Технологичното разграничаване между САЩ и Китай, а потенциално и на

...
Технологичното разграничаване между САЩ и Китай, а потенциално и на
Коментари Харесай

Издигането на технологични стени между САЩ и Китай крие тежки последствия

Технологичното разграничение сред Съединени американски щати и Китай, а евентуално и на Европа, би довело до стесняване на международния БВП с %, доста по-голям от този, който бе регистриран вследствие на комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин. Това съобщи пред Блумбърг Ти Ви Хелге Бергер, ръководителят на задачата на Международния валутен фонд (МВФ) в Китай.

„ Светът е през днешния ден извънредно взаимосвързано място. Ако спрете обмяната на познания сред на границите или в границите на самите страни, то в последна сметка ще платите цена, която може да се окаже много висока “, разяснява Берге в изявление за малкия екран

Според изчисленията на МВФ сходна софтуерна фрагментация може да докара до загуба на 5% от брутния вътрешен артикул на доста страни, което е към 10 пъти повече от вредите, нанесени от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

Предупреждението идва, откакто по-рано този месец администрацията на американски президент Джо Байдън добави седем китайски компании, работещи в региона на суперкомтютрите, към икономическия си черен лист. Действието е продължение на политиката на някогашния президент Доналд Тръмп, който ограничи износа на американски технологии за компании в Китай, в това число Huawei.

Екипът на Байдън към момента проучва политиките за Китай, наследени от Тръмп, като досега сигналите са, че няма да има съществени промени в метода на Вашингтон към Пекин.

„ Напрежението към връзките сред Съединени американски щати и Китай е един от рисковите фактори, които преглеждаме деликатно. Той е непрекъснато пасение “, сподели Бергер.

Той оцени световното влияние на размяната на мита върху вноса сред двете страни на към 0,4% от международния БВП.

„ Нещата ще станат доста по-трудни, в случай че позволим софтуерно обособяване сред Съединени американски щати и Китай, както и сред други страни, в това число тези в Европа. За това е значимо тези две огромни и доста значими стопански системи да намерят метод да работят дружно “, добави Бергер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР