактиката е изстреляла най-мощния подтик инфрачервена светлина, който е засичан досега  Мартин Дешев 13 август 2019, 06:38  Ярка светлина от центъра на Млечния път озадачи учените Източник: iStock/GettyImages
строноми от Университета на Калифорния в Лос Анджелис оповестиха, че са засекли извънредно мощен светлинен подтик от центъра на Млечния път. Неговият източник е свръхмасивната черна дупка, която е в центъра на галактиката, оповестява ScienceAlert. Оказва се, че това е най-яркият подтик на инфрачервена светлина, който в миналото е засичан от черна дупка.

Космическият телескоп, който ще трансформира Земята в голяма лупа

"Паркър " зарадва учените с повече данни от предстоящото

Събитието е засечено през май т.г., като е траяло 2 часа и половина. Екипът от учени се занимава с изучаането на Sagittarius A* (името на черната дупка) към този момент повече от 20 години. През май т.г. инфрачервената светлина от черната дупка внезапно се е нараснала 75 пъти.

Учени снимаха въртящи се черни дупки

За в този момент учените не знаят за какво се е случло това. Една от версиите е, че звездата S02 е минала много близо и масата ѝ е трансформирала метода на нахлуване на газовете в черната дупка. Друга доктрина е, че газовият облак G2 е повлиял на този развой.

Here's a timelapse of images over 2.5 hr from May from @keckobservatory of the supermassive black hole Sgr A*. The black hole is always variable, but this was the brightest we've seen in the infrared so far. It was probably even brighter before we started observing that night! pic.twitter.com/MwXioZ7twV
— Tuan Do (@quantumpenguin) August 11, 2019
"Черната дупка беше толкоз ярка, че в началото я обърках със звездата. Постепенно обаче стана ясно, че източникът е черната дупка ", разяснява Туан До, началник на екипа. Той и екипът му са следили събитието на 13-ти май, като не се чака то да повлияе по някакъв метод на Земята.

Учените се нуждаят от повече информация, с цел да схванат евентуалните аргументи за случилото се. Добрата вест за тях е, че през последните няколко месеца няколко от най-мощните телескопи на Земята са следили черната дупка и сега данните от тях се обработват. Те може да дадат още скъпа информация какво е довело до внезапната, краткотрайна смяна в яркостта на черната дупка.

Учени сътвориха "мини Слънце " на Земята

НАСА показа новата капсула за кацане на Луната
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Мартин Дешев Млечен път черна дупка светлина космос вселена
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР