Технологичният сектор вижда много заплахи от междинните избори. Две години

...
Технологичният сектор вижда много заплахи от междинните избори. Две години
Коментари Харесай

Пет прогнози за технологичните акции в светлината на междинните избори в САЩ

Технологичният бранш вижда доста закани от междинните избори. Две години след мандата на президента Джо Байдън, огромните технологии бяха подложени на напън от Белия дом, Конгреса и регулаторните организации - всички те се пробват да овладеят властта му. Досега не е имало огромни законодателни промени: стремежът да се пренапишат антитръстовите разпореждания не докара до нови закони; няма ново законодателство за поверителност; и не са правени проверки на раздел 230, мярката, която пази фирмите за обществени медии от риск от правосъдни разногласия за материали, основани от консуматори.

В същото време софтуерният бранш получи огромна победа в Закона за чиповете и науката, който дава доста държавно финансиране за построяването на нови заводи за чипове. Политически специалисти считат, че Републиканската партия евентуално ще поеме контрола над Камарата, до момента в който ориста на Сената остава нерешена. Пол Галант, анализатор от Cowen Washington Research Group, вижда преимущества за софтуерната промишленост на доста фронтове от републиканското усвояване на едната или двете камари.

Ето малко изложение на неговите вероятности за софтуерния бранш, в случай че това се случи:

Той вижда победа за интернет платформите: Галант отбелязва, че републиканците имат вяра, че фирмите за обществени медии като Фейсбук и Гугъл имат антиконсервативни пристрастия, само че той споделя, че е малко евентуално Републиканската партия да одобри ново антитръстово законодателство преди президентските избори през 2024 година

" Това би било добре за Apple, Гугъл и Amazon (AMZN), тъй като го преглеждаме като най-големия държавен риск, с който са се сблъсквали от години и към момента е подценен от пазара ", написа Галант. TikTok може да бъде изправен пред нов надзор: Галант счита, че успеха на GOP може да " даде опция на китайските ястреби да реалокират законодателството върху TikTok ", което е звено на основаната в Китай Byte Dance.
 Загуба от $3 трилиона: Ужасната година за огромните софтуерни компании става все по-лоша
Загуба от $3 трилиона: Ужасната година за огромните софтуерни компании става все по-лоша

Те напълно не са ваксинирани против макроикономическата стихия, която опустошава пазара

" Съмняваме се, че ще се опитат да го забранят, само че вместо това ще наложат спиноф (отделяне от компанията-майка) на TikTok - което към момента носи риск Китай да каже " не " и да принуди Съединени американски щати да забранят TikTok ", написа той. А възбраната на TikTok в Съединени американски щати би била от изгода както за компанията майка на Фейсбук - Meta (META), по този начин и за майката на YouTube и Гугъл Alphabet, като и двете губят рекламни долари за цифрови медии в интерес на известната услуга за къси видеоклипове.

Това може да бъде победа за телекомите: Галант отбелязва, че Сенатът към момента не е одобрил номинацията на Джиджи Сон във Федералната комисия по връзките. Ако тя не бъде утвърдена в сесията след изборите и републиканците вземат Сената, Галант счита, че тя може в никакъв случай да не завоюва удостоверение и FCC може да остане в задънена улица с по двама членове от всяка партия. И това, твърди той, може да отвори вратата за повече телекомуникационни сливания и придобивания, в това число евентуално обединение на Dish (DISH) с DirecTV или по-нататъшна консолидация в кабелната промишленост. За полупроводниците картината може да е " по-смесена ":

Докато администрацията на Байдън зае по-твърда позиция по отношение на износа на полупроводникова технология за Китай, анализаторът споделя, че някои китайски критици може да желаят да отидат по-далеч и да прибавят нови контроли и допълнения към " Списък с юридически лица " на задгранични компании, лимитирани в способността си да вършат бизнес в Съединени американски щати. Една от опциите, споделя той, би била прибавянето на антикитайски разпореждания към годишния законопроект за разноските за защита.

Победа за фирмите с тежки трудови разноски: Галант отбелязва, че Uber (UBER), Lyft (LYFT), DoorDash (DASH) и други компании, които разчитат на работна мощ от водачи на контракт, са изправени пред прочут риск от препоръчаното предписание на Министерството на труда, че ще прегледа по кое време служащите би трябвало да бъдат класифицирани като чиновници, а не като реализатори. Възгледът на Галант е, че републиканският надзор върху основни комитети за контрол " би оказал напън " върху отдела и би понижил вероятността от федерални правосъдни разногласия против фирмите, откакто разпоредбите бъдат признати, евентуално през второто тримесечие на идната година.

Как ще се отразят като цяло междинните избори върху пазарите?

Пазарите ценят сигурността. И това евентуално не е това, което Уолстрийт ще получи, когато денят на изборите завърши. Историята и изследванията демонстрират, че най-вероятният резултат ще бъде победа на републиканците в Камарата на представителите и евентуално в Сената, оставяйки разграничено държавно управление. Общото предписание, що се отнася до пазара, е, че тапите са положителни. Т

ова значи по-малко промени в политиката и по-малък риск за обособени браншове като опазване на здравето или енергетика от политическите цели на една партия. Големи промени в данъчния кодекс също са малко евентуални. Очаквайте по-твърда позиция по отношение на Китай, в случай че Републиканската партия поеме контрола Политиците желаят да повярвате, че ръководят стопанската система.

Те не го вършат. Но не постоянно. Разделеното предписание носи и риск от политическа интервенция в главното действие на държавното управление. Конгресът ще би трябвало да направи компромис с федералния бюджет и ще би трябвало да увеличи тавана на дълга към средата на 2023 година Спирането на държавното управление на фона на продължителни борби за едното и другото може да бъде мъчително за вложителите, най-малко краткотрайно.

Разделеното държавно управление може също по този начин да значи дребен късмет за фискално облекчение по време на криза. В един неустойчив свят да имаш държавно управление, което в действителност работи, може да е нещо положително. Несигурността може да бъде и кратковременен проблем, в случай че преброяването на резултатите отнеме няколко дни, до момента в който контролът върху Сената виси на косъм. Това може да е проблем за елементи от пазара, които към момента не са се включили към Nasdaq в необятна ликвидация.

" Неотдавнашната неустойчивост на пазара на активи от политиката в Обединеното кралство и Китай (срещу " относителното конституционно успокоение " в Бразилия) акцентира краткосрочния риск от междинните резултати в Съединени американски щати идната седмица ", написа основният финансов и количествен пълководец на Evercore Джулиан Емануел. " Всяка липса на изясненост във връзка с контрола на Сената или шумни въпроси по отношение на честността на изборите усилва вероятността S&P 500 да се причисли към Nasdaq 100 при повторния тест на най-ниските равнища. "
 Ето какво се случва с огромните софтуерни компании
Ето какво се случва с огромните софтуерни компании

Нещата не наподобяват по никакъв начин ослепително

Поне към този момент опцията за нараснали съмнения не се демонстрира в показателя на волатилност CboeVIX или VIX, който падна до 25 в петък. Това е много високо за обикновено време, само че е покрай най-ниското равнище, което показателят е виждал от края на лятото. Това обаче не би трябвало да се приема като знак, че нещата се успокояват. Това просто значи, че неустойчивостта към момента може да се утежни доста.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР